BOON Sziréna

2017.01.07. 07:57

Több kéménytűz is történt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén - A hivatásos tűzoltók összesen hét alkalommal avatkoztak be kéménytűz miatt pénteken.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A hivatásos tűzoltók összesen hét alkalommal avatkoztak be kéménytűz miatt pénteken.

Arlón az ózdi-, Szendrőn a kazincbarcikai-, Füzéren a sátoraljaújhelyi-, Tokajban és Szerencsen a szerencsi-, Hernádpetriben a gönci-, Mezőcsáton a helyi hivatás tűzoltók távolították el a vegyes tüzelésű fűtőberendezés füstelvezetőjében izzó égésterméket. A tűz egyik esetben sem terjedt tovább az ingatlan szerkezeti elemeire. A tokaji eset miatt az érintett három lakót hozzátartozóik fogadták be, a mezőcsáti család ideiglenes elhelyezésében a helyi polgármester nyújtott segítséget.

Mi a kéménytűz és hogyan előzhető meg?

A kéménytűz nem más, mint a szilárd és olajtüzelésű fűtőberendezések füstelvezetőjében lerakódó korom, vagy kátrány égése. Ez egy természetes folyamat, amely pár perctől kezdve akár több órán át is tarthat a lerakódott anyag minőségének és mennyiségének függvényében.

A kéménytűz veszélye abban rejlik, hogy a rendkívüli hőhatás miatt izzásnak indulhatnak, meggyulladhatnak a füstelvezető közelében lévő éghető anyagok, épület és tetőszerkezeti elemek. A jelenség különösen akkor veszélyes, ha füstelvezető rossz állapotban van.

A kéménytűz megelőzhető, ha rendszeresen ellenőriztetjük, felülvizsgáltatjuk fűtőberendezéseinket és a hozzájuk tartozó füstelvezetőket, gondosodunk az időszakos karbantartásukról, szükség esetén javíttatásukról.

Mind emellett fontos, hogy csak a berendezés gyártója által meghatározott típusú és minőségű fűtőanyaggal fűtsünk és biztosítsunk megfelelő oxigén utánpótlást az égéshez, így kevesebb korom és kátrány képződik.

Semmiképp se tüzeljünk műanyag hulladékkal, hiszen amellett hogy nagymértékben szennyezzük vele a levegőt, a kéménytüzek kialakulásának a kockázatát is növeljük.

A saját biztonságunk érdekében fontos, hogy a lakossági sormunkát végző kéményseprőnek lehetőséget biztosítsunk az ellenőrzés végrehajtására és a kéménytisztítás elvégzésére.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!