boon-sportoldal

2016.09.06. 15:22

Tiszaújvárosból Rióba - Belenézett a szemébe, és az mindent elárult

Tiszaújváros - A Tiszaújvárosi VSE kajakosa, Váczi Anita szeretne jól szerepelni Brazíliában.

Tiszaújváros - A Tiszaújvárosi VSE kajakosa, Váczi Anita szeretne jól szerepelni Brazíliában.

Szerdától jövő vasárnapig tart Rio de Janeiróban a 2016-os paralimpia, amelyen a magyar csapat tagjaként jelen lesz Váczi Anita, a Tiszaújvárosi VSE parakajakosa is. A 30 esztendős ónodi hölgy a honi lapátosok közül elsőként harcolta ki az ötkarikás kvótát azzal, hogy tavalyi, milánói világbajnokságon, a fináléban az 5. helyen ért célba a KL1-es sérültségi kategóriában (a döntőben az 1–6. helyezettek jutottak brazíliai indulási joghoz).

Minél sikeresebben

– Nagyon boldog vagyok, hogy kvótát tudtam szerezni és elindulhatok Rióban – mondta lapunknak a TVSE versenyzője, aki ma utazik ki Dél-Amerikába. – Az elmúlt három hónapban edzőtábor volt edzőtábor hátán, rengeteget dolgoztunk Szegeden. Életem nagy lehetősége előtt állok, mindent meg fogok tenni azért, hogy minél sikeresebben képviseljem Magyarországot, szűkebb pátriámat, Tiszaújvárost, valamint lakóhelyemet, Ónodot. Szeretném megköszönni az eddig nyújtott segítséget a klubomnak, Jancsár Laci bácsinak, Tiszaújváros és Ónod önkormányzatának, illetőleg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatását is, valamint szegedi trénereimnek a munkát, és természetesen a családomnak a buzdítást.

Óriási hajtóerő

A TVSE elnöke, edzője, Jancsár László elöljáróban a kezdeteket elevenítette fel:

– Anita unokatestvére nálam kajakozott, és egyszer, 2012 őszén eljött megnézni, hogy mit is csinál nálunk, és azzal az erővel maradt… – kezdte a szakember. – Amikor valaki első alkalommal látogat hozzánk, legyen az kisebb gyerkőc vagy kicsivel idősebb, a szemét nézem, a testbeszédét, hogy mennyire gondolja komolyan a sportolást, Anita esetében nem volt kérdés… Őszintén megmondom, kissé féltem, hogy kerekesszékesként miként fog ez menni, de a feleségemmel leszállt a vízre, és nagyon élvezte, azóta pedig folyamatosan jár.

Jancsár László szerint óriási lelki hajtóerő tanítványa számára már maga az indulás, a részvétel, de nagyon inspirálja a cél, az eredmény is.

– Anita számára nem lesz ismeretlen a közeg, a pálya, hiszen egy évvel ezelőtt járt kinn Rio de Janeiróban, az előparalimpián, amelyen a negyedik helyet érte el – árulta el az elnök-edző. – Egy ilyen nagyszabású, a legnagyobb szabású eseményen nem lehet kijelenteni előre semmi biztosat, neki is lesznek igazán komoly riválisai, igaz, azzal, hogy kizárták az orosz paralimpiai csapatot, egy nagy ellenlábas kiesett. Az ő kategóriájában jövő szerdán rendezik az előfutamokat, ahonnan az első három közvetlenül a másnapi döntőbe kerül, akiknek ez nem sikerül, azok még szeptember 14-én a középfutamban javíthatnak. Bízom Anitában, hogy egyből bejut a fináléba.

A szakvezető itthonról szurkol majd versenyzőjének, aki Rozbora Andrással, Suba Róberttel és Varga Katalinnal alkotja a magyar parakajakos „együttest”.

Lelkesek, pozitívak

Nem Váczi Anita lesz az első megyénkből, aki részt vesz paralimpián. 2004-ben Athénban a miskolci Akarat SE bocsása, Gyurkota József párjával, a szegedi Béres Dezsővel bronzérmet szerzett a BC4-es kategóriában. Az egység négy esztendővel később Pekingbe is kijutott (ugyanezen kategóriában), ám a csoportjukból nem sikerült továbblépniük. Gyurkota József mindkét helyen egyéniben is megmérette magát, 3-3 meccs jutott neki a csoportjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!