boon-sportoldal

2011.09.13. 12:25

Nem egy vb-helyezésben gondolkozik

A hétfő esti mérlegelés után erőre kaphatott Deák Bárdos Mihály a nagy nap előtt.

A hétfő esti mérlegelés után erőre kaphatott Deák Bárdos Mihály a nagy nap előtt.

Szombaton utazott el a magyar kötöttfogású birkózó válogatott Törökországba, ahol hétfőn kezdődött meg a világbajnokság. Isztambulban ezúttal felborult a megszokott sorrend, nem a szabadfogásúak és a hölgyek küzdelmét bonyolítják le előbb, a végére hagyva a kötötteket, hanem utóbbiak kezdtek először – meg nem erősített hírek szerint azért, hogy a szabadfogásban (is) erős rendező ország a hétvégén éremtermést takaríthasson be.

5-6 kg, egy este

A magyar kötöttfogású válogatott tagja a Diósgyőri BC versenyzője, Deák Bárdos Mihály, aki a 120 kg-osok között lép szőnyegre. Misi – elmondása szerint – már nagyon várta a hétfő estét, hogy a mérlegelés után végre egy jót ehessen.

– Pénteken, az elutazás előtti napon egy darabka 5 dekás husika, egy barack és egy fél magvas kenyér volt a napi betevőm – válaszolta Deák Bárdos Mihály arra a kérdésre, hogy mit ehet a felkészülés hajrájában. – Két héttel a verseny előtt 130 kg voltam, ebből tízet kell ledolgozni a mérlegelésig, utána viszont jöhet a rendes vacsora, hogy legyen erőm másnap birkózni.

Arra a kérdésre, hogy a verseny előtti vacsora alkalmával hány kiló jön vissza, a választ így hangzott: ,,mivel ez egy kiadós, rendes vacsora, így 5-6 kg”.

Nem dől össze

A kellő motivációja változatlanul megvan a miskolci óriásnak, a negyedik olimpiára szeretni kijutni. Az előzmények nagyon is biztatóak, hiszen 36 évesen is ott tud lenni a világ élmezőnyében, amit az idei esztendőben szerzett Európa-bajnoki bronza (is) bizonyít.

– Szép, szép, de az idén eddig elért eredmények a vb-n nem számítanak – mondta Deák Bárdos Mihály. – Mindenki itt akar jó lenni, olyan nagy számú és erős mezőny gyűlik össze, ami csak négy évente szokott előfordulni. Nem tudok, és nem is akarok arról beszélni, hogy mi lesz a vb-n, szerintem a mezőnyt ismerve el fogom tudni érni a célomat, ami nem egy vb-helyezés, hanem az olimpiai kvalifikáció megszerzése. Vagyis, akkor sem dől össze a világ, ha most Isztambulban nem leszek az első hatban. Nem érzem, hogy nagy teher lenne rajtam, a saját elvárásaimnak akarok megfelelni, és úgy vélem, hogy jó formában vagyok. Egyebet meg majd a verseny után mondok, ugyanis kabalából nem akarok beszélni arról, hogy kit lenne jó elkerülni, hogy melyik versenyzőt látnám szívesen. Már csak azért sincs értelme erről beszélni, mert mindegyikük ugyanazt akarja, amit én, minél több csatát nyerni. Majd meglátjuk, hogy kinek mennyi sikerül.

A kötöttfogásúak 120 kg-os küzdelmei kedden 13 órakor kezdődnek.

Kvótaszerző rajt

A londoni olimpia birkózóversenyének első kvótáit, súlycsoportonként hatot-hatot az isztambuli világbajnokságon lehet megszerezni, ehhez az első hatban kell végezni. Ha ez itt nem sikerülne Deák Bárdos Mihálynak (a versenyzők nem maguknak, hanem az országnak szereznek indulási jogot), akkor a további 13 kiadó hely egyikét kellene megcsípnie. További nyolc hely a kontinentális selejtezőkön talál gazdára, de mivel az ázsiai, az amerikai és az összevont afrikai-ausztráliai-óceániai megméretésen az európaiak nem indulhatnak, így csak a Bulgáriában megrendezésre kerülő európai viadal első két helyének megszerzése jöhet szóba. Ha ez sem jönne össze, akkor a következő erőpróba a kínai kvalifikációs verseny lesz, ahonnan az első három helyezett szerez londoni repülőjegyet, míg az utolsó két kiadó hely sorsa Finnországban dől el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!