BOON Sziréna

2017.02.23. 09:55

Aggasztóan sok a halálos baleset megyénk útjain

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha csak egy ember is meghal az utakon, már az is túl sok. De az utóbbi időben – tapasztalataink alapján – alaposan megszaporodott a halálos közúti balesetek száma megyénk útjain is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha csak egy ember is meghal az utakon, már az is túl sok. De az utóbbi időben – tapasztalataink alapján – alaposan megszaporodott a halálos közúti balesetek száma megyénk útjain is.

Félrerántott kormány

A legutóbbi eset szerdán reggel történt Alsózsolca és Felsőzsolca között. Egy Renault Clio haladt Felsőzsolca irányába a ködben, amikor szemből egy Kia személygépkocsi egy szemétszállító teherautó előzésébe kezdett. Amikor kiderült, hogy jön a Renault szemből, a Kia vezetője balra, az útpadkára kormányozta az autóját. A Clio vezetője megijedt a szembe jövő autótól és hirtelen balra kapta a kormányt, aminek következtében keresztbe állt az autó, és a jobb oldalával nekiütközött a szemétszállítónak.

A helyszínre érkeztek a tűzoltóság munkatársai, akik feszítővágókkal szabadították ki a Clióban utazókat. A jobb oldali ülésben utazó 31 éves sajópetri nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A sofőrt kórházba szállították, elsődleges információink szerint könnyű sérülésekkel. Az utat a helyszínelés idejére teljes szélességében le kellett zárni, a forgalmat kerülőútra terelték a rendőrség munkatársai. A baleset körülményeit a rendőrség műszaki igazságügyi szakértők bevonásával vizsgálja.

Évente több mint 1,2 millió ember veszti életét, és több millióan sérülnek meg közlekedési balesetben – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Globális közúti közlekedésbiztonsági helyzetjelentéséből. A közlekedési baleset a leggyakoribb halál­okok rangsorában szerepel. A tendenciák alapján arra lehet következtetni, hogy 2030-ra akár a hetedik halálokká léphet elő a rangsorban.

Nagy a kockázat

Magyarországon százezer főre 7,7 halálos kimenetelű közlekedési baleset jut, ami Közép-Kelet-Európában átlagosnak számít – Ausztriában (5,4), Csehországban (6,1) és Szlovéniában (6,4). A közlekedési halálozási arány világszerte azonban jóval magasabb (18), Európában pedig közepes értéket mutat (9,3).

A KSH adatai szerint 2014-ben Magyarországon összesen közel tizenhatezer személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, ezek során több mint hatszáz személy vesztette életét. A járművezetők az összes közúti balesetből 92 százalékban voltak okolhatóak, a gyalogosok, az utasok vagy a jármű műszaki hibája, pályahiba és egyéb okok elenyészőek.

A szakemberek szerint a balesetek 90 százalékáért az emberek (járművezető, gyalogos) okolhatók. Kisebb arányban az utak és a jármű műszaki állapota is a baleset okozója. A szakember szerint a rossz gazdasági helyzet miatt nagyon sok az öreg, 12 évesnél is idősebb autó, amelyeket tulajdonosai a pénzhiány miatt nem szervizelnek rendszeresen.

Így, elmondása szerint, minden negyedik autónak nem megfelelő a műszaki állapota. Az elmúlt időszakban megsokszorozódott balesetek miatt a rendőrség fokozottabb ellenőrzéseket hajt majd végre azokon az útszakaszon, ahol gyakoribbak a balesetek, és a fiatal sofőrökkel is szigorúbbak lesznek.

Több a halálos baleset

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság napokban megtartott, elmúlt évet értékelő állománygyűlésén elhangzott, hogy a megyében a baleseti statisztikai adatok alapján 2016-ban csaknem 6 százalékkal csökkent a személyi sérüléses közúti balesetek száma, azonban a halálos kimenetelű balesetek és az ennek során elhunytak száma nőtt. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is szükség van a szigorú ellenőrzésekre a megye útjain.


Halálos baleset Alsózsolca és Felsőzsolca között

Alsózsolca, Felsőzsolca - Halálos közúti baleset történt szerdán reggel Alsózsolca és Felsőzsolca között.

 

Halálos baleset Pálházánál

Mikóháza, Pálháza - Út menti fának csapódott egy személyautó Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Pálháza és Mikóháza közötti úton, a 9-es kilométerszelvény közelében. Egy ember életét vesztette a balesetben pénteken.

Halálos baleset Miskolc és Mályi között

Miskolc, Mályi - Halálos közúti közlekedési baleset történt Miskolc és Mályi között.

 

Hárman haltak meg a balesetben Alsóbereckinél

Alsóberecki, Sátoraljaújhely - Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a 381.számú út 4. kilométerszelvényében, az alsóberecki rév lejáró közelében vasárnap reggel, amikor két gépjármű frontálisan összeütközött.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!