BOON Sziréna

2016.07.02. 09:09

Majd’ hét év után jogerős döntés: nem bűnösök az "avasi" tűzoltók

Miskolc - A tragikus paneltűz miatt perelték be, de másodfokon is felmentették őket.

Miskolc - A tragikus paneltűz miatt perelték be, de másodfokon is felmentették őket.

Emlékezetes, hogy a 2009-es tragikus avasi paneltűz – egy anya és két gyermeke volt az áldozat – kapcsán egy közvádas büntetőügy is indult, melyben a Miskolci Járásbíróság 2014. szeptember 3-án első fokon ítéletet hirdetett. Abban az ügyben a bíróság az elsőrendű vádlottat – akinek ismeretlen okból a lakásában keletkezett a tűz – bűnösnek mondta ki közveszélyokozás vétségében és 3 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettében, ezért őt 4 év börtönbüntetésre ítélte.

Furcsa, hogy senki sem felelős három ártatlan haláláért.” Török Zsolt

A többi vádlottat – a panelház felújítását végző cégek munkatársait – az ellenük foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól felmentették.

A másodfokú bíróság az első fokon elítélt elsőrendű vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette. A másodfokú bíróság indokolása szerint a közveszély bekövetkezett akkor, amikor az első rendű vádlott lakása kigyulladt, így az a tény, hogy ő a lakást elhagyva – annak bejárati ajtaját nyitva hagyva – távozott a lakásból, közveszélyt nem idézett elő, mert az már fennállt.

A tűz keletkezésének oka és helye bizonyítékvesztés miatt megállapítható nem volt, maga az ügyészség sem a tűz okozását rótta az elsőrendű vádlott terhére hanem azt, hogy a lakásból távozása során a bejárati ajtót maga után nem zárta be. Az ellentétes tartalmú döntés miatt az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik, míg a panelház felújítását végző cégek munkatársainak felmentését a másodfokú bíróság helybenhagyta, így az ő vonatkozásukban az ítélet jogerős.

Heten a vádlottak padján

A tűzesetben elhunyt család hozzátartozója, az édesapa pótmagánvádat nyújtott be a tűzesetnél eljárt tűzoltókkal szemben arra hivatkozva, hogy a tűzoltó foglalkozású vádlottak foglalkozási szabályt szegtek és ezek a szabályszegések ok-okozati összefüggésben állnak a három sértett halálával.

A Miskolci Járásbíróság 2014. december 4-én hirdetett első fokon ítéletet M. F. és 6 társa ügyében. A bíróság a pótmagánvádra indult büntetőügyben első fokon felmentette valamennyi vádlottat az ellenük emelt vád alól. A pótmagánvádló polgári jogi igényét elutasította. A pótmagánvádló és jogi képviselő fellebbeztek a döntéssel szemben, kérve a tűzoltók bűnösségének megállapítását és büntetés kiszabását.

A Miskolci Törvényszék mint másodfokú bíróság a tegnap kihirdetett ítéletében jogerősen is felmentette a tűzoltókat. A másodfokú bíróság részletes bizonyítást folytatott le az ügyben és annak eredményeként állapította meg, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítékokat megfelelően értékelte, az indokolási kötelezettségének eleget tett.

Török Zsolt, a magánvádló jogi képviselője kérdésünkre azt mondta, furcsának találja, hogy senki sem felel három ártatlan ember haláláért. Mint mondta, később döntik el, beadnak-e felülvizsgálati kérelmet.


Így indokolták első fokon

Az elsőfokú bíróság négy tűzoltó esetében megállapította, hogy semmilyen foglalkozási szabályt nem szegtek, míg három tűzoltó esetében azt állapította meg, hogy habár kisebb-nagyobb fokú szabályszegés történt, azok azonban nem állnak ok-okozati összefüggésben a sértettek elhalálozásával, ezért valamennyi vádlott vonatkozásában – bizonyos vádlottak esetében bűncselekmény hiányában, míg mások vonatkozásában bizonyítottság hiányában – felmentő ítéletet hozott.


Miskolc – Jogerős ítéletet hozott a tűzoltók elleni pótmagánvádban a Miskolci Törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!