BOON Sziréna

2008.08.28. 15:25

Alacsonyan repülő négykerekű

<p>Az egyenruhások augusztus 26-án az M30-as autópálya Hejőkeresztúri pihenőjénél - a megengedett 130 km/h helyett - egy 214 km/h sebességgel közlekedő személygépjárműről készítettek költségesnek ígérkező felvételt.<BR /></p>

Úgy tűnik a jelentős közlekedési kockázattal járó agresszív gyorshajtással szembeni folyamatos kampány, illetve annak részeként a sebességtúllépés ellenőrzésére irányuló - múlt hét végén megtartott - országos „TISPOL” akció tapasztalatai még mindig nem mindenkinél „értek célba”.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Emődi Autópálya Alosztályának munkatársai ugyanis 2008. augusztus 26-án az M30-as autópálya Hejőkeresztúri pihenőjénél a megengedett 130 km/h helyett egy 214 km/h sebességgel közlekedő személygépjárműről készítettek költségesnek ígérkező felvételt.
A „célfotó” előtt elhaladó ámokfutó gépjárművezető a 150.000 forint összegű, jól megérdemelt „jutalmát” közigazgatási bírság formájában veheti nemsokára át - tudatta közleményben Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa.

Információs héttér
Az utakon, az utcán való helyes viselkedést leggyakrabban a józan ész diktálja. Mindegy, hogy szabály, törvény vagy közmegegyezés hatására, a közösségi, felelős gondolkodás, a türelmesség, a figyelmesség és az udvariasság mindenkire nézve kötelező. Ha ezt a magától értetődő viselkedést minden közlekedő betartaná, akkor azok a közúti közlekedést érintő szankciók, amelyeket idén vezettek be, már nem is lennének olyan szigorúak, mint ahogyan azt ma sokan gondolják.
A hazai közlekedéspolitikai célkitűzéseket tartalmazó „Magyar Közlekedéspolitika 2003-2015” c. program 2010-re a halálos áldozatok számának 30%-os csökkenését irányozza elő, az Európai Unió által kitűzött 50%-os csökkenést pedig 2015-re célozza meg.

Statisztikai adatok szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2008. év első hét hónapjában 561 személyi sérüléses közlekedési baleset történt, melyekben 22 fő vesztette életét. Összehasonlításképpen 2007. év ugyanezen időszakában a személyi sérüléses balesetek száma 564, az abban elhalálozott száma 25 volt. A bekövetkezett balesetek csaknem 40%-ánál a gyorshajtás játszott döntő szerepet.
A pozitív irányú változásokban rejlő visszatartó hatás kiaknázása érdekében a rendőrség tovább kívánja fokozni közúti ellenőrző tevékenységét, hogy kiszűrhesse a forgalomból a szabályos közúti közlekedésre, a felelősségteljes részvételre alkalmatlan személyeket, ezzel megmentve azokat, akik nem csak elindulni, de épségben hazaérni is szeretnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!