boon-sportoldal

2016.10.13. 15:09

A veteránok között mutatott jó példát a birkózó „palántáknak”

Miskolc - A lengyelországi Walbrzych-ban rendezték a szabadfogású veterán birkózó-vébét.

Miskolc - A lengyelországi Walbrzych-ban rendezték a szabadfogású veterán birkózó-vébét.

Az eseményen aranyérmet szerzett Sipeki Károly, a Diósgyőri VTK tagja.

Négy napra ötszázhúsz svájci frankot kellett fizetnünk - Sipeki Károly

Majd’ negyven éve

– 1978-ban kezdtem pályafutásomat – mondta a 48 esztendős sportember. – Aktívként az ifjúsági magyar bajnoki és az ugyancsak ifjúsági világbajnoki hetedik helyig vittem, ezeket kötöttfogásban értem el.

Sipeki Károly az öregek mezőnyében immáron nyolcadszor próbált szerencsét és most először ért célba.

– A nyolc szezonba hat veterán világbajnokság is belefért – folytatta a diósgyőriek kiválósága. – Eddig kétszer voltam második, egyszer harmadik, kétszer ötödik, most pedig a dobogó legmagasabb fokáig vittem. Jelenleg is tréningezem, hetente háromszor gyakorlok, edzőpartnereim a DVTK tagjai. Jómagam egyébként nem edzősködöm, azzal mutatok példát a fiataloknak, hogy öregedő fejjel is sportolok. Döntően azért, mert van bennem akaraterő, kitartás és szorgalom, hogy az évtizedek alatt felhalmozódott tudást már ne is említsem.

Saját költségén

A veterán vébéknek a szervezők általában nagy körítést csapnak, így volt ez Lengyelországban is. Erről ezt mesélte Sipeki Károly:

– Nagy mezőny gyűlt össze, az esemény nem csupán a nevében, hanem az indulók számában is kifejezésre jutott. Magyarországról tizenhatan keltünk útra, valamennyien a saját költségünkön versenyeztünk. Négy napra ötszázhúsz svájci frankot kellett fizetnünk, ennyibe került a szállás és az ellátás, és ezt a pénzt még kiegészítettük a közlekedés díjával, vagyis forintra átszámítva úgy százötvenezret biztosan elköltöttünk.

Arra a kérdésre, hogy kik léphetnek szőnyegre a veterán birkózó-világbajnokságon, Sipeki Károly ezt válaszolta:

– Akiknek volt licencük és megkapták a sportorvosi engedélyt. Engem a Magyar Birkózó Szövetség nevezett be és fizette ki a 100 svájci frankos licencet. A verseny színvonalas volt, nekem pedig különösen jól sikerült, minden riválisomat megvertem a C-divízió 85 kilós mezőnyében, így az ünnepélyes eredményhirdetésen a nyakamba akasztották az aranyérmet. Emlékezetes ceremónia volt, sok fotó készült, ezekkel majd eldicsekszem a követőimnek.

A jövő évben a bulgáriai Plovdivban tartják a veterán szabadfogású vébét, amelyről így szólt a diósgyőriek újdonsült példaképe, csupa szív szenior világbajnoka:

Szeptemberben lesz

– Ha lesz pénzem és pénzünk, akkor klubtársaimmal egyetemben én is ott leszek a szeptemberi viadalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!