boon-sportoldal

2010.11.10. 15:24

Vincent átteker a fél világon

<p>A francia fiatalember egyedül indult Brestből Nepálba, miközben tanulmányokat folytat a fogyatékosság megítéléséről.</p>

Vincent Bernard kedden érkezett Miskolcra és szerdán délelőtt szakított arra időt (mielőtt szülővárosának, Maconnak a testvérvárosába, Egerbe indult), hogy a dr. Kemény Dénes Sportuszoda előterében beszéljen magáról, utazásáról.
– Ez tulajdonképpen egy projekt, a neve „Rugalmasság", amelynek az a célja, hogy kerékpárral eljussak Nepálba, és újra együtt legyek azzal az ottani családdal, amellyel egyszer találkoztam, amikor hegymászási lehetőségeket kerestem. Eközben társadalmi-kulturális tanulmányokat folytatok a Franciaországon kívüli fogyatékosság megítéléséről – kezdte az angolul kiválóan beszélő 29 esztendős kerekes. –  Ide, a miskolci uszodához a Martin János Szakképző Iskola tanulóival és egyik edzőjével jöttem. Magyarországon még maradok pár napot, november 20-án indulok Romániába. A tervek szerint 2011 végén, több mint 20 000 kilométer megtétele után érkezem az ázsiai országba.

Kitartóbbá tették

Vincentről annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy kilenc évvel ezelőtt rákot diagnosztizáltak nála, amiből felépült, aztán egy hegyivezető-képzés közben 80 métert zuhant és kómába esett. Lábra állása után a sors megintcsak kemény volt vele, mivel kerékpározás során bukott és koponyasérülést szenvedett. Ebből a balesetből is felgyógyult, ám egyensúlyérzéke nem tökéletes.
– Fiatalon számos sportversenyen vettem részt, vitorláztam, voltam nemzeti tájékozódási túraversenyen, de szerepeltem a burgundiai ifjúsági rögbi csapatban is. Azok a kihívások, amikkel találkoztam, sokkal kitartóbbá tettek, és szeretném megosztani élményeimet, az újonnan megtalált életenergiámat másokkal is. Emellett mindenhol igyekszem annyit beszélni a fogyatékosságról amennyit csak lehet, hogy ezek az emberek is rengeteg dolgot meg tudnak csinálni. Remélem, ezzel is sikerül segíteni a társadalomba való integrációjukat. Milyen tapasztalataim vannak az út kezdete óta? Jók, sok segítőkész emberrel találkoztam...
-MI-

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!