BOON Sziréna

2008.11.12. 15:51

"Elhárítattuk volna az életveszélyt"

<p>Miskolc - „A hatóságnak nem kell műszaki vizsgálatot készítenie, ez az ingatlan tulajdonosának a feladata" - reagáltak az építési osztályon arra, hogy a miskolci főutcán történt halálos&#160;tragédia megelőzhető lett volna&#160;gyakoribb műszaki vizsgálattal.</p>

Mint ismert: augusztus végén egy férfit agyonütött, egy magántulajdonban lévő főutcai házról lehulló épületdísz. A szakértői véleményről a károsult család jogi képviselője, dr. Szinay Attila beszélt portálunknak: az eresz meghibásodása miatt az esővíz kimosta a stukkó környéki beépítést. Hozzátette: a szakértői jelentésben az is benne van, ez nem rejtett hiba volt, gyakoribb műszaki vizsgálattal megelőzhető lett volna a tragédia. Az ügyvéd szerint a vád, halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége lehet.

Szólni kellett volna

Az érintett épület (Miskolc, Széchenyi utca 66-68. szám) közös képviselője (kérte, nevét ne írjuk le a cikkben) megkeresésünkre elmondta: 2007-ben indították el a homlokzat-felújítási kérelmet, amelyhez kellett az építész vezető tervező terve, az akkori főépítész, Sólyom Margit állásfoglalása, valamint a sajószentpéteri építési hatóság engedélye. A hatóságoknak helyszíni szemlét is kellett tartaniuk az épületnél, éppen ezért a közös képviselő úgy gondolja, az életveszélyes helyzetre, ha ténylegesen látható lett volna, fel kellett volna hívni a figyelmüket. Hozzátette: ha ez megtörténik, ő azonnal elhárítatja az életveszélyes helyzetet.
Csizmadia János, az önkormányzat építési és környezetvédelmi osztályának vezetője erről másképp vélekedik: „A hatóságnak nem kell műszaki vizsgálatot készítenie, ez az ingatlan tulajdonosának a feladata. A szakemberek helyszíni szemléje nem helyettesíti a tulaj kötelezettségi körébe tartozó felülvizsgálatok elvégzését.”

Kapcsolódó cikkek:

  • Hullhat még stukkó fentről
    Vannak, akik nem vették komolyan a polgármesteri felszólítást: vannak még veszélyes stukkók.
  • Stukkó ügyben főügyészségi állásfoglalás kell
    A megyei főügyészség foglalt állást a két hónapja miskolci tragédiával végződő stukkó leesés ügyében, mert esetleg felvethető lehetne a gondatlan emberölés jogi lehetősége is.
  • Életveszélyes stukkó az egykori Aranycsillagon
    Az egykori Aranycsillag szálló épületén több életveszélyes stukkó is látható. Annak ellenére, hogy az önkormányzat, a közelmúltban történt tragédia kapcsán felszólította az ingatlantulajdonosokat, hogy vizsgáltassák át az épületek homlokzatát.
  • Főutcai helyzet Miskolcon: Lefotózták vagy improvizálnak?
    A vakolatot, stukkókat leverték. Mindezt a miskolci főutcai épületek felülvizsgálatával indokolta a MIK Zrt. Erre azért volt szükség, mert a közelmúltban több vakolatomlás is volt a városban.
  • Stukkók a pincében. Ha beszélni tudnának...
    Római katona, angyalka és fríz. A miskolci főutca homlokzatát díszítették. Most a Weidlich-palota pincéjében gunnyadnak...
  • Mikor hozzák helyre a főutcai házakat Miskolcon?
    Véget ért a halálos sukkóbaleset kapcsán szervezett vitafórumunk. Mikor hozzák helyre a főutcai házakat? Kinek a pénzéből? Mikor lesz belőle valami? Ezekre a kérdésekre próbáltunk választ keresni.
  • Szégyenlista a veszélyes épületek tulajdonosairól?
    Mikor hozzák helyre a főutcai házakat? Milyen pénzből? Rá lehet-e kényszeríteni a tulajdonosokat, hogy ne csak leverjék a stukkókat, hanem rendbe is hozzák az épületeiket?
  • Stukkóprogramot az országnak
    Átláthatóbb törvényi szabályozásért és állami támogatásért interpellált Fedor Vilmos (MSZP) alpolgármester, országgyűlési képviselő hétfőn, a Parlamentben.
  • Halál Miskolc belvárosában: rászakadt az épület egy darabja
    A Széchenyi u. 68. szám alatti (Könyváruházzal szembeni) épület homlokzati stukkódísze leszakadt egy járókelőre. A férfi a helyszínen meghalt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!