BOON Sziréna

2008.07.04. 07:45

Kesznyéteni tragédia: Áldozatok és vétkesek egyben

<p>Kesznyéten - Ismét Kesznyétenben jártunk, annak kiderítésére, valóban lincshangulat van-e a településen a hét elején történt bűncselekmény nyomán, miként arra a Magyar Gárda borsodi századának közleménye utal.</p>

Ismét Kesznyétenben jártunk, annak kiderítésére, valóban lincshangulat van-e a településen a hét elején történt bűncselekmény nyomán, miként arra a Magyar Gárda borsodi századának közleménye utal. Erre hivatkozással tervezik, hogy amint vége a fokozott rendőri jelenlétnek, a Nemzeti Őrséggel karöltve biztosítják a halálosan megfenyegetett család védelmét.

"Megfelelően kezelve"

- Az elhíresült ügy minden fő szereplője áldozat és vétkes egyben, mi mindkét családdal együttérzünk - jelenti ki Kecső Imre polgármester, s mutatja a már érkezésünkre előkészített közleményt. Szóban is megerősíti az abban foglaltakat: kérnek mindenkit, aki segíteni szeretne rajtuk, hogy hagyják, hadd próbálja a település közössége saját maga megoldani a gondokat. Jelenleg a rendőrség és a hatóságok megfelelően kezelik a helyzetet, ha újabb intézkedésre lenne szükség, azt ők maguk kezdeményezik majd. Lehet, hogy a temetés körül még felkorbácsolódnak az indulatok, de majd elül az is.
Azért rákérdezünk: ezek szerint nem a falu vezetője vagy lakossága kérte a Magyar Gárda segítségét? A felelet határozott: nem.
- Elvégre ők sem maradhatnának itt örökre! Akkor nem jobb, ha előbb magától normalizálódik a helyzet?!

Nem kivételes

A polgármester hangsúlyozza: a község közbiztonsága átlagosnak mondható, a kisebb értékű lopások gyakoriak, a súlyosabb bűncselekmények azonban nem jellemzők.
Megkérdezzük, őt lopták-e már meg.

- Nem hiszem, hogy lenne a faluban olyan, akit még nem - hangzik a válasz. - Azt viszont nehéz megmondani, mi volna ez ellen a megoldás. Azt gondolom, ha ugyanolyan rendőri jelenlét lenne mindig a faluban, mint most, akkor az hatásos volna.

Az ominózus utcában most nagy a csend, de amint megállunk valahol beszélgetni, nyomban körénk csoportosulnak. Mindenkinek van története arról, miként lopták el az összes aprójószágát, milyen gátlástalanul dézsmálják a nehezen megtermelt zöldségféléjét, gyümölcseit. Többen végleg feladták már, mert nem jelent gátat se kerítés, se kutya. Többen is állítják, rendszeresen fenyegetik őket.
- A párom azt mondta, egyszer, meglásd, mire felébredünk, a házat is elhordják fölülünk! - árnyalja a helyzetet egy asszony.
De azért többen azt is osztják: "azért annyi áramot nem kellett volna beletenni abba a vezetékbe".

Négy falura ketten

Mutatják azt a házat, ahol az áramütés következtében elhunyt férfi anyja él. Meg-megjelenik egy-egy feketeruhás ember a portán.
Épp csak néhány telekkel odébb áll a lakatlanná lett ház. Az utca felől nem látszik a karók közé kihúzott elektromos vezeték. A kerítés előtt egy rendőrautó, majd egy másik is érkezik.

- Váltásban teszünk egy-egy kört a faluban, s közben az idős pár felnőtt lányék házára is rá-ránézünk. Ők és a néni, a jószágokkal együtt egy időre elhagyták a falut - mondja a négy rendőr egyike. Megtudjuk, "rendesen" két körzeti megbízott van négy faluban: Kesznyétenben, Kiscsécsen, Girincsen és Körömben, összesen 160 órában havonta. Ha valami baj van, akkor erősítésként még jön két járőr Tiszaújvárosból.

Mint elmondják (van közöttük kesznyéteni is), a helyiek fele már nem is jelenti be, ha meglopják. "Úgyse mennek vele semmire."

