BOON Sziréna

2010.05.07. 15:02

Borsod legveszélyesebb közútjai 1.

<p>Miskolc - Vannak utak, ahol szinte minden héten történik legalább egy baleset. Mit tesznek az illetékesek?</p>

A balesetek két tényezőre vezethetők vissza: az egyik az emberi, a másik az utak sajátságos tulajdonságai. Hogy ez utóbbiból mennyi baleset származik, ahhoz nem kell messzire menni példáért, a Harsányi úton 4 baleset történt egy hét alatt - erről az Egyre veszélyesebb a Harsányi út? című cikkünkben is beszámoltunk. Vitathatatlan, hogy mára ez lett Miskolc és környéke legveszélyesebb útja, mint ahogyan az is vitathatatlan, hogy a balesetekben nem csak az út sajátosságai, de az emberi tényező is szerepet játszik. Mit tud tenni az egyiket és a másikat illetően a rendőrség, a közútkezelő? - tettül fel a kérdést az illetékeseknek.

- Ennek az útnak jelenleg zajlik a kátyúzása, ami – az időjárástól függően – várhatóan jövő héten befejeződik. Ez még a tél utáni kátyúzás, mert kisebb csúszást szenvedtünk az utak helyreállításában mivel idén több kátyú keletkezett az utakon. Ugyanakkor az útszakaszon 40-es táblákat helyeztünk ki, de azt tapasztaljuk, hogy az autósok ezt nem tartják be. A kátyúzást követően az út állapota egy darabig stabil marad, de sajnos a burkolat sok helyen elöregedett már, hiába végezzük el a szükséges javításokat, már egy eső után is megjelennek a hibák. Ezeket természetes folyamatosan javítjuk majd, de arra kell kérnünk az autósokat, hogy a szokásosnál is figyelmesebben közlekedjenek ezen az úton – számolt be kérdésünkre Szilvai József Attila, a Magyar Közút Kht. B.-A.-Z. megyei igazgatóságának üzemeltetési osztályvezetője.
Hozzátette: a szokásos üzemeltetési feladatok után megszüntetik a padkahibákat, és lekaszáltatják az út menti füvet a Harsányi út mentén. Beszélt arról is: ezen az úton a veszélyes kanyarokban korábban a sofőröket figyelmeztető akusztikai rázóküszöbök lettek lehelyezve. Ez a statisztika szerint csökkentette a balesetek számát.

Megoldást keresnek

A Miskolci Rendőrkapitányság is észlelte a sorozatos baleseteket a Harsányi úton, ennek felszámolása érdekében megoldást dolgoznak ki, aminek részleteit hamarosan ismertetik. Erről számolt be portálunknak Dobi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa. Állította: ezen kívül (már) nincsenek kifejezett baleseti gócpontok Miskolcon. Ami volt, azt a közútkezelő és a rendőrség együttesen felszámolta – hangsúlyozta.

- A korábban veszélyes utakat, útszakaszokat sikerült biztonságossá tenni, egyebek mellett 24 órás jelzőlámpa rendszer kiépítésével. Ilyen volt korábban a Király, a Vörösmarty, a Zsigmondi és Sajószigeti út – hangsúlyozta Dobi Tamás. Jelezte: beszélhetünk azonban forgalom miatt terhelt útszakaszokról. Ilyen a József Attila, a Búza tér, a Szentpéteri kapu, amely szakaszokon nagy forgalom idején jellemzők a koccanásos balesetek, mivel terhelt az útszakasz 1-1 baleset képes megakasztani a közlekedést.
Sorozatunk következő részében a megyeszékhely után Borsod megye veszélyes útjait vesszük górcső alá.

- OlKa -

Az elmúlt napok balesetei a Harsányi úton

Április 30: Súlyos, személyi sérüléses baleset történt a Harsányi úton, egy Ford Tranzit és egy Renault Clio frontálisan ütközött. Az egyik, súlyos sérültet mentőhelikopter szállította el a helyszínről.

Május 02: Egy kisgyermek sérült meg abban a balesetben, ami a Harsányi úton történt vasárnap délután. Ennél a balesetnél Miskolc irányába haladt egy Wartburg vezetője, amikor az úton megpillantott két termetes kátyút. Szemből jöttek az autók, így csak jobbról tudta volna kikerülni a kátyút. A hirtelen kormánymozdulattól az autó az árokba landolt, majd fejtetőre állt.

Május 02: Majdnem az előző balesethez hasonló események játszódtak le néhány perccel később, szintén a Harsányi úton. Itt ismeretlen okokból hajtott az autós az árokba, s minkét utas megsérült. Az autó ennél a balesetnél is totálkárosra tört.

Május 06: A Harsány irányából közlekedő Opel Combó a nedves aszfalton átcsúszott a szemközti sávba, ahol összeütközött egy Renault Clioval. Utóbbi jármű az ütközés következtében az árokban kötött ki, aminek sofőrjét kórházba szállították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!