BOON Sziréna

2010.02.19. 09:42

Nemesbikki ügy: Elítélték, de szabadlábra kerülhetett

<p>Miskolc - A nemesbikki kutyamarcangolásos ügy ítélethirdetésekor a bíró rámutatott az ebtartók felelősségére.</p>

Egy gyermek halálával végződő nemebeskki kutyamarcangolásos ügy csütörtöki ítélethirdetésére vezetőláncon és bilincsben vezették a tárgyalóterembe az idős vádlottat. Az ügyész által korábban módosított vád alapján már elhárult a feje fölül az életfogytiglani fegyház lehetséges fenyegetettsége. A határozat első mondta a bűnösség megállapításával kezdődött, de azzal folytatódott, hogy csupán gondatlan emberölésben vétkes a férfi és ezért 2 év 10 hónap fogházzal sújtották. Dr. Szabó József bíró indoklásában elmondta, hogy a vádlott közbe avatkozott, miután kutyái a gyerekre támadtak, testével védte az apróságot. Édesanyjának pedig sikerült kiemelni a gyereket a kutyák szájából. Az ebek ezután már nem támadtak.

Felelősséggel jár az ebtartás

A bíró leszögezte: mindenki, aki kutyát tart, köteles a szabályoknak megfelelő körülményeket teremteni (beoltatni, gondozni, körbezárt helyet biztosítani) állatainak. Amennyiben a kutyák bárkiben, bármiben kárt tesznek, gazdája felelősséggel tartozik állatai tettéért. Kutyát csak annyit tarthat az ember, amennyit az ebrendelet megenged. Nagyfokú gondatlanság, ha hozzá nem értő személy tart kutyákat.

A vádlott végül a védő indítványára feltételes szabadságra kerülhetett. Kezéről lekerült a bilincs, a börtönt az előírásoknak megfelelően délután elhagyhatta. Ez a szabadulás azonban még nem végleges. Valamivel több mint egy hónapra még vissza kell vonulnia a cellába.

Forrás: Észak-Magyarország

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!