BOON Sziréna

2018.01.15. 16:22

Nagyipari méretekben termesztettek vadkendert Ormosbányán

Miskolc, Ormosbánya - Vádat emeltek az ormosbányai pincerendszerben „droggyárat” üzemeltető banda ellen, akik nagyipari méretekben termesztettek vadkendert.

Miskolc, Ormosbánya - Vádat emeltek az ormosbányai pincerendszerben „droggyárat” üzemeltető banda ellen, akik nagyipari méretekben termesztettek vadkendert.

Két középkorú vietnámi férfi – akik egyike 2000 óta Magyarországon él és már büntetve is volt kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt – elhatározta, hogy nagyüzemi méretekben fog vadkendert termeszteni. A fiatalabbik – aki egyébként Csehországban él életvitelszerűen – szerezte be az ehhez szükséges növényi töveket.

A vietnámiak adták a pénzt

Ormosbányán a banda magyar tagjainak egyike – egy 62 éves férfi – szerezte azt a külterületi ingatlant, amely alatt mintegy 1500 négyzetméternyi pincerendszer húzódott. Két másik magyar férfival a vietnámiak útmutatása alapján alakították át a pincét indiai kender termesztésére. Komoly fűtési és szellőzési rendszert építettek a több helyiségből álló pincében. A vietnámi férfiak biztosították ehhez az anyagi erőforrásokat.

Maga termelés 2016 novemberében kezdődött meg. Az ültetvény napi gondozását a fiatalabb vietnámi férfi végezte. Az ő kényelméről is gondoskodtak, a magyar vádlottak tartották vele a kapcsolatot, látták el étkeztetését. Vietnámi társa még arról is gondoskodott, hogy néhányszor a hétvégét wellnes hotelben tölthesse.

Az egyik magyar férfi a vietnámiaktól látott technológia segítségével saját háza pincéjében is kialakított egy kisebb ültetvényt.

Ezer tő vadkender

A gyanús tevékenység egy idő után feltűnt a rendőrségnek, majd 2017 februárjában ütöttek rajta a vádlottakon. A helyszínen közel ezer tő lábon álló kender növényt találtak. A korábban leszüretelt növényeket a padlón felhalmozva vagy már zsákokba csomagolva találták. A vádlottak közül két magyart és egy vietnámit a helyszínen, még a másik vietnámit és magyar társát a lakásukon őrizetbe vették. Mind az öten előzetes letartóztatásba kerültek.

A lefoglalt növények hatóanyaga kábítószernek minősül és meghaladja a különösen jelentős mennyiséget. Összesen a tiszta hatóanyag tartalom közel egy kilogramm.

Fegyház és kiutasítás

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség által most benyújtott vádiratban valamennyi vádlott esetében fegyházbüntetés kiszabását a magyar vádlottak esetében közügyektől eltiltást, a vietnámiak tekintetében kiutasítást továbbá vagyonelkobzást indítványozott.



[related-post post_id="3726783"]

[related-post post_id="3372452"]

[related-post post_id="3371336"]

[related-post post_id="3369090"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!