BOON Sziréna

2017.01.27. 09:19

Nem volt gázszivárgás, riadalom annál inkább

Miskolc, Sajóbábony - Nem kis riadalmat okozott a szerda kora esti „miskolci gázszag”, ami, mint kiderült, sajóbábonyi volt.

Miskolc, Sajóbábony - Nem kis riadalmat okozott a szerda kora esti „miskolci gázszag”, ami, mint kiderült, sajóbábonyi volt.

Leginkább a közösségi médiában ment a találgatás, hogy mi is lehet a gázszag oka. Már-már 10 másodpercenként született egy-egy komment mindezek kapcsán: volt, aki a belvárosban, volt aki az Avason, volt aki az Egyetemen érezte a gázt. Előkerült aztán egy több mint 16 éves cikk is, ám annak szerencsére semmi köze nem volt a történésekhez.

Persze mindez a gázszag első fél órájában nem volt tudható, ráadásul folyamatos szirénaszó hallatszott Miskolcon és volt vonulás Sajóbábony felé is.

Nem volt gázszivárgás

Ami már szerdán este is biztos volt, az az, hogy a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a műveleti labor méréseket végzett – erről tájékoztatta az Észak-Magyarországot az üggyel kapcsolatban Dojcsák Dávid, a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, hiszen náluk is folyamatosan csörgött a telefon.

Sok bejelentés érkezett a megyeszékhely hivatásos tűzoltóihoz gázszivárgás gyanúja miatt, azonban a mérések után kiderült, hogy Miskolcon „veszélyes vagy egészségre ártalmas gázkoncentráció” nem mutatható ki. Ugyanakkor nem tapasztaltak gázszivárgást a sajóbábonyi ipari park területén sem.

– Nem volt gázszivárgás – tudatta csütörtökön határozottan érdeklődésünkre Száraz Gábor, a Tigáz Zrt. sajtószóvivője. – Egy sajóbábonyi üzembe szállítottak egy anyagot, amelynek a csomagoló anyagában van ugyan olyan gáz, aminek az illata hasonlít ahhoz, amivel a gázt is szagosítják.

A Tigázt tulajdonképpen nem is érintették a történések, ám amikor az emberek megérezték „ezt a szagot”, azt hitték, gázszivárgás van.

– Ezt érezve betelefonáltak hozzánk. Mi abban a pillanatban elkezdtük a rendszer ellen­őrzését, másrészt felvettük a Katasztrófavédelemmel a kapcsolatot és ezután eljutottunk ahhoz az információhoz, hogy az említett hulladékmegsemmisítőnél lehet valami – mondta Száraz Gábor. – Felvettük az üzemmel a kapcsolatot, ami után az is kiderült, hogy valóban hozzájuk szállítottak be egy anyagot és úgy került ki a levegőbe ez az illat.

A szaghatás miatt

Megtudtuk azt is, hogy a protokoll szerint ilyenkor a Tigáz felveszi az adatokat a betelefonálóktól, csakúgy, mint a rendőrség és mentők. Megkérdezik, hogy hol érződik ez az illat, szag és utána a vezetékhálózat térképét nézve mennek ki a szolgáltató munkatársai ellenőrizni.

– Vannak különböző műszerek, melyekkel a levegőben nézhető, hogy van-e gáztelítettség – tette hozzá a Tigáz szóvivője. – Ha ezek a műszerek azt mutatják, hogy földgáz nincs a levegőben, akkor egyértelmű, hogy a rendszer gáztömör.

Vizsgálatok

Szerettük volna megkérdezni az ÉMK Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Kft.-t is a szerdai történésekkel kapcsolatban. Gulyás Ferenc, a társaság műszaki igazgatója azt válaszolta megkeresésünkre, hogy nincs lehetőségük válaszolni kérdéseinkre, mert jelenleg is vizsgálatok folynak.

„Január 25-én gázszagosító anyaggal szennyezett göngyölegek érkeztek az ÉMK Kft.-hez, égetéssel történő ártalmatlanításra”.

„Ezen szagosító anyagnak rendkívül alacsony a szagküszöbértéke, viszont az illékonysága miatt minimális koncentrációban is igen erősen érezhető. A szagosító anyagnak a kellemetlen szaghatáson kívül semmilyen egészségre gyakorolt káros hatása nincs. A szaghatás miatt a vonatkozó hatóságok a vizsgálatot megkezdték, melynek eredményéről a hatóságok későbbiekben fognak tájékoztatást adni” – írta tájékoztató levelében Gulyás Ferenc műszaki igazgató.

Ugyanakkor a megyei kórháztól kapott információk szerint enyhe mérgezési tünetekkel három gyári dolgozó került be hozzájuk szerdán este, ők megfigyelés után hazamehettek.


Nem volt gázszivárgás a sajóbábonyi ipari parkban

Miskolc, Sajóbábony - Több esetben riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit Miskolcra gázszivárgás gyanúja miatt szerdán este.

Erős gázszag terjeng Miskolcon - Nem veszélyes, de büdös

Miskolc, Sajóbábony - Több olvasónk is jelezte szerdán este, hogy erős gázszag terjeng Miskolc több területén, így a belvárosban is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!