BOON Sziréna

2016.10.06. 12:46

Már az ítélőtáblán az avasi paneltűzper

Miskolc - Csütörtökön kezdik el tárgyalni – immár harmadfokon – a halálos avasi paneltűz büntetőperét.

Miskolc - Csütörtökön kezdik el tárgyalni – immár harmadfokon – a halálos avasi paneltűz büntetőperét.

2009 augusztusában három ember – anya és két gyermeke – lelte halálát a tragikus avasi paneltűzben. Az eset nyomán indult büntetőperben az első fokon eljárt Miskolci Járásbíróság 2014 szeptemberében N. Bélánét „közveszélyokozás vétsége és három rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt” 4 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a további három vádlottat (ők végezték az épület külső szigetelését, amely nagyban közrejátszott a tűz tovaterjedésében – a szerk.) az ellenük foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

Megváltoztatott ítélet

A másodfokon eljárt Miskolci Törvényszék 2016 februárjában N. Bélánét a gondatlanságból elkövetett közveszély­okozás vétsége miatt emelt vád alól felmentette, büntetését 1 év próbára bocsátásra enyhítette. Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést: a vádlottnak „a több ember halálát elő­idéző gondatlan közveszély­okozás vétségének vádja alól történő felmentése miatt, e cselekményben is bűnössége megállapítása és büntetés kiszabása érdekében, továbbá a segítségnyújtás elmulasztása miatt súlyosabb minősítés megállapítása és súlyosabb büntetés kiszabása érdekében.”

Ez volt a vádiratban

A vád szerint egyébként M. Béláné Miskolcon élt 6. emeleti lakásában, vele lakott a fia is. A tragédiával végződő napon az asszony kora reggeli munkakezdéséhez kávét főzött. Az elektromos kávéfőzőt az időközben megérkezett lánya kapcsolta ki. A lánya esti távozását követően a nő a nagyszobában a tévé előtt ülve a fotelben elaludt.

Este 9 óra körül N. Béláné „erős hanghatásokra, hőségre, ropogásra ébredt és észlelte, hogy a lakásának egy része lángokban áll”. Azonnal menekülni kezdett, ekkor látta, hogy a konyhájának függönyei megsemmisültek, illetve a szobából kilépve a haját megperzselték az akkor már elterjedt lángok. Lakása bejárati ajtajának kinyitásakor a lépcsőházban még sem lángot, sem füstöt nem észlelt. Azonban lakása kifelé nyíló fém bejárati ajtaját nem zárta be, és kimenekülését követően egyetlen emeleti szinten sem kísérelte meg értesíteni a kialakult közveszélyről az ott lakókat. Azonnal gyalogosan elhagyta a lépcsőházat. Nem hívta a tűzoltókat, illetve a más személy hívására kiérkező tűzoltókat nem tájékoztatta a tűz keletkezésének körülményeiről.

A tűz keletkezésekor a 7. emeleti lakásukban tartózkodott Szné Cs. E. a két gyermekével, aki telefonon értesítette a tűzoltókat, hogy bennrekedtek a lakásban. A sértettek otthonába a mérgező füstgázok és a korom olyan mértékben jutottak be, hogy az asszony és fia a helyszínen, míg a lánya a kórházba szállítását követően elhunyt.

Elvesztett pótmagánvád

A családját elvesztett édesapa pótmagánvád keretében perbe fogta az oltást végző tűzoltókat, mondván, foglalkozási szabályokat szegtek és ezek a szabályszegések ok-okozati összefüggésben állnak a halállal. A Miskolci Törvényszék idén júniusban meghozott döntésével azonban jogerősen felmentette a hét tűzoltót az ellenük felhozott vádak alól.


Avasi paneltűz: felmentették a tűzoltókat

Miskolc - Jogerős ítéletet hozott a tűzoltók elleni pótmagánvádban a Miskolci Törvényszék.

 

 

 

Majd’ hét év után jogerős döntés: nem bűnösök az "avasi" tűzoltók

Miskolc - A tragikus paneltűz miatt perelték be, de másodfokon is felmentették őket.

 

 

Avasi paneltűz: ma ítélkeznek másodfokon

Miskolc - Pénteken hirdetnek ítéletet az M. F. és társai ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt folyamatban lévő büntető­ügyben.

 

 

Avasi paneltűz - Az apa felháborodott…

Miskolc - A 2009-es avasi paneltűz idején az egyik hetedik emeleti lakásban egy család három tagja, a 39 éves édesanya, 16 éves lánya és 13 éves fia tartózkodott otthon. Az anya és fia a helyszínen meghalt, lánya négy nappal később a kórházban vesztette életét. Csak az akkor munkában lévő apa, Szabó Zsolt maradt életben.

 

Avasi paneltűz - Morálisan elítélhető tett, de törvény szerint nem

Miskolc - Máig nem tudni, hogy hol keletkezett a 2009-es tragikus avasi paneltűz és mi okozta azt. A bizonyítékok elvesztek.

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!