boon-sportoldal

2010.10.02. 18:37

BEK-győzelemig hajtott a Turbina

<p>A salakmotoros Bajnokcsapatok Európa Kupája miskolci döntőjét az orosz SK Turbina Balakovó nyerte, a házigazda Speedway Miskolc előtt.</p>

Messze felülmúlta a sima lengyel I. ligás meccset övező érdeklődést a Speedway Miskolc által szombaton délután rendezett Bajnokcsapatok Európa Kupája döntő. A salakmotor versenyre már egy órával a kezdés előtt tömött sorokban érkeztek a sportág kedvelői, a Népkert környékén autóparkoló helyet találni bravúrnak számított. A régi szép miskolci időket idézte a nézőszám, hosszú idő után ismét ezrekben lehetett ,,mérni” a lelátón ülőket, állókat.

Persze, mert világsztárokat láthatott a publikum, és ez bizony komoly étvágycsináló a technikai sportok szerelmesei számára. És nem csak a hazai pályán indulóknak, a magyaroknak, hiszen közel száz lengyel szurkoló feszített zöld-sárgában, jelezve, hogy a tavalyi lengyel extraligás bajnok szurkolótábora számára nem közömbös a kedvenceik szereplése. Amitől egy ilyen, októberi salakmotor verseny előtt tartani lehetett, mármint az esőtől, abból szerencsére nem jutott a verseny helyszínére, olyannyira nem, hogy amikor a vaspapucsosok kijöttek a rajt előtti hivatalos ceremóniára, a bemutatásuk során kellemes napfényben fürödhettek. Ezen kívül azt is örömmel konstatálhatták a jelenlévők, hogy a pálya talaja szinte tökéletes volt, mintha nem is az előző nap lett volna, amikor helyenként boákig érő iszap jellemezte a salak ovált. De nem mindenki látta ilyen szépnek, és jónak a pályát. A Grand Prix menők fanyalogtak, és sajnálatos, hogy a pálya problémáikat a futamok rajtjára is kivitték. A publikum nem hitt a szemének, amikor a hazai csapatba szerződtetett sztárokat csak poroszkálni látta. Érdekes, hogy nem mindenki gondolkozott úgy, ahogy Nicki Pedersen, az orosz klub pilótái úgy húzták a gázt, mintha az életük függne az itteni szerepléstől. Az első nyolc futamot követően, miután megismerkedtek a pályával, a hátralévő 12 menetben már csak egyszer nem végeztek ez élen! Nem zavarta meg őket a 12. futam utáni akció, amelynek során a versenybírókat akarták meggyőzni a ,,sztárok”, hogy itt bizony nem lehet versenyezni. Lehetett: a Turbina Balakovo bebizonyította. Óriási fölénnyel diadalmaskodtak az oroszok és teljesen megérdemelten nyerték meg a Bajnokcsapatok Európa Kupája idei döntőjét, már 16 lefutott menet után.

Bajnokcsapatok Európa Kupája döntő

1. SK Turbina Balakovó (orosz) 51 pont (Povazhny 14 pont, Gizatulin 14 pont, Jonsson 13 pont, Walasek 10 pont).
2. Speedway Miskolc (magyar) 30 pont (Magosi 9 pont, Tabaka 7pont, Kuciapa 6 pont, Holta 5 pont, Pedersen 3 pont).
3. Falubaz Zielóna Góra (lengyel) 24 pont (Zengota 10 pont, Iverssen 7 pont, Kovalczyk 6 pont, Sowka 1 pont).
4. Shakhtar Chervonohrad (ukrán) 15 pont (Trojanovski 6 pont, Suchecki 6 pont, Loktaev 2 pont, Tsukanov 1 pont).

Futamról futamra

1. futam: Magosi (SM) külső ívről rajtolt, remekül húzott be az élre, ekkor esett el Iversen (FZG), aki felállt ugyan, de egy kört sem ment, kiállt, míg a hazai versenyzőt nem tudta befogni Povazhny (TB), Trojanovski (SC) pedig sima harmadik lett (1. Speedway Miskolc 3 pont, 2. Turbina Balakovo 2 pont, 3. Shakhtar Chervonohrad 1 pont, 4. Falubaz Zielóna Góra 0 pont).

