BOON Sziréna

2016.07.29. 09:00

Adósságspirálba jutott a szikszói nő, a bombariadó volt a bosszú?

Miskolc - A Miskolci Rendőrkapitányság közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást K-né K. M. 36 éves, szikszói lakossal szemben.

Miskolc - A Miskolci Rendőrkapitányság közveszéllyel fenyegetés megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást K-né K. M. 36 éves, szikszói lakossal szemben.

A nő, akit hétfőn délután kaptak el, július 14-e és július 25-e között összesen négy alkalommal telefonált be a rendőrség 112-es központi segélyhívó telefonszámára, hogy az általa megjelölt helyen bomba fog robbanni. A rendőrség közlése szerint minden esetben pénzintézet volt a célpont.

Külön nézve minden eset pszichiátriai megközelítést igényel. Csepeli György

A rendőrség minden alkalommal kellő körültekintéssel ellenőrizte a telefonáló által megjelölt pénzintézetet, azonban sehol nem találtak semmiféle gyanús csomagot. Hétfői elfogása után a nő részletes beismerő vallomást tett, továbbá elmondta azt is, hogy 2015-ben további négy budapesti pénzintézet sérelmére is elkövetett hasonló bűncselekményeket.

Az egyensúly megzavarása

Csepeli György szociológus, a Miskolci Egyetem tanára szerint az efféle tettek megbomlott elméjű, maguk alkotta ijesztő, szorongató világban élő férfiak (vagy nők) művei, akikkel a büntető igazságszolgáltatás nem tud mit kezdeni. „Külön-külön nézve minden egyes eset pszichiátriai megközelítést igényel – fogalmazott Csepeli György. – Ha azonban a bombariadók sorozatosan megismétlődnek, mintává válnak, mellyel egy teljes közösséget meg lehet ijeszteni, lázba lehet hozni, rendőrséget, tűzoltóságot lehet mozgósítani, akkor a jelenség már kilép a zavart elme udvarából, s társadalomlélektani elemzés után kiált.”

„Az egymást utánzó elkövetők ugyanis öntudatlanul is ráéreznek a közösség egészének egyensúlya megzavarodására, melyben már Bibó István is a közösségi hisztéria kialakulásának legfontosabb okát látta. Ilyen közegben könnyen lábra kelnek a rémhírek, kialakulnak pánikreakciók, elszabadulnak az idegenséggel, mássággal való képzelt vagy valós találkozásokból táplálkozó indulatok.”

„Minden egyes hamis riasztás zavart okoz, mely csak fokozza a zavart a bomlott elméjűekben, akiket örömmel tölt el, ha belső zavarukat kint is megpillanthatják a való világban. Mivel ők változni nem tudnak, azt szeretnék, ha a világ változna meg, lenne éppen olyan, mint ők. Veszedelmes ajánlat ez, mely akkor válik végzetessé, ha politikai erőt talál maga mögött, mely a káosz rémével fenyegetőzve a rendet kínálja, miközben ő maga a káosz” – foglalta össze a szociológus.

Börtönbüntetés lehet

A mostani esetben K-né K. M. 36 éves szikszói lakossal szemben közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt indult meg a büntetőeljárás.

A közveszéllyel fenyegetést az követi el, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állít, híresztel, vagy azt a látszatot kelti, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget. Dr. Gyurán Ildikótól, a Miskolci Törvényszék sajtótitkárától megtudtuk, hogy alapesetben a bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő (ha a köznyugalmat súlyosan megzavarja, 1–5 évig terjedő a szabadságvesztés). A konkrét esetben – az adatok alapján – 3 rendbeli cselekményről van szó, a kiszabható büntetés a halmazat miatt 4 és fél év szabadságvesztés is lehet.

Vannak más ügyek is

Dr. Gyurán Ildikótól megtudtuk még, hogy a Miskolci Járásbíróságon eddig három ügy volt folyamatban közveszéllyel fenyegetés miatt, és egy ügy még folyamatban van. Volt, aki nagykövetség, míg más börtön, rendőrség, illetve a Bosch miskolci gyárának felrobbantásával fenyegetőzött. Ezekben az ügyekben a kiszabott büntetések is eltérőek voltak: volt, akit 200 óra közérdekű munka büntetésre ítéltek míg mást pénzbüntetésre, két vádlottat végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság.


Miskolc, Szikszó - Összesen nyolc bankfiókot fenyegettet bombával egy szikszói nő. Adósságai voltak, a hitelezői kérték, hogy vegyen fel banki kölcsönt és abból törlesszen. Mindig akkor telefonált, hogy bomba van a pénzintézetben, mikor be kellett volna mennie, intézni a hitelt. Most közveszéllyel való fenyegetéssel gyanúsítják.

Miskolc, Szikszó - A Miskolci Járásbíróság előzetes letartóztatását rendelte el annak a nőnek, aki több alkalommal a 112-es segélyhívón keresztül bejelentést tett, hogy az egyik miskolci bankfiókban bomba fog robbanni.

Miskolc, Szikszó – A miskolci rendőrök hétfőn őrizetbe vették azt a nőt, aki több helyi pénzintézetet fenyegetett meg, hogy ott bomba fog robbanni.

Miskolc – Az utóbbi bő egy hét alatt három alkalommal is bombariadó volt a K&H Bank miskolci, belvárosi fiókjában. Mindhárom alkalommal a 112-es segélyhívó számot csörgette fel egy idegen női hang és elmondta, hogy a pénzintézetben robbanószerkezetet helyezett el, amely nemsokára működésbe lép.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!