BOON Sziréna

2013.02.27. 08:38

Bundabotrány: Öt sáros DVTK meccs

A 33 mérkőzéses bunda listán három bajnoki és két Ligakupa meccse is szerepel a DVTK-nak, köztük két Diósgyőr - Nyíregyháza mérkőzés, ami a diósgyőri szurkolók számára különösen fájdalmas...

A 33 mérkőzéses bunda listán három bajnoki és két Ligakupa meccse is szerepel a DVTK-nak, köztük két Diósgyőr - Nyíregyháza mérkőzés, ami a diósgyőri szurkolók számára különösen fájdalmas...A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) kedden nyilvánosságra hozta azt a 33 labdarúgó-mérkőzést, amelyekkel összefüggésben felmerült a manipuláció megalapozott gyanúja a nemzetközi bundabotrány magyarországi vonatkozásában. A listán többek között 11 magyar, egy olasz és három finn élvonalbeli bajnoki találkozó mellett egy felnőtt válogatott összecsapás is szerepel. A KNYF közlése szerint Magyarországról további 15 találkozó érintett az ügyben: két Magyar Kupa-, öt Ligakupa-, egy NB II-es, négy U19-es, két klubcsapatok közötti barátságos találkozó és egy megyei első osztályú mérkőzés. A maradék két összecsapás nemzetközi utánpótlás válogatott találkozó, amelyeken magyar bírók tevékenykedtek. Az ügy nyomozati szakasza múlt hét pénteken zárult le, melynek végére a gyanúsítottak száma 50-ről 46-ra csökkent. Hétfőtől már a – legfeljebb 90 napig terjedő – vádelőkészítő szakasz tart.

A lista megyei vonatkozású érdekessége, hogy ezen a DVTK labdarúgócsapatának 5 mérkőzése is szerepel, két Ligakupa meccs, és három NB I-es bajnoki, amelyek közül eddig egy, a 4 éve lejátszott élvonalbeli meccs manipulálásának körülményeiről egyelőre nem sokat lehet tudni.

Ami már ismert

Mint arról korábban beszámoltunk: 2012. február 21-én a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatának középpályását, L. Á.-t bilincsben vitte el a rendőrség, és négy mérkőzés ,,bundázásával” gyanúsították meg. Ezekről annyi derült ki egy éve, hogy közülük kettő Ligakupa mérkőzés, amelyeket 2009 augusztusában játszottak. Bár a Központi Nyomozó Főügyészség a konkrét mérkőzéseket akkor nem nevezte meg, és szóvivőjük, dr. Fazekas Géza kérdésünkre sem volt hajlandó elárulni mely találkozókról van szó, – annak ellenére, hogy abban a hónapban három Ligakupa meccset is játszott a Diósgyőr, – a bundameccsek jól beazonosíthatóak voltak. A főügyészség tavalyi közleménye szerint az ügy egyik gyanúsítottja, K. Zs. 2009. augusztus elején azzal kereste meg a DVTK akkori játékosát, a fogadási csalások egy másik gyanúsítottját, H. G.-t (aki a DVTK játékosa volt), hogy közreműködjön abban, hogy játékostársai beszervezését követően egy mérkőzést a csapatuk legalább két góllal elveszítsen, illetve egy a másik mérkőzésen legalább három gólt kapjon; ám az első mérkőzésen nem az elvárt eredmény született. 2009. augusztusában az első Ligakupa meccsén a DVTK 1-1-re végzett az MTK vendégeként, vagyis ezen a találkozón nem az elvárt eredmény született, viszont a hónapban következő két Ligakupa találkozóján egyaránt 3-0-s vereséget szenvedett a Diósgyőr, előbb hazai pályán a Kecskeméttől, majd a Nyíregyháza vendégeként. Érdekesség, hogy ezek közül L. Á. csak ez utóbbi találkozón, vagyis Nyíregyházán lépett pályára, azon a találkozón, amelyről most kiderült, hogy ez a meccs is szerepel a manipulált mérkőzések listáján.

