boon-sportoldal

2019.01.03. 11:49

A nyolc végtag műfajában jó a miskolci versenyző

Miskolc - Súlycsoportjában jelenleg Spéth Norbert a legjobb az országban, nincs számottevő kihívója a hazai mezőnyben.

Miskolc - Súlycsoportjában jelenleg Spéth Norbert a legjobb az országban, nincs számottevő kihívója a hazai mezőnyben.

A közelmúltban a magyar muaythai versenyzők tizenkét érmet nyertek, közte hat aranyat a törökországi Antalyában rendezett versenyen. A négytagú felnőtt csapatunk összesítésben begyűjtötte a harmadik helyet, a huszonhárom esztendős miskolci Spéth Norbert pedig kiérdemelte a legjobb versenyzőnek járó különdíjat.

Mínusz hatvanhétben

– A nyílt nemzetközi versenyen, ha úgy tetszik Európa-kupán országonként többen is indulhattak – mondta szerkesztőségünk vendégeként Spéth Norbert. – Meghaladta az ezret a nevezők száma: jómagam a -67 kilóban indultam, mintegy húszan voltunk és egyenes kieséses rendszerben küzdöttünk.

Ami a miskolci „ketrecharcos” tavalyi évét illeti: kitett magáért a nemzetközi viadalokon, például a csehországi Prágában és a mexikói Cancunban, büszkén említette két Európa-bajnoki aranyát.

A Vita Gym Muaythai Klub néhány hete csatlakozott a DVTK nagy családjához, így immáron a piros-fehérek égisze alatt vállalja a muaythai (vagy régies, de közismertebb nevén a thaibox) további elterjesztését és tömegesítését.

– A -67-es mezőnyben az országban jelenleg én vagyok a legjobb, nincs számottevő kihívóm, ezt azonban nem kivagyiságból, csupán tényként említettem – folytatta a diósgyőriek kiválósága. – Profi vagyok, ebből a művajból élek, akadnak szponzoraim, a baráti köröm is támogat, de magánedzéseket is tartok. A muaythai friss sportágnak nevezhető, itthon hozzávetőlegesen húsz éve működik, a világban az ázsiai, azaz az általunk csak thai országoknak becézett sportolók, továbbá a volt szovjet utódállamok képviselői, meg például a franciák és a svédek erősek, a legmenőbbek a profi topligákban bunyóznak. Itthon az a csapat, amelyik a válogatott mögött áll, még csak két esztendeje dolgozik együtt, ennek ellenére már szállítjuk az érmeket a világversenyekről.

Vébé Bangkokban

Ebben a műfajban az IFMA (International Federation of Muaythai Amateur) a legnívósabb világszervezet, Spéth Norbert is ennek égisze alatt szerepel. Az IFMA nagy erőket mozgósít annak érdekében, hogy a muaythai bekerüljön az olimpiai műsorba, ez legkorábban a 2024-es, párizsi játékokon sikerülhet. Pillanatnyilag nyolc sportág(műfaj) vívja harcát annak érdekében, hogy „polgárjogot” nyerjen.

– Két fontos esemény vár rám az idei esztendőben – tekintett előre a DVTK-Vita Gym Muaythai Klub kiválósága. – Február elején lesz a felnőttek Baltikum Open elnevezésű versenye, júniusban pedig világbajnokságot tartanak Thaiföld fővárosában. Bangkokból aranyérmet szeretnék hazahozni: a -67 kilós csoportban biztosan leszünk vagy harmincan. A tréningeket már gőzerővel végzem, naponta dolgozom mestereim, Jászka Krisztián és Fábián Kristóf irányításával, aztán részt veszek a szövetség szemináriumain, ezeken neves edzők, vagy topversenyzők tartanak többek között nekem is fej- és testtágítókat. Egyelőre jól bírom a meg­próbáltatásokat, nem vagyok sérülékeny, könnyen elvi­selem az ütéseket és rúgásokat, hiszen ezekre fel tudok készülni.


Ütni, rúgni, térdelni, könyökölni

A muaythait a nyolc végtag sportágának is nevezik azért, mert lehet ütni, rúgni, térdelni és könyökölni. Viszont nincs földharc, nagyívű dobás, szemből nem lehet a térdet taposni, továbbá az ökölvíváshoz hasonlóan tilos a mélyütés és a mélyrúgás. A harcosok fejvédőt és úgynevezett tíz unciás kesztyűt használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!