BOON Sziréna

2008.11.17. 13:06

Miskolci stop a bűnözésnek

<p>Miskolc - Stopot mutatunk Miskolcon a bűnözésnek – ezt mondta Káli Sándor, a város polgármestere azon a sajtótájékoztatón, ahol a közeljövőben megalakuló városőrséget mutatta be.&#160;<DIA alt="Miskolci stop a bűnözésnek 2008.11.17." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Miskolci_stop_a_b__369_n_z_snek_2008_11_17_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Miskolci stop a bűnözésnek 2008.11.17." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Az erről szóló előterjesztést a csütörtöki közgyűlési ülésen tárgyalják a képviselők, és várhatóan a városvezetés és az ellenzék is megszavazza. Amennyiben bejön ez a papírforma, akkor december elején munkába állhatnak a városőrök, ahogy a polgármester fogalmazott: így a karácsonyi előkészületek békében telhetnek.

A városőrségre 20 millió forintot különített el Miskolc, és egyelőre csak kísérleti jelleggel, két hónapig működne – derült ki a tájékoztatón. Mint ahogy az is: most csak az Avason kezdi meg működését az új szervezet. Miért ott? A polgármester ezt a következőkkel indokolta: „Az elmúlt néhány hónapban olyan helyzet alakult ki Miskolcon, amelyre nem lehetett előre felkészülni. A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrség mindent elkövetett és elkövet a bűnmegelőzésért, de egy újfajta bűnözési mód és egy eddig ismeretlen – a közösségi együttélés alapvető normáit semmibe vevő – rendzavarás jelent meg. Sok esetben a zaklatás a házak falain belül, lépcsőházakban, és nemcsak a közterületeken történik. Az elkövetők egyre erőszakosabbak, célpontjai pedig elsősroban a védtelen idős emberek és a gyerekek.” Hozzátette: érzékelve a kialakult helyzetet a városvezetés úgy döntött visszaállítja a rendet az avasi városrészben.

Kiterjesztik, ha...

Nincs mire várni, eldurvultak a viszonyok – fogalmazott Nyírő Pál, a város közbiztonsági tanácsnoka. Olyan elemek jelentek meg az Avason, akik nem rendet és fegyelmet akarnak – tette hozzá. Mit várnak a városőrségtől? Megváltoztassa azokat a viszonyokat, amelyek mára tarthatatlanok – válaszolta a tanácsnok. Amennyiben a munkájuk sikeres lesz az Avason, a város más területeire is kiterjesztik – tudtuk meg.
Dr. Pásztor Albert, a Miskolci Rendőrkapitányság vezetője szerint az az idő elmúlt, amikor a közbiztonság csak a rendőrség által fenntartható. Ezért is szükséges civil biztonsági szolgálat bevonása. Hangsúlyozta azt is: az elhibázott Fészekrakó programmal az Avasra betelepülők miatt az ott élők nem érzik biztonságban magukat.

Mi a városőrség?

Az Avasi Városőrség 30 emberrel, 3 gépkocsival és egy felszerelt diszpécserközponttal (Miskolc, Áfonyás utca 3. szám) kezdi meg munkáját. Ebből 10 ember 24 órában a városrész utcáin teljesít majd szolgálatot. Az új biztonsági szolgálata a rendőrség, a közterület-felügyelet munkáját egészíti ki, de önállóan is hívható, a 06-40/220-893-as számon. A városőrök – amennyiben a lakók kérik – bemennek lépcsőházakba is, ahol bűnmegelőző, figyelmeztető tevékenységet folytatnak – fogalmazott Szabó József, a Safety Sector Kft. ügyvezető igazgatója. Ez az a cég ugyanis, amely a városőrséget működteti majd.

Káli Sándor elmondta: szakmai ajánlásra választották ezt a céget, hiszen ők végzik Budapesten az V. és a XI. kerületben is a városőri munkát. A tájékoztatón az is kiderült, hogy a városőrök közvetlen kapcsolatban vannak a hatóságokkal, és szükség esetén az illetékeseket azonnal tudják értesíteni.

Ezt írtuk korábban

Mire is panaszkodtak az avasiak?

"A félelmeikről és a dühükről beszélnek az Avasiak: sok az új beköltöző a Szilvás utcai házakban - mutatják is, melyik épületekről beszélnek -, és az ő életvitelük miatt sok régi lakó próbál szabadulni a lakásától.... Ha ingyen adnának itt lakást, akkor sem jönnék ide lakni – mondja az avasi postás. Azt is állítja: nem fél, hiszen őt várják az újabban ide költözöttek is, tisztelik, a segély miatt, amit ő kézbesít nekik.
Mások viszont a félelmeikről és a dühükről beszélnek: sok az új beköltöző a Szilvás utcai házakban - mutatják is, melyik épületekről beszélnek -, és az ő életvitelük miatt sok régi lakó próbál szabadulni a lakásától. Ez viszont nagyon nehéz – az ingatlanok értéke gyorsan romlik. A környezettel arányosan - teszik hozzá.

A régi lakók elmenekültek – hangoztatja valaki. Miért? Az újonnan érkezettek életvitele elviselhetetlen, éjszaka, hajnalig mulatoznak, napközben hangoskodnak, és ami a környéken mozdítható – főleg a fém tárgyak – azokat ellopják. A játszótérre már senki nem engedi le a gyerekét, mert ott bandáznak, kiabálnak, egészen késő estig – így szól a panasz. - Nem merünk nekik szólni, mert már a kicsik is kiabálnak velünk, fenyegetnek minket – sorolja egy asszony.


Hozzászólás lehetőségének megszüntetésezugiugisyg
A fórum hangvételének eldurvulása miatt, a cikkhez való hozzászólás lehetőségét megszüntettük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!