boon-sportoldal

2011.09.15. 16:15

Interjú Deák Bárdos Mihállyal, a londoni kvótaszerzővel

A világbajnoki ötödik hely ötkarikás repülőjegyet ér.

A világbajnoki ötödik hely ötkarikás repülőjegyet ér.Kedden megszerezte a kvótát Magyarország számára a kötöttfogású birkózók 120 kg-os súlycsoportjában a 2012-es, londoni, nyári olimpiai játékokra Deák Bárdos Mihály, a Diósgyőri Birkózó Club sportolója azzal, hogy a Törökországban zajló világbajnokságon az ötödik helyen végzett. A versenyt követő napon adott interjút lapunknak a sportoló.

- Volt lazítás, van lazulás?

Deák Bárdos Mihály: - Arra gondol, hogy elmentünk-e meginni néhány pohárkával? Ki kell, hogy ábrándítsam, nem volt erre érkezésem. Annak is örülök, hogy nagy levegőt vehetek, hogy ehetek amennyit akarok, és hogy folyadékot is vehetek magamhoz. Lehet, hogy lesz alkoholos is köztük, ha véget érnek a fogásnem küzdelmei, ez majd az esti hangulattól függ.

- Így utólag elárulhatja: a hétfői mérlegelést követő sorszámhúzáskor szerencsés kézzel választott?

Deák Bárdos Mihály: - Nem foglalkoztam ezzel, húztam egy számot és kész. Este a szobámban Struhács György szakágvezető mondta meg, hogy kivel kezdek, és hogy ki lehet a második ellenfelem. A venezuelait már láttam, de még nem birkóztam vele, és a fiatal ukránt is ismerem valamennyire. Tudtam, hogy az esélyek mellettem szólnak, és ha hozni tudom azt, amire képes vagyok, akkor mindkettőjükön túljutok. Azt meg a verseny reggelén mondta nekem a klubedzőm, Repka Attila, hogy nagy valószínűséggel a bolgár fiú elleni meccsen fog eldőlni az olimpiai kvóta.

- Mind a két várakozás beteljesült, de ne szaladjunk ennyire, a negyeddöntőben a török mumus, Kayaalap – aki végül világbajnok lett – jobbnak bizonyult.

Deák Bárdos Mihály: - Nem először mondom: máshol van meg neki a 120 kg, mint nekem, az ő rövidebb lábainak kedveznek a mostani szabályok, a tologató stílussal tarol. És persze jó versenyző is. Miután legyőzött, meg voltam győződve arról, hogy a bejut a döntőbe, így vagy úgy, hiszen a hazai pálya adta plusz is ott volt neki bónusznak, szükség esetén. Úgyhogy miután túljutott rajtam, én a bolgár Ivanov elleni meccsre készültem.

- Jól ismerik egymást, mégis váratlan húzással nyert a harmadik menet végén.

Deák Bárdos Mihály: - Nagyon is jól ismerjük, a közös edzőtáborokból. Az idén is voltunk együtt, és mivel az elmúlt években pörgetéssel nyertem ellene, így most is ilyesmire számított. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a kvótát érő emelésnek hónapokra visszanyúló előzménye van. Ugyanis az idei edzőtáborozások idején Repka Attila többször is mondta, hogy ne próbálkozzak nála emeléssel, próbáljam pörgetni, az emelést hagyjam meg későbbre, valami nagy alkalomra, hogy ne számítson rá...

- Amikor meglett a londoni kvóta még volt egy meccs, a vb-bronzért. Tét nélküli?

Deák Bárdos Mihály: - Nem egészen... De sajnos, a kazah Tyinajilev is hasonló alkatú, mint Kayaalp, és az idén kétszer is jobbnak bizonyult nálam. És tetszik vagy sem, most is ő nyert. De ennek ellenére nem vagyok elégedetlen. A világbajnokságon az első hatban végeztem, és amiért Isztambulba jöttem, azt sikerült elérni. Megvan az ötkarikás kvóta, és a negyedik olimpiámra készülhetek.

- Biztos lesz különbség a felkészülésben így, hogy megvan a kvóta, mintha még harcolni kellene érte.

Deák Bárdos Mihály: - Lesz, de csak egy kicsit. Nem borul fel az életem, lesz egy kis pihenés, de a Bundesligába így is úgy mentem volna, a jövő évi felkészülés menete sem változik, talán annyi a plusz, hogy nem kell annyi versenyen indulnom, és ami a fő, fogyasztani sem kell annyit 120 kg-ra.

ÉM-BCS


A Diósgyőri BC birkózója kedden lépett szőnyegre az isztambuli világbajnokságon.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!