boon-sportoldal

2010.11.30. 10:37

A munkából mindenkinek jut

<p>Borkai Zsolt szerint a jövőben nagy feladatok hárulnak a Magyar Olimpiai Bizottságra.</p>

A szöuli ötkarikás játékok lólengésben aranyérmes győztese az alelnöki székből ült át az elnökibe, az államfővé lett Schmitt Pál helyére. Győr fideszes polgármestere, országgyűlési képviselő megválasztása után ezekkel a mondatokkal „mutatkozott” be a sajtó képviselőinek:
– Aktív sportolóként nagyon sokat kaptam a sporttól és most kötelességem visszaadni a kölcsönt. Megtisztelő feladatot rótt rám a honi ötkarikás mozgalom tagsága, s nekem most az a dolgom, hogy ugyanolyan sikeresen irányítsam a MOB-t, mint azt elődöm tette huszonegy esztendeig. Nagy munka vár a szervezetre, amely a magyar sportélet egyik oszlopos, irányító szerve lesz. Rövid- és középtávú terveket készítek, készítünk, tevékenységünk középpontjába pedig a 2012-es, londoni játékokat állítjuk. Minden lehetséges módon támogatni fogjuk azokat a versenyzőket, akik eséllyel pályáznak a kiküldetésre és akiktől kiugró eredményeket remélhetünk.

Csak 135 kilométer

A sportberkekben sokan „nagy örökösnek” hívják Borkai Zsoltot és néhányan azt hitték, hogy a MOB első embereként „nagy lemondó” is lesz, de ezt a titulust senki nem ragaszthatja rá.
– Eddig is vidéki voltam és ezután is az maradok – közölte, majd kijelentette: – A MOB-ot társadalmi munkában vezetem, ezért nem hagyom el a győri városházát és parlamenti képviselőként is tovább dolgozom. A sportszervezetben úgy akarok boldogulni, hogy támaszkodom közvetlen kollégáimra, az alelnökökre, továbbá az elnökségi tagokra. Szerencsére kiválóan felkészült sportszakemberek vesznek körül, így nincs mitől félnem. Megosztjuk a munkát, amelyből mindenkinek jut majd. Győr és Budapest között egyébként csak 135 kilométer a távolság, ezt az érvényben lévő közlekedési szabályok betartása mellett egy óra alatt meg lehet tenni. Nem változik meg az életem, hiszen honatyaként mostanáig is gyakran utaztam a fővárosba, s mivel MOB-elnök lettem, ezután kicsit kevesebbet leszek otthon.
A sportvezetőt persze – „álláshalmozása” miatt – joggal félti a családja... A győri önkormányzat vezetése, a parlamenti munka, az olimpiai bizottság irányítása egyenként is teljes embert kíván, Borkai Zsolt azonban már sportolóként hozzászokott a gyűrődéshez.
– Be kell vallanom, hogy otthon aggódnak értem – folytatta az elnök, majd mosolyogva hozzátette: – Az biztos, hogy a jövőben többet hozom magammal a feleségemet különböző rendezvényekre. A családom támogat, a szeretteim tudják rólam, hogy mindenem a sport, ezért mögöttem állnak és ez nagyon fontos nekem.

A nyugalom érdekében

A MOB elnökétől megkérdeztük, meglepte-e az, hogy egyedül maradt a „ringben”, holott Schmitt Pál lemondása után többen is bejelentették igényüket az első számú vezetői tisztségre.
– Úgy indult, hogy többen pályázunk majd, de a lehetséges „kihívóim” a nyugalom érdekében a háttérbe vonultak – jegyezte meg Borkai Zsolt. – A tagság bennem látta a legmegfelelőbb személyt, s nekem nem kell rossz szájízzel hazamennem azért, mert végül egyedül kandidáltam a MOB elnöki posztra. Számomra egyébként megtisztelő volt, hogy három olimpiai bajnoktársam, Schmitt Pál,Gyulay Zsolt és Dömötör Zoltán ajánlott a szavazati joggal rendelkezők figyelmébe.
A tekintélyes testület elnökét a szerény pekingi szereplésből kiindulva jóslásra is kértük: ugyan árulja el, hány és milyen színű érmet vár Londonban?
– Tudtam, hogy nem úszom meg ezt a kérdést, de csalódást fogok okozni, mert nem számokban gondolkozom – szögezte le a sportpolitikus. – A létező legjobban fel kell készülnünk Londonra és a MOB-nak az a feladata, hogy ehhez a munkához biztosítsa az anyagi fedezetet, a szervezeti, a szakmai, az orvosi és a tudományos hátteret. A programon van a lényeg: elvárom a szakszövetségektől, hogy dolgozzák ki elképzeléseiket és ezeketa döntéseink előtt megvitatjuk. Egy biztos: az általam vezetett MOB életképes programok nélkül senkit nem támogat majd. Egyszerre biztosan nem tudjuk a magyar sport minden baját és gondját orvosolni, megoldani, a műhelyek anyagi igényeit kielégíteni. Aztán vannak állami feladatok, ilyen például a hányatott sorsú Sportkórház ügyének minél gyorsabb rendezése. A versenyzők akarata, szorgalma, tudása, az edzők szakértelme csak egy dolog: a sikerekhez hibátlanul működő orvosi háttérre is szükség van.
-KT-

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!