Egy szomszéd szerint

Munkából jöttem haza, úgy éjféltájt. Teljesen csendes volt az utca, hamar lefeküdtem. A fiam költött fel, hogy tán meghalt a szomszéd Joli néni, mert világosság és nagy sírás-rívás van odaát. Csak másnap tudtuk meg, hogy nem Jolán néni halt meg, hanem a fia, agyonütötte az áram, mikor átmászott a más kerítésén. Én mind a kettőt sajnálom: aki meghalt, azért, mert bár sok zsiványságot elkövetett, azért azzal csak nem állt arányban, hogy meghalt. Az öregeket meg azért, mert a koruk ellenére rengeteget dolgoztak, hogy legyen egy kis nyugdíjkiegészítésük, hiszen árulták is a portékájukat. Csak az tudja, mennyit kell azért túrni a földet, aki maga is próbálta. Nem tudták már, hogyan védjék meg a magukét. De azért nem kellett volna annyit beletenni abba a kerítésbe - véli Farkas Gézáné, Edit.

- Mi is cigányok vagyunk, de mindketten dolgozunk a TVK-ban, a férjem már 27. éve. Úgy gondolom, aki akar, az talál magának munkát. Ha pedig munkát kap, azt becsülje is meg. Három gyermekünk van, de nem volt belőle gondunk, hogy cigány vagy nem cigány. A két nagylányomnak is mindig inkább nemcigány barátnői voltak. Gondolom, a családi neveléstől is függ, hogy milyen példát követnek a gyerekek.

Rögtönzött elhatározás: "engedjék szabadon"!
Mialatt az újságírók anyagot gyűjtenek, egy kisebb alkalmi csoportosulás arra az elhatározásra jut, hogy aláírást gyűjtésbe kezd, amelyben egyrészt arra kérik a polgármestert, hogy szereltessen fel utcai kamerákat, aminek fejében szívesen fizetnének a rendszeresen megkárosított családok havonta némi védelmi pénzt, mondjuk egy ezrest. Másrészt pedig, hogy a polgármester illetékes helyen járjon közbe: "az öreg papit" engedjék el.

http://boon.blogging.hu/

Kapcsolódó cikkek:

 • A Magyar Gárda sajtóközleménye
  Ismét Kesznyétenben jártunk, annak kiderítésére, valóban lincshangulat van-e a településen a hét elején történt bűncselekmény nyomán, miként arra a Magyar Gárda borsodi századának közleménye utal.
 • Szerkesztőségünkben a "kesznyéteni ügyvéd" és a monoki polgármester
  A "kesznyéteni ügyvéd" és a monoki polgármester az Észak-Magyarország és a Borsod Online szerkesztőségében járt csütörtökön délelőtt. Velük beszélgettünk. Vendégünk volt a monoki polgármester és a  kesznyéteni ügyvéd  
 • Előzetesbe helyezték a kesznyéteni férfit
  Csütörtökön bíróság elé állt az a kesznyéteni idős férfi, aki áramot vezetett a kerítésébe, amely egy ember halálát okozta.    
 • A monoki polgármester fizeti a kesznyéteni "áramos" férfi ügyvédjét
  A monoki polgármester saját pénzén fogadott ügyvédet annak a 67 éves kesznyéteni férfinak, akit kedden vett őrizetbe a rendőrség több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt. 
 • A lopásból halál és kórház lett
  A kesznyéteni  Takács Richárdot két nappal az áramütés után a kórházban kerestük föl. Nehezen állt kötélnek. "Nem az jött le a tévében, amit mondtam" - indokolta... 
 • Ölt a maszek villanykerítés Kesznyétenben 
  Három férfi ment be egy kesznyéteni portára, feltehetőleg lopási szándékkal, de egyikük azonban örökre ott maradt. Ölt a maszek villanykerítés Kesznyétenben    
 • Jegyzetünk: Halálos uborkaszezon
  Uborkaszezon van, nyomasztó hőséggel és nyomasztó halállal. Vajon a pihenni igyekvő döntés- és törvényhozóink közül elkezdett fészkelődni bárki is a hír hallatán?
 • Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!