BOON Sziréna

2016.08.04. 09:31

Visszavonulót fújtak a "rettenthetetlen hadseregnek" Putnokon

Ózd, Putnok - Ötvennyolc bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a tizennégy tagú családot.

Ózd, Putnok - Ötvennyolc bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják a tizennégy tagú családot.

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást az Ózdi Rendőrkapitányság L. Tibor 54 éves putnoki lakossal és 13 társával szemben. A gyanúsítottak közül 11-en már előzetes letartóztatásban vannak, ketten nem hagyhatják el lakhelyüket, egy férfi pedig korábban más bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott börtönbüntetését tölti.

Súlyos védelmi pénzt szedtek, uzsorakölcsönöket adtak. Dr. Tóth László

Összehangoltan dolgoztak

Dr. Varga László ezredes, az Ózdi Rendőrkapitányság vezetője, Sóos Attila őrnagy, a Bűnügyi Osztály megbízott vezetője és Sallós Zsolt főtörzs­zászlós, nyomozó a Putnoki Rendőrőrsön megtartott sajtótájékoztatón ismertette a nyomozások eredményeit. Az ominózus család tagjai az elmúlt években szervezett formában, egymással együttműködve, összehangoltan és előre kitervelten követték el a bűncselekményeket.

Varga László rendőrkapitány elmondta, hogy a magát „rettenthetetlen hadseregként” nevező család tagjai az elmúlt két évtizedben Putnokon és Sátán nagyrészt úgy biztosították megélhetésüket, hogy a megfélemlített sértettektől különféle módon elvették a pénzüket. Védelmi pénzt szedtek, vagy másokat vásárlási kölcsönökbe kényszerítettek. A termék a családé lett, a hitel törlesztése pedig a sértetteké, továbbá ötven-, illetve százszázalékos uzsorakamatra is adtak kölcsön pénzt.

Olyan eset is előfordult, hogy egy, a gyanúsítottak által elkövetett garázdaság miatt kiszabott pénzbírságot az ügy sértettjének kellett kifizetni, mivel a család tagjai életveszélyesen megfenyegették, ha nem teszi, akkor újra és újra bajba kerül. Egy sátai nő házát úgy sikerült elvenniük, hogy a terheltek meggyőzték az egyedülálló asszonyt, jobb lenne neki, ha hozzájuk költözne. Eleinte jól bántak vele, majd fokozatosan elvették mindenét, végül rabszolga sorba taszították.

Vádemelés vár rájuk

A családot összesen 58 rendbeli bűnelkövetéssel gyanúsítanak megalapozottan, ezek között van rablás, zsarolás, személyi szabadság megsértése, szexuális kényszerítés, csalás, okirattal visszaélés. Az Ózdi Rendőrkapitányság az iratokat vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek.

Félelmükben hallgattak

A sértettek félelmükben sokáig hallgattak, a páncélt végül 2015 februárjában törték át az ózdi és a putnoki rendőrök. A hatóság a tanúvédelmi lehetőségeket maximálisan kihasználva biztosította a sértetteket jogaik gyakorolásáról, így dominóként dőlt össze a putnoki család szervezett „hadserege” és foszlott semmivé az általuk elkövetett bűncselekmény-sorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!