Az egyik bajnoki

A Központi Nyomozó Főügyészség egy évvel ezelőtt kiadott közleménye szerint L. Á. 2010. májusában egy első osztályú magyar bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt, szólt csapattársának, H. G.-nek, hogy a meccset három játékostársával együtt eladná, utóbbi ezután jelezte a hazai mérkőzések manipulálásában szervezőként tevékenykedő az ügy két további gyanúsítottjának, K. Z.-nek (egykori diósgyőri labdarúgónak) és L. M.-nek, hogy fejenként 3-3000 euróért befolyásolni lehetne a mérkőzést. Mivel az elkövetői kör végül a mérkőzésre nem tudta megtenni a fogadását, ezért a korában átvett pénzt a DVTK csapatkapitánya visszaadta derült ki egy éve (ezt a mérkőzést végigjátszotta L. Á.).

A Blikk napilapban valamivel több, mint egy éve arról írtak, hogy a 2010. május 5-én lejátszott Diósgyőri VTK – Nyíregyháza SFC NB I-es bajnoki egy olyan mérkőzés volt, ami bundának indult, ám végül mégsem lett az. A lap írása szerint két diósgyőri játékos a mérkőzés előtt átvette a pénzt a fogadási csalásokat szervezők közvetítőjétől, akinek a találkozó kezdetén azzal kellett jeleznie a pályán lévő beavatott futballistáknak, hogy megbízói akarják-e a bundát, vagy sem, hogy van-e rajta sapka, vagy nincs. Mivel a csalások szervezői elálltak a bundától, így a közvetítő sapka nélkül maradt a mérkőzés kezdetén, a játékosoknak pedig a meccs után vissza kellett adniuk a korábban átvett pénzt, a fejenkénti 3000-3000 eurót. A Blikk szerint azért álltak el a megrendelők az utolsó pillanatban a bundától, mert túl sokan játszották meg a fogadóirodáknál ezt a meccset vendéggyőzelemre (a diósgyőri meccset egyébként a Nyíregyháza nyerte meg 1-0-ra). A Blikk egy másik cikke szerint a két diósgyőri játékos közül csak az egyik nem keresett bundapénzt ezen a már említett Diósgyőr – Nyíregyháza meccsen, ugyanis egyikük egy másik fogadási csalásokra szakosodott csoporttal is kapcsolatban állt, akiktől megkapta ugyanezt a tarifát, vagyis a 3000 eurót.

A másik bajnoki

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly februári közleménye szerint L. Á. ugyancsak a 2010. májusában egy bajnoki mérkőzés előtt megállapodott H. G.-vel, hogy, két további játékostársával együtt fejenként 5-5000 euró ellenében részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy több góllal elveszítik a mérkőzést. Mivel a mérkőzésen nem az elvárt eredmény született, így az ígért jogtalan előny kifizetésére nem került sor. Ezen a találkozón végig a pályán volt L. Á.

A Blikk korábbi információja szerint a Paksi FC – DVTK NB I-es bajnoki is egy olyan mérkőzés volt, amely bundának indult, de végül egy remek kapus teljesítmény ezt megakadályozta, emiatt pofont kapott a bundaszervező a stadion parkolójában. A Blikk úgy tudja, hogy egy közvetítő 1000 euróért vállalta, hogy megszervezi a bundát. A megrendelők minimum négy gólt vártak a meccstől, és azt, hogy a DVTK legalább két góllal kapjon ki. Ehhez a bundát vállaló diósgyőri játékosoknak, szám szerint háromnak, fejenként 5000-5000 eurót adtak. Az eredmény azonban sovány 1-0-s hazai siker lett, elsősorban a remekül védő diósgyőri Rados kapusnak köszönhetően, aki mit sem tudott társai ,,üzletéről”. A meccs végén a megrendelő számon kérte a közvetítőtől a sikertelen bundát, és kisebb szóváltás után szájba verte a megegyezéses eredmény leszervezésében felsülőt.

