boon-sportoldal

2013.05.09. 14:05

Az iskolapadból a Világkupára

 Viola Viktor és Bodonyi András első felnőtt világversenyén vesz részt a csongrádi megyeszékhelyen.

 Viola Viktor és Bodonyi András első felnőtt világversenyén vesz részt a csongrádi megyeszékhelyen.

Május 10. és 12. között Szeged a 2013-as Világkupa-sorozat első állomása, amelyen elindul a Diósgyőri KKSC-MVSI két fiatal versenyzője, Viola Viktor, illetve Bodonyi András is (C-2 500 m). Előbbi ősszel lesz még csak 20 esztendős, utóbbi pedig november elsején 19, ami azt is jelenti, hogy a napokban érettségizik a Herman Ottó Gimnáziumban. Magyar, matematika, történelem, miként sikerült? – kérdeztük tőle.

– Úgy érzem, jól, nagy hiányosságaim nem voltak, remélem, hogy négyes alá egyik tantárgyban sem megyek – fogalmazott Bodonyi András. – Csütörtökön még vár rám az angol érettségi, majd azt követően rögtön indulunk Szegedre. Hogy az utóbbi hetekben, napokban melyik járt inkább a fejemben, az iskola vagy a sport? Meg volt bennem a kettősség, és a kenu egy picivel jobban lekötött... Átfutott többször is rajtam az, hogy milyen nagy versenyen indulunk Viktorral, hogy ez mekkora élmény lesz számunkra, és hogy a magyar csapat második legfiatalabb tagja leszek ezen a Világkupán.

A VK-ra komolyan készült a diósgyőri duó, május 1-jén például Sárospatakról Tokajba lapátoltak le a Bodrogon, a 35,7 kilométert 2 óra 24 perc alatt teljesítették.

– Ez a hosszú túra arra volt jó, hogy kievezzük magunkat, hogy tovább tisztuljon a technikánk – tette hozzá Bodonyi András. – Edzőnk, Slisz Béla bácsi szerint ez az idő abszolút jónak mondható, mi ennek örültünk, mert egy pillanatra sem pihentünk, lazítottunk a hajóban. Szegeddel kapcsolatban nincs velünk szemben semmilyen elvárás, viszont nyilvánvaló, hogy mi ki akarjuk hozni magunkból a maximumot, tiszta lelkiismerettel szeretnénk majd kiszállni partra. A mezőny nagyon erős, az előfutamunkban egy fehérorosz kettős startol mellőlünk, akik Pekingben olimpiai bajnokok voltak, Londonban pedig másodikok. Harminc százalékot adok magunknak a fináléra, ami azért, ismerjük el, meglepetés lenne tőlünk.

Fel kell nőni

A társ, Viola Viktor az alábbi mondatokkal kezdte nyilatkozatát:

– Három hete vettünk részt válogatón, gyakorlatilag az akkor hozott átlag volt az alapja a mostani csapattagságunknak – világította meg VK-indulásuk hátterét a DKKSC-MVSI erőssége. – A Világkupa a következő lépcsőfok a pályafutásunkban, tisztában vagyunk azzal, hogy a felnőttek között már sokkal nehezebb lesz a dolgunk. Igazából nagy változásra, változtatásra az edzés metodikáját tekintve nincs szükség, a technikánk is nagyjából rendben van, viszont erőben fel kell nőnünk a felnőttekhez. A Maty-ér nem új hely nekünk, ismerjük, versenyeztünk már ott párszor. A két előfutamból az első három egyenesen a döntőbe jut, aztán a reményfutamból további három egység, ha utóbbiból tudnánk beverekedni magunkat a fináléba, az is tökéletesen megfelelne. Elvileg az ezer méter jobban fekszik nekünk, de már az ötszázat is kezdjük belőni. A DKKSC tehetsége megjegyezte még az alábbiakat is:

– A jobb vállam kicsit rakoncátlankodik, begyulladt, de kenegetem, tapaszt használok, tornáztatom, igyekszem minden praktikát bevetni azért, hogy Szegeden ne legyen semmi probléma. Inkább hosszabb evezéseknél jön elő fájdalom, úgyhogy nem hiszem, hogy ötszáz méteren gondom lesz. A két elő-, illetve a középfutamot pénteken délután rendezik Szegeden, míg a döntőt vasárnap.

ÉM-MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!