BOON Sziréna

2017.11.15. 15:32

Saját beosztottját gázolta halálra a favágó vállalkozó Putnokon

Putnok, Ózd - A vontatott fa alá szorult a férfi és láncfűrész sem volt a kiszabadításához.

Putnok, Ózd - A vontatott fa alá szorult a férfi és láncfűrész sem volt a kiszabadításához.

Szabálytalanul végzett munka miatt egy óriási farönk alá szorult egy férfi. Az Ózdi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó, gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a favágást végző 44 éves férfival szemben.

A helyszínen meghalt

A vádlottá vált férfi, mint vállalkozó, szerződés alapján végzett fakitermelést egy Putnok melletti erdőrészben. Volt fakitermelői képesítése és motorfűrész gépkezelői engedélye. A tragikus eset 2017. január elején történt, amikor a napi munkavégzésben segített neki alkalmi munkavállalóként egy középkorú férfi. A napi feladat az volt, hogy a korábban kivágott farönköket egy munkagép segítségével a rakodó területre vontassák. A vontatást a vállalkozó által vezetett munkagéppel és acél drótkötelekkel végezték. Egyszerre két rönköt rögzítettek a géphez, majd azzal a vontatót vezető vállalkozó elindult. Miután az egyik rönk elakadt, hátratolatott és nagyobb lendülettel újra elindult. Nem győződött meg róla, hogy segítője hol tartózkodik, a férfi az egyik vontatott farönk alá szorult és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Sorozatos szabálytalanságok

Az „elgázolt” férfi halálát „főnöke” sorozatos foglalkozási szabályszegése idézte elő. A vállalkozó ráadásul alkalmi munkavállalóját semmilyen munkavédelmi oktatásban nem részesítette, részére egyéni védőfelszerelést, így munkavédelmi sisakot sem biztosított. A farönköket szabálytalanul, a vékonyabb végüknél fogva vontatta, holott a vastagabb végüknél rögzítve kellett volna. Elakadás esetén a visszatolatás helyett a megakadt rönköt emeléssel, csörlőzéssel, átfordítással kellett volna kiszabadítania. A vontatást csak szakképzett személy jelzése alapján kezdhette volna meg. A vontató munkagépre érvényes jogosítvánnyal nem rendelkezett, a gépnek műszaki érvényessége nem volt.

Felfüggesztett fogház?

A fa alá szorult embert ki lehetett volna szabadítani, ha van a helyszínen láncfűrész, mely egyébként kötelező az ilyen munkavégzéseknél.

Az ügyészség a vállalkozóval szemben felfüggesztett fogházbüntetést és a fakitermelői foglalkozástól eltiltást indítványozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!