BOON Sziréna

2017.10.19. 18:01

Csak az egyik testvér felelős az édesanya haláláért

Miskolc - Ellátatlanság miatt halt meg az édesanya. Emberölés miatt döntött a bíróság: öt év börtönt kapott első fokon, mert nem megfelelően gondoskodott édesanyjáról.

Miskolc - Ellátatlanság miatt halt meg az édesanya. Emberölés miatt döntött a bíróság: öt év börtönt kapott első fokon, mert nem megfelelően gondoskodott édesanyjáról.

A Miskolci Törvényszék dr. Horváth Dóra vezette büntetőtanácsa „védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette” miatt 5 év börtönbüntetésre ítélte első fokon Cs. Ferencet, aki édesanyját otthonában nem megfelelően gondozta, ápolta, orvost nem hívott hozzá, aminek következtében a mozgásában korlátozott, önmagáról gondoskodni nem képes nő meghalt.

A nő élete orvosi segítséggel megmenthető lett volna.” Horváth Dóra

Cs. Ferenc és Cs. Gábor testvérek. Édesanyjukkal és Cs. Ferenc kiskorú gyermekével közös háztartásban éltek Miskolcon, a József Attila utca egyik házában egészen 2014. április 11-ig. Ekkor halt meg – kórházba szállítása után – az édesanya.

Az édesanya 2007-ben – súlyos agyvérzéses betegsége miatt – részlegesen lebénult, saját lábán bottal, illetve segítséggel tudott csak közlekedni, bal kezét kevésbé jól tudta használni. Az asszony 2013. őszén újra kórházba került kétoldali combcsonttörés miatt. Műtétet végeztek el rajta, majd a rehabilitáció eredményeként jó általános állapotban bocsátották otthonába. A kórházi kezelőorvosa rehabilitációként gyógytornát, valamint rendszeres orvosi kontrollvizsgálaton történő megjelenést írt elő számára.

Kiszolgáltatott állapot

Az édesanya a gyermekei – az említett két fiú – gondozására, ápolására szorult. Ők azonban nem gondoskodtak arról, hogy az anya az orvosi javaslatnak megfelelő ellátásban részesüljön, nem táplálták megfelelően, így fizikai állapota leromlott. 2014-ben már nem volt képes önállóan járni, mozogni, tisztálkodni, táplálkozni.

A vádirat tanúsága szerint az alapvető higiéniai körülményeket sem biztosították számára, az idős asszony ágya saját vizeletétől, székletétől szennyezett, penészes állapotban volt. Különélő lánya telefonhívására a háziorvos az idős asszonyt 2014. április 11-én felkereste a lakásában. Ágyban fekve találta, kontaktust teremteni nem lehetett már vele, ezért a háziorvos intézkedett a kórházba szállításáról. Az asszony még aznap a kórházban elhunyt.

Nem találták felelősnek

A bírósági eljárás közepette a vádat az emberölés alapesetéről minősített esetre változtatták, így vált lehetségessé, hogy Cs. Ferencet – az elsőrendű vádlottat – „védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette” miatt első fokon 5 év börtönbüntetésre ítéljék. Testvérét, Cs. Gábort – a másodrendű vádlottat – végül is bűncselekmény hiányában felmentették, mert 2014. márciusától – más bűncselekmény miatt – letartóztatták, így őt – a bíróság álláspontja szerint – nem lehet felelősségre vonni az édesanyja halála miatt. Ugyanis abban az időszakban vált a nő gyakorlatilag mozgásképtelenné, ennek következtében önmaga ellátására is képtelen állapotba került, önállóan nem volt képes étkezni és folyadékot magához venni. Lesoványodott, nem kommunikált. Amennyiben időben szakszerű orvosi kezelésben részesült volna, az élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

Az ítélet nem emelkedett jogerőre, mert az ügyész a másodrendű vádlott felmentése miatt, bűnösség megállapítása érdekében, míg az első rendű vádlott enyhítés érdekében fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!