boon-sportoldal

2012.07.11. 10:33

Vitorlázórepülők Miskolcon

Miskolc - Néhány napja a szokásosnál is nagyobb repülőforgalmat láthatunk Miskolc egén, hiszen Július 7-15-ig a Borsod Megyei Repülő Klub által kerül megrendezésre immáron ötödik alkalommal az Avas Kupa névre keresztelt vitorlázórepülőterületi bajnokság.

Miskolc - Néhány napja a szokásosnál is nagyobb repülőforgalmat láthatunk Miskolc egén, hiszen Július 7-15-ig a Borsod Megyei Repülő Klub által kerül megrendezésre immáron ötödik alkalommal az Avas Kupa névre keresztelt vitorlázórepülőterületi bajnokság.A népes mezőny az ország minden szegletéből érkezett, hogy összemérhesse tudását hazánk legnevesebb pilótáival. Még a sokat látott gólyák is kíváncsian nézik a közel 40 db repülőgépet és a versenyt, amelyhez foghatót utoljára 1978-ban láthattunk Miskolcon.

A versenyen teljesítménytől függően kategóriákba sorolják a gépeket. Az FAI KLUB (nemzetközi) osztályba a nagyobb teljesítményű 15m fesztávú gépek kerülnek, a HUNKLUB (hazai) osztályba a kisebb teljesítményűek. Ez az osztályba sorolás a rallye - hoz hasonlóan történik. Bár sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen teljesítményről is beszélünk, amikor vitorlázógépekről van szó, amelyekben nincs motor. Ezeknél a gépeknél az ún. siklószám (amely megadja, hogy 1000m magasságvesztéssel hány km-t képes megtenni) és a hozzá tartozó sebesség határozza meg a teljesítményt. Szóval nem kell meglepődni, ha egy-egy ilyen gép közel 300km/h-s sebességgel elhúz a fejünk felett, mindezt motorzaj nélkül.

A mezőny felszállás után egy levegőben lévő startvonal átrepülése után kezdi meg a versenyt, amely még a földön meghatározott több száz kilométeres útvonal minél gyorsabban és pontosabban történő teljesítésével zajlik és a célvonal átrepülésével fejeződik be. Az útvonal teljesítését logger-rel (műholdas adatrögzítő) ellenőrzik. A hazai, miskolci csapat 3 versenyzőt állított ki, de géptörés miatt már csak ketten vannak versenyben. Paszternák László a FAI KLUB osztályban, összetettben a harmadik, Kállai Rudolf pedig a HUNKLUB osztályban, összetettben a kilencedik helyen áll három versenynap után. Bár versenyszámonként napi győztesek kerülnek kihirdetésre, a kilenc versenynap végén mind a két kategóriában díjazzák az első három helyezettet. A vasárnap 10 órakor kezdődő díjátadó vendége pedig az egykori, és eddigi egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan lesz.

Az érdeklődők a Miskolci Repülőtérre kilátogatva közelebbről is megnézhetik a gépeket, illetve a verseny Miskolcon zajló részét, és szurkolhatnak a mieinknek. Az avaskupa.hu honlapon pedig nyomon követhetik az eseményeket és az eredményeket.

- Gácsi Attila -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!