A még nem ismert bajnoki

A fent felsorolt meccsekkel ellentétben egyelőre nagy homály fedi a 2009. február 21-én lejátszott DVTK – REAC megbundázásának körülményeit. Azon a meccsen, a tavaszi nyitófordulóban a sereghajtó érkezett Diósgyőrbe, és a meccs kezdése előtt 11 pont volt a különbség a két együttes között, vagyis meglepőnek nem nevezhető az eredmény. A meccs érdekességét talán ott lehet megtalálni, hogy mindkét csapat egy-egy 11-est rúghatott, amelyet gólra is váltottak a felek.


A manipulált DVTK meccsek

2008/09: Labdarúgó NB I, 16. forduló, 2009. február 21., 17.00:     

Diósgyőri VTK – Rákospalotai EAC 2-1 (1-1)

Diósgyőr, 3000 néző. V.: Németh Á. (Farkas B., Tóth I.).

Diósgyőri VTK: Köteles (6) – Bokros (6), Viskovic (5), Milicic (6), Horváth Sz. (5) – Takács P. (6) – Homma (6), Kamber (6), Stanic (6), Szabó V. (6) – Tóth M. (5). Vezetőedző: Gálhidi György.

Rákospalotai EAC: Szántai (7) – Kovács B. (5), Pomper (6), Cseri (5), Sallai (6) – Erős (6), Pintér Z. (5) – Rása (5), Varga Z. (6), Kiss T. (5) – Nyerges (5). Vezetőedző: Hevesi Tamás.

Csere: Tóth M. helyett Szélpál (5) a 60., Kiss T. helyett Kőhalmi (-) a 70., Rása helyett Torma (-) a 70., Homma helyett Lipusz (-) a 75., Stanic helyett Búrány (-) a 86., Sallai helyett Dinka (-) a 89. percben.

Sárga lap: Pomper a 11., Tóth a 21., Milicic az 53., Takács P. a 75., Erős a 77., Bokros a 81. percben.

Gólszerző: Homma (1-0) a 32., Nyerges, 11-esből (1-1) a 35., Takács P., 11-esből (2-1) a 64. percben.

Gálhidi György: – Túlpörögtek, nagyon akartak a játékosok, emiatt pontatlan volt a játékunk. A vezető gólunk sem tudott megnyugtató lenni és gyorsan érkezett a válasz a kezdeményezővé előrelépő REAC részéről. A második játékrészben már sokkal gyorsabbak voltunk, de még mindig türelmetlenebbek, ám ezzel együtt is voltak gólszerzési lehetőségeink, ami kimaradtak. Összességében elégedett vagyok, elsősorban azzal, hogy megszereztük a győzelmet.

Hevesi Tamás: – Nagyon küzdelmes mérkőzés volt ez a mai, bármelyik csapat felülkerekedhetett volna. Sajnálom, hogy egy olyan tizenegyes döntötte el ezt a mérkőzést, ami szerintem nem volt az. Ezzel együtt is, ha még egy kicsit többet tettünk volna a sikerért, meg lehetett volna a győzelem.


2009/10: Ligakupa A csoport, 3. forduló, 2009. augusztus 5., 17.00:     

MTK Budapest – Diósgyőri VTK 1-1 (0-1)

Budapest, 50 néző. V.: Kovács (Szalai, Varga).

MTK Budapest: Szántai – Nagy Tibor (Hajdú, 68.), Ladiszlai, Kornis, Forró – Kákonyi, Gál, Kis (Janta, 28.), Kocsis (Dobó, 46.) – Nagy Tamás (Szurkos, 46.), Pál. Vezetőedző: Garami József.

