BOON Sziréna

2016.05.24. 10:44

Kábítószer-termesztés és „rabszolgatartás” a vád a volt háziorvossal szemben

Pálháza, Sátoraljaújhely - Két büntetőügyben is vádlott dr. Sz. K. volt pálházi háziorvos. A pereket Sátoraljaújhelyen tárgyalják.

Pálháza, Sátoraljaújhely - Két büntetőügyben is vádlott dr. Sz. K. volt pálházi háziorvos. A pereket Sátoraljaújhelyen tárgyalják.

Tavaly szeptember elején kezdődött meg a Sátoraljaújhelyi Járásbíróságon a „jelentős mennyiségű kábítószerre, termesztéssel és tartással elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmények” miatt indult eljárás dr. Sz. K. és G. Cs. E. első- és másodrendű vádlottak ellen.

Embertelen bánásmód

A vádirat szerint az elsőren­dű vádlott – a volt pálházi háziorvos – tulajdonában lévő tanyán mezőgazdasági tevékenysége során több, egzisztenciálisan kiszolgáltatott helyzetben lévő személyt alkalmazott kvázi „rabszolgatartásban”, akik utasításai szerint végezték tevékenységüket.

Az elsőrendű vádlott egyikőjüket például kézzel, nadrágszíjjal és slaggal rendszeresen ütlegelte, megöléssel fenyegette, és megtiltotta neki, hogy a tanyát az utasítása vagy engedélye nélkül elhagyja. A sértett a tanyán végzett munkájáért munkabért nem, csak szállást és ételt kapott.

Az elsőrendű vádlott – engedély nélkül – a tanyája területén több rejtekhelyen fegyvereket tartott. Mindkét vádlott részt vett a dr. Sz. K. tulajdonában lévő tanya melletti kannabisztermelésben. Összesen 172 tő kannabisz növényt termesztettek. Az ültetvény gondozásában az elsőrendű vádlott utasítására a nála dolgozó személyek is részt vettek, akiknek nem volt tudomásuk arról, hogy azok kábítószer előállítására szolgáló növények.

A vádlottak a kendernövényeket levágták, majd azokat szárítás céljából elrejtették az ugyancsak a volt háziorvos, a vádlott által használt istálló épületében.

Tovább tárgyalják

Az ügyekben a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság 2015. szeptember 2-án tartotta az első tárgyalásokat. A vádismertetést követően a vádlottakat hallgatták ki, majd a sértett tanúk meghallgatása és szakértők, valamint további tanúk bevonása következett.


Öléssel fenyegette meg

A másik ügyben „kényszerítés hatósági eljárásban” bűntettének kísérlete miatt indult eljárás dr. Sz. K. vádlott ellen, aki a vádirat alapján megfenyegette a tanyáján napi rendszerességgel ház körüli fizikai munkát végző sértettet azzal, hogy ha bárkinek is panaszkodni mer vagy beszámol a tanyán tapasztalt dolgokról, illetve arról, hogy hogyan bánik vele, vagy a rendőrségen feljelenti, akkor megöli.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!