BOON Sziréna

2016.05.19. 08:43

"Terroristából egy gyilkos lettem"

Miskolc, Debrecen, Budapest - Miczán József a közvélemény figyelmét akarta felhívni a deviza­hitelesek problémáira.

Miskolc, Debrecen, Budapest - Miczán József a közvélemény figyelmét akarta felhívni a deviza­hitelesek problémáira.

Mint arról már többször is beszámoltuk, a miskolci Miczán József egy weboldalon 2013. március 29-én nyilvánosságra hozta az országgyűlés elnökéhez címzett „Fogadalom” felhívását, melyben vállalta, hogy azt az országgyűlési képviselőt, aki nem szavazza meg az oldalon található devizarabszolga-felszabadító törvényt, „alkalom kínálta időben, helyen és módon kivégzi”.

Természetesen felülvizsgálati kérelemmel fogok élni. Miczán Jószef

Szándéka megerősítéseképpen népszavazási kezdeményezéssel fordult az Országos Választási Bizottsághoz. Az aláírásgyűjtő íven az alábbi kérdést tette fel: „Egyetért-e ön azzal, hogy – a népirtás leállítása érdekében – tízmillió forint vérdíjat kapjon, aki a weboldalon rögzített törvényt meg nem szavazó országgyűlési képviselőt 48 órán belül kivégzi?” Az OVB nem adott szabad utat a népszavazási kezdeményezésnek. Az ügyészség mind­ezek alapján terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt emelt vádat Miczán József ellen.

Pusztán kérdéseket tartalmaz

A Miskolci Törvényszék bírói tanácsa tavaly júliusi elsőfokú ítéletében azonban nem találta bűnösnek Miczán Józsefet. Az indokolásban kifejtették, hogy a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettének megállapításához az ítélkezési gyakorlat megkívánja, hogy a fenyegetés állami szervhez intézett, konkrét, közvetlen és komoly legyen. „A vádlottnak az aláírásgyűjtő ív hitelesítését célzó kérelme az Országos Választási Bizottsághoz – állami szervhez – intézett beadvány, azonban az pusztán kérdéseket tartalmaz, amely kizárja a kérelem tartalmának fenyegetésként történő értékelését. Mivel pedig fenyegetésként nem értékelhető, így bűncselekmény sem állapítható meg. A vádlott üres fenyegetést használt, maga sem gondolta komolyan a személy elleni erőszakos bűncselekmény megvalósítását, azzal a közvélemény figyelmének felhívását kívánta elérni a devizahitelesek problémáira” – fogalmaz az indoklás.

A Kúria átminősítette

A Miskolci Törvényszék ezek alapján Miczán Józsefet felmentette. De mivel az ügyész fellebbezést jelentett be, a Debreceni Ítélőtáblán folytatódott a per. A fellebbviteli bíróság megváltoztatva a felmentő ítéletet bűnösnek mondta ki a férfit terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés vádjában, és ezért őt 10 hónapi fogházbüntetésre ítélte, a végrehajtást 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az újabb fellebbezés nyomán a Kúria május 10-i jogerős döntésében helybenhagyta a büntetési tételt: 10 hónap fogház, 2 évre felfüggesztve, de megváltoztatta a bűncselekmény minősítését: terrorcselekménnyel való fenyegetés helyett ember­ölés előkészítése.

„Ez azt jelenti, hogy már nem terrorista vagyok, hanem egy gyilkos – kommentálta a helyzetet Miczán József. – Természetesen felülvizsgálati kérelemmel fogok élni.”


Törvényszéki álláspont

A törvényszék szerint a devizarabszolga törvény megszavazása és az országgyűlési képviselőkkel szembeni elvárás kifejezetten komolytalan volt. A vádlott tisztában volt azzal, hogy nincs az ország­gyűlés előtt a törvény, annak megszavazására reális lehetőség nem volt, így a fogadalom beváltása sem történhetett meg. A „Fogadalomban” konkrét, állami szervhez irányuló, címzett követelést sem fogalmazott meg (csupán a vállalom szót használta), így nem valósult meg az állami szerv komoly fenyegetése.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!