BOON Sziréna

2010.02.25. 08:09

Raboltak, majdnem öltek, fegyházat kaptak

<p>Debrecen, Putnok - Fiatal-felnőttként 14 év fegyházat kapott immár jogerősen a putnoki rabló páros.</p>

A helyi közvéleményt felkavaró bűncselekmény elkövetésekor már ugyan betöltötte 18 éves életkorát mindkét vádlott, akik egy 74 éves putnoki férfit szemeltek ki kirabolandó áldozatukként. A támadókkal szemben ellenállásra esélytelen férfire lakásában törtek re az éjszaki órákban két évvel ezelőtt. Durván összeverték, és kis híján megölték a magányosan élő férfit, akinek az életét csak gyors orvosi és kórházi ellátással tudták megmenteni. A B.-A.-Z. Megyei Bíróság első fokon 14 év fegyházzal sújtotta két vádlottat. Nemrég pedig immár a Debreceni Ítélőtáblán jogerősen ítélték el őket.

Brutálisan ütlegelték

Koszta János az Ítélőtábla sajtótitkára a másodfokú ítélet kapcsán elmondta, hogy annak idején a spájz ablakon keresztül hatolt be észrevétlenül a két támadó. Bementek a háztulajdonos szobájába és álmából riasztották fel. „Ide az aranyat, ide a pénzt!” kiáltásokkal félemlítették az öreget, majd valamilyen rúdszerű eszközzel test szerte ütlegelték, hogy árulja el a rejtekhelyet. A vádirat leszögezte, hogy egy köztiszteletben álló férfi volt az áldozat. A rablók erőfölényére jellemző, hogy egyikük több mint 180 centiméter magas, majd 90 kilogramm súlyú volt. Az idős férfi életveszélyes állapotba került az ütlegelés során, és maradandó egészségkárosodást is elszenvedett. A brutális bántalmazás után 308 ezer forint készpénzzel és 100 ezer forint aranyékszerrel távoztak az elkövetők.

Enyhének tartották

Az idős férfi miden erejét összeszedve kiment a háza elé, majd összeesett. Másnap hajnalban mozdulatlan találtak rá és kórházba szállították. A rablók pedig azonnal pénzzé akarták tenni az ékszert a zálogházban. A támadók nem sokáig örülhettek a zsákmánynak, mert gyorsan elfogták és őrizetbe vették őket. A megyei főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével vádolta meg mindkettőjüket. A törvény szerint a fiatal felnőttek esetében az ilyenkor kiszabható maximális büntetés 15, vagy halmazatként legfeljebb 20 év fegyház lehet. Koszta János sajtótitkár elmondta, hogy minkét fokon eljáró bíróság megjegyezte az ítélethozatalkor, hogy az ítélet inkább enyhe, mint súlyos. A taláros testület döntését azonban a törvény előírásai szablyák meg. Ezzel feltehetően arra utaltak - tett hozzá -, hogy a fiatalkorúakra és a fiatal felnőttekre alkalmazható büntetési tételek az életkorra tekintettel enyhébbek. A törvényt pedig a taláros testületeknek be kell tartani.

Forrás: Észak-Magyarország

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!