boon-sportoldal

2012.04.26. 10:11

A jövő már pénteken elkezdődik

Véget ért az ,,úttörő év” a DKSK-MISI női kosárlabdacsapatánál, a szezonról a klub első emberével beszélgettünk. Interjú: Szabó Tamás, a DKSK-MISI-t működtető cég ügyvezető igazgatója.

Véget ért az ,,úttörő év” a DKSK-MISI női kosárlabdacsapatánál, a szezonról a klub első emberével beszélgettünk. Interjú: Szabó Tamás, a DKSK-MISI-t működtető cég ügyvezető igazgatója.A távozó vezetőedző, Milen Vukicevic után, a DKSK-MISI élvonalbeli női kosárlabdacsapatát működtető gazdasági társaság egyik ügyvezetőjét, a többségi tulajdonos elnökét, Szabó Tamást kérdeztük.

- Mennyire volt nehéz az elindulás, a semmiből elkezdeni a klub felépítését?

Szabó Tamás: Izgalmasan alakult a szezon előtti időszak. Amikor tavaly januárban az élére kerültem ennek a szervezkedésnek, akkor úgy állt a helyet, hogy nem fog tudni elindulni a legjobbak között miskolci női kosárlabdacsapat a 2011/12-es szezonban, mert a B-csoportban szereplő MISI SC messze volt a feljutó, vagyis az első helytől, egy újonnan alakított sportszervezet egybőli élvonalbeli tagságának szerzését pedig nem támogatta a sportág szövetségének vezérkara. Így sokáig tartotta magát az a verzió is, hogy a most véget ért szezonban előbb a B-csoportban kell szerepelnünk ahhoz, hogy A-csoportos csapata lehessen a városnak, a 2012/13-as évadban. Aztán a MISI SC a pályán mégis olyan eredményeket ért el, köszönhetően a beszálló két rutinos játékosnak, Ambrusnak és Csávásnak, és persze a többi játékosnak, és edzőjüknek, Áron Balázsnénak is, hogy ezzel megfelelő lobbi alapot teremtett. Erre építve a sportági szövetség vezetésével kidolgozott kompromisszum alapján, végül lehetővé vált az élvonalbeli indulás.

- Mennyire érzi sikeresnek, vagy sikertelennek a hátuk mögött hagyott idényt?

Szabó Tamás: A szezon előtt a 8 közé jutást tűztük ki célul, ez végül nem jött össze, így sikeresnek nem nevezhető az az évad. Megjegyzem nem csak mi, hanem mások is a 8-ba vártak minket a szezon előtt, gondolok itt a kosárlabda szakmára és a szaksajtóra is. Persze nem minden alap nélkül, hiszen három légiósunk volt, köztük egy válogatott és egy az Euroligát is megjárt kosaras. Úgyhogy az a véleményem, hogy a célkitűzés reális és teljesíthető volt. Szomorú, hogy a szezon végére olyan félamatőr csapatokkal kerültünk egy kasztba, mint a BSE, vagy a BEAC, ahol heti 4-5 alkalommal edzenek, miközben nálunk napi két edzésen vettek részt a játékosok, és, hogy a klubvezetés számára a szakmai munka zavartalanságának biztosítása volt az elsődleges szempont.

- A csapatot működtető cég többségi tulajdonosának elnökségi ülésén, a támogatók körében mi volt a vélemény?

Szabó Tamás: Rendkívül csalódottak voltak a támogatói kör képviselői, amikor kiderült, hogy nem jutottunk be a 8 közé. Nem csak az eredmények miatt, hanem a mutatott játék miatt is. Sajnos, a csapat egyetlen egy olyan meccset sem nyert meg, ami a helyezések szempontjából fontos lett volna. És összességében úgy látják, hogy a DKSK nevéhez, korábbi eredményeihez méltatlan volt ez a szereplés.

- Véleménye szerint a klub vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy zavartalan legyen szakmai munka?

Szabó Tamás:  A szezon során a fizetések terén egyetlen nap csúszás sem volt soha, sem a játékosok, sem a szakmai stáb tagjai felé. Talán ez a szezon legnagyobb pozitívuma, ez ugyanis nem jellemző a magyar sportra. Amit a klubvezetés vállalt, azt maradéktalanul teljesítette, az évad előtti 50 millió forintos büdzséhez előteremtettük a forrásokat.

- Önnek ez volt az első évadja egy új területen, sportvezetőként. Van olyan, amit így utóbb másképp csinálna?

Szabó Tamás: Nagyon figyeltem arra, hogy a szakmai munkába, a csapat, az öltöző élébe ne szóljon bele senki, a vezetőedző szándéka, akarata érvényesüljön maradéktalanul. Lehet, hogy ezt nem így kellett volna, ha egy picit hamarabb jelezzük az észrevételeinket, akkor talán nem ilyen helyezést érünk el. Sokan kérdeztek arról, hogy szezon közben miért nem váltottunk edzőt, erre csak azt tudom felelni, hogy azért nem, mert az utolsó pillanatig bíztunk abban, hogy sikerül elérni a célkitűzést.

- Felfoghatjuk ezt a most véget ért idényt egy tanulóévnek?

Szabó Tamás: Sok szempontból az volt.

- És milyen lesz, lehet a jövő?

Szabó Tamás: Örömmel mondhatom, hogy az eredmények nem szegték a támogatók kedvét. Sőt! A jövő évben az idei 50 millió forintos büdzsétől nagyobb összegből gazdálkodhatunk, ugyanis belépett a támogatói körbe a miskolci önkormányzat is, illetve további szponzorokat is sikerült meggyőznünk arról, hogy érdemes a diósgyőri kosárlabda mögé állni. Szintén a jövővel kapcsolatos az, hogy a klub az utánpótlásképzésben lényegesen nagyobb szerepet kíván vállalni az eddigieknél, azt szeretnénk ha az alapok szélesednének, és jóval több fiatal választaná ezt a sportágat a régióban.

- A szakmai vonalon biztosan lesznek személyi változások, hogy más ne mondjunk a vezetőedző sem marad a következő szezonban...

 Szabó Tamás: Milen Vukicevic vezetőedzőnek 1+1 évre szólt a megbízatása, azzal a kitétellel, hogy a hosszabbítás feltétele a csapat 8 közé kerülése. Mivel ezt nem sikerült elérni, a klubot működtető cég többségi tulajdonosának elnöksége az alapszakasz után megtartott összejövetelén úgy döntött, hogy új utat keresve, új edzővel induljunk neki a következő szezonnak. Természetesen nem csak a kispadon, hanem a játékoskeretben is lesznek változások. És, ha már itt tartunk, a játékosoknál, hagy köszönjem meg nekik az egész éves munkát, hogy éjt nappallá téve dolgoztak a DKSK-ért. De nem csak nekik tartozunk köszönettel, hanem a szurkolóknak is azért, hogy végig kitartottak a csapat mellett, a döcögős indulás ellenére. Remélem jövőre még többen lesznek ránk kíváncsiak, mert abban már most biztos vagyok, hogy érdemes lesz kijönni a mérkőzésekre.

- Kiket láthatnak a következő szezonban a játéktéren a csapat szurkolói?

Szabó Tamás: Pénteken sajtótájékoztató keretében mutatjuk be, jelentjük be az új edzőt. A játékosokkal folyamatosak a tárgyalások, vannak szóbeli megállapodások, de mivel e hónap végéig szerződések kötik a klubokhoz azokat, akik nálunk fogják folytatni, neveket csak a jövő hónapban fogunk tudni mondani. Úgy vélem, hogy 2-3 héten belül a jövő évi keret 80-90 százaléka ismerté válik.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!