Diósgyőri VTK: Somodi – Bokros, Menyhért, Bihari, Kerényi – Kovács Á. (Sztraka, 84.), Illés (Horváth G., 46.), Kovács Sz. (Lakatos, 63.), Horváth Sz. – Faggyas (Bacsa, 80.), Kleiber (Kovács B., 46.). Vezetőedző: Aczél Zoltán.

Sárga lap: Forró a 15., Forró a 24., Kovács B. a 68., Bokros a 70., Faggyas a 79., Kornis a 90. percben.

Kiállítva: Forró a 24. percben.

Gólszerző: Horváth Sz. (0-1) a 10., Dobó (1-1) a 48. percben.

Garami József: – Fejlődésük érdekében mindkét csapat a fiataloknak adott lehetőséget. Az első játékrészben jobban játszott a DVTK, a második játékrészben megfogyatkozott csapatom azonban kiegyenlített.

Aczél Zoltán: – Örülök, hogy játszani láthattam a diósgyőri fiatalokat, jól helytállt a „kis csapatom”.


2009/10: Ligakupa A-csoport, 5. forduló, 2009. augusztus 26., 17.00:     

Nyíregyháza SFC – Diósgyőri VTK 3-0 (1-0)

Nyíregyháza, 400 néző. V.: Veizer (Berettyán, Horváth).

Nyíregyháza SFC: Gazsi – Csáki (Bencs, 86.), Nánási, Bakos, Varga K. – Leonardo (Markos, 75.), Oláh D. (Bodó, 86.), Leandro, Batizi-Pócsi – Éles (Ráti, 60.), Fekete Á. (Farkas M., 62.). Vezetőedző: Szentes Lázár.

Diósgyőri VTK: Somodi (Giák, 61.) – Polényi, Jeknic, Kállai, Horváth Sz. (Hegedűs B., 67.) – Nagy R. (Bihari, 81.), Lippai, Viskovic, Faggyas (Kovács B., 68.) – Jovanovic, Kovács Sz. (Kleiber, 28.) Vezetőedző: Aczél Zoltán.

Sárga lap: Varga K. a 35., Jovanovic a 38., Faggyas az 56., Nánási a 65. percben.

Kiállítva: Jeknic a 78. percben.

Gólszerző: Batizi-Pócsi (1-0) a 32., Batizi-Pócsi (2-0) a 77., Markos (3-0) a 82. percben.

Szentes Lázár: – A fiatalok közül néhányan jó teljesítményt nyújtottak, rendkívül pozitív, hogy kapott gól nélkül, viszonylag simán tudtunk nyerni.

Aczél Zoltán: – Remélem, hogy a súlyos sérülést szenvedett Kovács Szilárd mihamarabb fel fog épülni.


2009/10: Labdarúgó NB I 26. forduló, 2010. május 5., 18.00:     

Diósgyőri VTK – Nyíregyháza SFC 0-1 (0-1)

Diósgyőr, 2000 néző. V.: Farkas (Kelemen, Fehér).

Diósgyőri VTK: Rados (5) – Vukadinovic (4), Gal (5), Supic (4), Polényi (6) – Zsivoczky (4), Takács P. (4), Lippai (4), Sadjo (4) – Bajzát (4), Brnovic (4). Vezetőedző: Tóth László.

Nyíregyháza SFC: Ovszijenko (6) – Miskolczi (6), Struhar (5), Kovacevic (5), Hurt (5) – Minczér (5), Davidov (6), Zabos (6), Nacim (5) – Andorka (6), Bouguerra (6). Vezetőedző: Szentes Lázár.

Csere: Brnovic helyett Menougong (4) a 37., Kovacevic helyett Stanisic (5) a 38., Bouguerra helyett Fekete (5) az 59., Sadjo helyett Dobos (-) a 66., Bajzát helyett Bacsa (-) a 72., Zabos helyett Müller (-) a 75. percben.

Sárga lap: Minczér a 69., Dobos a 74., Stanisic a 81., Menougong a 83. percben.