2. futam: Tsukanov (SC) esett el, Holta (SM) futott bele az első kanyar után, mindketten a földön maradtak, majd az ukrán csapat motorosát kizárták. Újra rajtolt a mezőny: Holta az elején elszállt, őt tréfálta meg a legjobban a belső íven a süppedős pálya, így csak harmadik lett, a páros csatává minősülő összecsapást Kovalczyk (FZG) nyerte, Gizatulin (TB) előtt (1. SM 4 pont, 2. TB 4 pont, 3. FZG 3 pont, 4. SC 1 pont).

3. futam: Kuciapa (SM) és Walasek (TB) volt a sorrend az első kanyar után, Loktaev (SC) motorja lefulladt, nem sokkal később ki is állt, Sowka (FZG) pedig nem tudott beleszólni az élen haladók csatájába, be kellett érnie a harmadik hellyel, a hazai siker mellett (1. SM 7 pont, 2. TB 6 pont, 3. FZG 4 pont, 4. SC 1 pont).

4. futam: A világsztár Pedersen (SM) elmotorozta magát a bemutatkozásán, sok-sok méterrel lemaradt az első helyért zajló trió csatájától és utolsó lett, miközben Suchecki (SC) nyert Jonsson (TB) és Zengota (FZG) előtt (1. TB 8 pont, 2. SM 7 pont, 3. FZG 5 pont, 4. SC 4 pont).

5. futam: Nem indult jól Tabaka (SM) szereplése, de az utolsóelőtti körben meg tudta előzni Loktaevet (SC), így bejött harmadiknak, míg elől Povazhny (TB) maga mögött tudta tartani Kovalczykot (FZG) (1. TB 11 pont, 2. SM 8 pont, 3. FZG 7 pont, 4. SC 4 pont).

6. futam: Kuciapa (SM) verte a földhöz az első kanyarban a motorját, de nem kellett félbeszakítani a futamot, aminek Gizatulin (TB) örülhetett igazán, mert tetemes előnnyel ért célba Iverssen (FZG) és Suchecki (SC) előtt (1.TB 14 pont, 2. FZG 9 pont, 3. SM 8 pont, 4. SC 5 pont).

7. futam: Holta (SM) ezúttal is visszafogottan kezdett, de fel tudta magát küzdeni a második helyre, Zengota (FZG) mögé. Walasek (TB) a második körben kiállt technikai probléma miatt, Trojanovski (SC) pedig bejött harmadiknak (1. TB 14 pont, 2. FZG 12 pont, 3. SM 10 pont, 4. SC 6 pont).

8. futam: Magosi (SM) remekül ment el az első kanyarban belső íven, és ettől kezdve üldözte őt Jonsson (TB), mindhiába. Kettejük nagy csatájába nem tudott beleszólni a végül a harmadik helyre befutó Tsukanov (SC), és a ponttalanul célba érő Sowka (FZG) (1. TB 16 pont, 2. SM 13 pont, 3. FZG 12 pont, 4. SC 7 pont).

9. futam: Holta (SM) kívülről az első kanyar után a második helyre jött fel, de Pozavhny (TB) elé már nem sikerült behúznia, sem a második kanyarban sem később, míg Suchecki (SC) lett a harmadik, Sowka (FZG) pedig most is pont nélkül maradt (1. TB 19 pont, 2. SM 15 pont, 3. FZG 12 pont, 4. SC 8 pont).

10. futam: Magosi (SM) jól indult, de a második kanyarnál túlhúzta a gázt, mert Gizatulin (TB) elé is be akart menni, de kiugrott alóla a motor, így a két élen álló bukott. A vétkes Magosi kizárása után új start következett: Gizatulin mintaszerűen rajtolt, de Zengota (FZG) azért keményen szorongatta, megelőzni azonban nem tudta, Loktaev (SC) pedig bejött az egy pontért (1. TB 22 pont, 2. SM 15 pont, 3. FZG 14 pont, 4. SC 9 pont).

