BOON Sziréna

2010.06.25. 21:29

Büdös, de nem veszélyezteti a környezetet - Helyzetkép a Bábonyibércen

<p>Miskolc - Az ellenőrzés és a bírság önmagában nem jelent megoldást a bábonyibérci állapotokra.</p>

Szemes István évek óta ostromolja a különböző hatóságokat leveleivel, beadványaival, miközben sajtótájékoztatókon próbálja felhívni a közvélemény figyelmét arra, ami a miskolci belvároshoz közeli Bábonyibércen zajlik. Az itt élők egy részét nyomasztja az újonnan betelepült családok igénytelensége, aminek nyomán újratermelődő szemétdombok ontják magukból a bűzt és az élősködőket, míg az udvarokról az utcára folyik a szennyvíz. A Városgazda időnként elhordatja a szeméthegyet, de az néhány héten belül újra kinő a földből.

Szemes István nem csak ostromolja, ostorozza is a hivatalokat, melyek megítélése szerint semmit sem tesznek azért, hogy az áldatlan állapotok megszűnjenek. Martossy György, a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség sajtószóvivője a következőkről tájékoztatta lapunkat: „Szemes István a Miskolci Városi Ügyészéghez fordult amiatt, hogy a Bábonyibércen lakó egyes magánszemélyek a szennyvizet és a kommunális hulladékot az utcára ürítik, ezzel szennyezve saját és szomszédaik lakókörnyezetét. Az ügyészség a beadványokkal minden esetben érdemben foglalkozott és a jogszabályok által hatáskörében biztosított intézkedéseket megtette”, írta Martossy György.

Már többször is nyomoztak

Az ügyészség „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette” miatt nyomozást rendelt el, melyet a Miskolci Rendőrkapitányság folytatott le. A nyomozás során a rendőrség szakértő bevonásával szemlét tartott a Bábonyibérc kérdéses házainál. A szakértő mindkét ház esetben megállapította, hogy az ott elhelyezett szemét háztartási hulladék, ami terheli ugyan a környezetet, de azt nem veszélyezteti. A hulladék szerves része elbomlik, a szilárd műanyag pedig – puszta elhelyezése folytán – szintén nem veszélyezteti az élővilágot és a környezetet. A nyomozást bűncselekmény hiányában szüntették meg, ami nem zár ki egyéb felelősségi formákat. Már két esetben volt hasonló bűncselekmény miatt nyomozás ugyanezekkel az ingatlanokkal kapcsolatban, amikor szintén kikérték környezetvédelmi szakértő véleményét, aki ugyanezekre a megállapításokra jutott.

Az ügyészség magánjogi és közigazgatási szakága is vizsgálatot tartott, és megállapította, hogy alaptalanok a Szemes István hatóságok mulasztásaival kapcsolatos kifogásai, mert az önkormányzat szabálysértési hatósága folyamatosan folytatott szabálysértési eljárásokat az áldatlan állapotok miatt – 2005-ben 11, 2006-ban egy, 2007-ben három, tavaly 11 alkalommal. Az ügyészség tájékoztatta Szemes Istvánt, hogy nekik nincs határozat hozatali jogkörük a beadványban felvetett problémákkal kapcsolatban és elutasította a bejelentő panaszát, de a főügyészség „felhívta a Városi Ügyészséget, hogy kezdeményezze a jegyző ellenőrzési kötelezettségének gyakorlását és ezt folyamatosan kísérje figyelemmel”, olvasható még a szóvivő tájékoztatójában.

A jegyzőnek is a körmére néztek

Ezek alapján a városi ügyészség április végén ellenőrizte, hogy a hatóság miként látta-látja el ellenőrzési kötelezettségét, mit tett a bábonyibérci jogszabálysértő állapotok felszámolása érdekében, és megállapította, hogy idén eddig három esetben folytattak eljárást szabálytalan szennyvíz elhelyezéssel kapcsolatosan és tízszer szabtak ki hulladékgazdálkodási bírságot olyan magánszemélyekkel szemben, akiknek nincs ivóvíz bekötésük, de a helyi közkútról vételeznek vizet. Mivel ők életvitelszerűen laknak ezen a területen, ezért szennyvíz kibocsátónak minősülnek. „A vizsgálat kapcsán arra is fény derült, hogy Miskolc város Jegyzője 12 ingatlan esetében büntetőfeljelentést tett környezetkárosítás miatt a Miskolci Rendőrkapitányságon”, fejeződik be dr. Martossy György tájékoztatása.

Szemes István reagált a dr. Martossy György által megfogalmazott tájékoztatásra, és lényegében fenntartja: a hatóságok nem foglalkoztak kellően a feljelentéseivel.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!