BOON Sziréna

2008.07.02. 19:19

Az Olaszliszka-ügy kronológiája

<p>Olaszliszka - Mi is történt az Olaszliszka-ügyben az elmúlt másfél évben? Íme, egy kis memóriafrissítő.</p>

Kronológia: olaszliszka-ügy
2008. 07.02.
Helyszíni szemlével folytatódik a tárgyalás Olaszliszkán.
2008. 02. 28. Több hónapos időhátrányba került a tágyalássorozat az egyik ügyvéd megbetegedése miatt
2008. 01.21. – Megkezdődött az olaszliszkai ügy tárgyalása a megyei bíróságon. Bíró: Czibrik Attila
2007. október 22. A Jobbik Magyarországért mozgalom miskolci szervezete tartott békés tüntetést Olaszliszkán, százötven motoros vonult fel az egyéves évfordulón.
2007. 10. 06. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette ügyében 8 személyt helyezett előzetes letartóztatásba a bíróság. A főkapitányság bűnügyi osztálya a nyomozást lezárta, és a keletkezett több ezer oldalnyi nyomozati iratot vádemelési javaslattal a megyei főügyészségnek küldte meg.
2007. október 13. Elutasította a bíróság az olaszliszkai lincselés egyik gyanúsítottja bírák, ügyészek ellen benyújtott keresetét. Azért kezdeményezte az eljárást, mert kifogásolta, hogy a lincselés szót használták tettére.
2007. 08. 18. Cigány táncegyüttesek, zenekarok fellépésével roma napot tartottak Olaszliszkán, Az eseményt a megbékélés jegyében hívták életre a szervezôk
2007. 06. 17.Olaszliszka másik arca néven egész napos rockfesztivált rendeztek fokozott rendőri ellenőrzés mellett, fellépett a P. Mobil.
2007. 03. 04. Rendőri biztosítás mellett rokonok, ismerôsök, barátok emlékeztek a tragédia helyszínén – az agyonvert családapa ekkor ünnepelte volna 45. születésnapját
2006. 12. 19. Az elkészült szakértői vélemény alapján különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés a vád . A szakvélemény szerint ugyanis a holttesten közel hetven ütlegelési nyomot találtak. Félszáz az áldozat fején, a többi a nyakán és testén volt.

2006. 12. 15. (újsághír) Az olaszliszkai romák félnek, elmondásuk szerint ismeretlenek dobálják a házaikatfenyegetô leveleket kapnak, aláírásuk az esetek többségében egy horogkereszt
2006. 10. 30. Közel száz autós és mintegy ötven motoros vett részt a félpályás útlezáráson és megemlékezésen, amelyet a Jobbik Magyarországért Mozgalom miskolci csoportja szervezett a tanár emlékére.

2006. október közepe: Állandó rendôri jelenlétet biztosítanak a településen és vonzáskörzetében.
2006. 10. 19. Megbeszélést tartott az olaszliszkai önkormányzat és a települési cigány kisebbségi önkormányzat. Este néma menet indult a Kossuth utcán történt tragédia helyszínére. A menet út közben egyre növekedett, a környező házak többségéből csatlakoztak a menethez. Mindenkinek a kezében egy szál virág és egy mécses volt.

2006. október 15. :Szögi Lajos  tiszavasvári tanár a falun keresztülhaladva autójával elsodort egy kislányt. A gyerek valójában nem sérült meg, gyorsan felpattant, hazaszaladt. A kocsit azonban a gyerek rokonai és ismerősei körbevették, a tanárt brutálisan agyonverték a járműben ülő két lánya szeme láttára. Legalább negyven sérülési nyomot azonosítottak az áldozat fején és testén.

Vád és büntetés

A vád: különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés.

Büntetési tétel: A felnôtteket bűnösség megállapítása esetén akár életfogytig, a fiatalkorú fiút pedig tíz évig terjedô börtönre is ítélhetik.

A per
A tervek szerint november végén, december elején születhet meg az elsőfokú ítélet az olaszliszkai ügyben. A per a nyári szünet után szeptember végén folytatódik, utána következik még egy helyszíni tárgyalás és meghallgatják a szakértőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!