Kiállítva: Stanisic a 82. percben.

Gólszerző: Bouguerra (0-1) a 39. percben.

Tóth László: – A Nyíregyháza tett egy lépést a bennmaradás felé, mi pedig az utolsót a kiesés felé. Bánom, hogy nem voltam bátrabb, hogy nem szerepeltettem több fiatalt. Önmagukhoz képest akartak a játékosok, mindent megtettek, kínlódtak, de ebben a lelki állapotban ennyire futotta. Talán az lendítette volna át a csapatot, ha mi szerezzük meg a vezetést. Holnaptól a jövő csapatát építjük.

Szentes Lázár: – Mi rúgtuk az első gólt, ami elég régen fordult már elő. A másik pozitívum, hogy nem kaptunk és egy hősies küzdelemben meg tudtuk őrizni az előnyünket. Egy lépést tettünk a bennmaradás felé, a hátralévő négy mérkőzésen kell még annyi pontot szereznünk, hogy legalább egy csapattal azonos pontunk legyen.


2009/10: Labdarúgó NB I 27. forduló, 2010. május 8., 18.00:     

Paksi FC – Diósgyőri VTK 1-0 (0-0)

Paks, 500 néző. V.: Oláh G. (Farkas B., Iványi).

Paksi FC: Kovács A. (0) – Horváth L. (5), Éger (5), Fiola (5), Völgyi (5) – B. Tóth (4), Böde (5), Kiss T. (5), Sipeki (4), Vayer (6) – Tököli (5). Vezetőedző: Kis Károly.

Diósgyőri VTK: Rados (8) – Vukadinovic (5), Gal (5), Supic (5), Polényi (5) – Takács P. (5) – Kovács Sz. (4), Dobos (4), Lippai (4), Bacsa (4) – Roszel (4). Vezetőedző: Benczés Miklós.

Csere: B. Tóth helyett Lisztes (6) a 46., Kovács Sz. helyezz Zsivoczky (5) az 52., Dobos helyett Huszák (5) a 66., Takács P. helyett Somorjai (-) a 77., Kiss T. helyett Heffler (-) 87. percben.

Sárga lap: Takács P. az 51., Rados az 56., Vukadinovic a 61. percben.

Gólszerző: Lisztes (1-0) a 63. percben.

Kis Károly: – Örülök, hogy győzött a csapat. Tudtuk, hogy az átszervezett Diósgyőr megnehezíti majd a dolgunkat, ez így is történt. De ezzel együtt is sok gólhelyzetet dolgoztunk ki, igaz, sokat el is hibáztunk. Görcsösek voltunk, de győzelmünk megérdemelt, a második félidőben szép akciókat is vezettünk.

Benczés Miklós: – Gratulálok a Paksnak, megérdemelték a győzelmet. Akaratban a csapatban elégedett lehetek, ha korábban is így játszottunk volna, akkor most több pontunk lenne. Természetesen összességében nem vagyok elégedett, mert kikaptunk, és ez végérvényesen megpecsételte a sorsunkat.


Kapcsolódó cikkek:

boon | 2010.05.09 19:59

A Paks-DVTK mérkőzés 56. percében a diósgyőriek hálóőre büntetőt érően szabálytalankodott, majd pár pillanattal később jóvátette a hibáját.

boon | 2010.05.09 15:15

A paksi vereségével matematikailag is kiesett a DVTK az NB I-ből. Ön szerint ki volt a Diósgyőr legjobbja?

boon | 2010.05.08 20:12

Olvassa el, hogy értékelte a két vezetőedző a csapatok játékát!

boon | 2010.05.08 08:57

A labdarúgó NB I. 26. fordulójában Paksra utazott a Diósgyőr. A mérkőzésről élőben tudósítottunk szombaton 18 órától.

boon | 2009.02.24. 14:58

A két csapat meccse után újra a DVTK-val foglalkozik a REAC klubigazgatója, Kutasi Róbert. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!