11. futam:Tabaka (SM) kitűnően rajtolt, és amíg Walasek (TB) átbirkózta magát Iverssenen (FZG), addig a magyar tisztes előnyre tett szert és végül nyert is, Walasek előtt, Tsukanov (SC) lett a negyedik (1. TB 24 pont, 2. SM 18 pont, 3. FZG 15 pont, 4. SC 9 pont).

12. futam: A rajt előtt Pedersen (SM) kiugrott, de mivel szalagot nem érintett, a vezetőbíró őt is engedte újra rajtolni. Másodszor is jól startolt, az élen haladt, amikor Kovalczyk (FZG) a második kanyar után, az egyenesben dobott egy hátast, esése miatt kizárták. Harmadszor ő már nem lehetett ott az indításnál, míg a trojka tagjai közül Jonsson húzott az élre. Pedersen már az elején jelentős hátrányba került vele szemben, és végül csak második lett Trojanovski (SC) előtt (1. TB 27 pont, 2. SM 20 pont, 3. FZG 15 pont, 4. SC 10 pont).

13. futam: Gizatulin (TB) volt ennek a menetnek a fő esélyese, s bár ez elején egy kicsit szórakozott, csak megelőzte Trojanovskit (SC). Tabaka (SM) lett a harmadik, Sowka (FZG) újra az utolsó (1. TB 30 pont, 2. SM 21 pont, 3. FZG 15 pont, 4. SC 12 pont).

14. futam: Povazhny (TB) az élre állt, s bár Zengota (FZG) kitartóan üldözte, nem sikerült megfognia. Kuciapa (SM) bejött harmadiknak, Tsukanov (SC) előtt (1. TB 33 pont, 2. SM 22 pont, 3. FZG 17 pont, 4. 12 SC pont).

15. futam: Magosi (SM) és Walasek (TB) nagy csatáját hozta ez a futam, amelyben a hazai fiú mindent megpróbált, hogy őt intsék el elsőként a kockás zászlóval, de ez nem jött össze. Mögötte Suchecki (SC) lett a harmadik, Kovalczyk (FZG) pedig pont nélkül maradt (1. TB 36 pont, 2. SM 24 pont, 3. FZG 17 pont, 4. SC 13 pont).

16. futam: Loktaev (SC) nem tudott ott lenni a rajton műszaki problémája miatt, a ,,nagy” Pedersen (SM) ismét csak poroszkált, miközben Jonsson (TB) megmutatta neki, hogy mit kéne csinálnia, ha levetné a sztár allűrjeit. Az orosz csapat sikere mellett, Iverssen (FZG) könyvelhetett el egy második helyet (1. TB 39 pont, 2. SM 25 pont, 3. FZG 19 pont, 4. SC 13 pont).

17. futam: Walasek (TB) rajt cél győzelmet aratott, Kuciapa (SM) az utolsó körben megelőzte Loktaevet (SC), így második lett, Sowka (FZG) hozta a formáját, és az utolsó helyet (1. TB 42 pont, 2. SM 27 pont, 3. FZG 19 pont, 4. SC 14 pont).

18. futam: Jonsson (TB) sem ismert pardont, Tabakának (SM) viszont sikerült Kovalcyzk (FZG) ,,hóna alatt” elmotoroznia, jutalma a második hely lett, míg Tsukanov (SC) negyediknek jött be (1. TB 45 pont, 2. SM 29 pont, 3. FZG 20 pont, 4. SC 14 pont).

19. futam: Holta (SM) az első körben műszaki okok miatt kiállt, míg a nap talán legszínvonalasabb párharcát Gizatulin (TB) nyerte Iverssennel (FZG) szemben. Trojanovski (SC) lett a harmadik (1. TB 48 pont, 2. SM 29 pont, 3. FZG 22 pont, 4. SC 15 pont).

20. futam: Magosi (SM) az első kanyar után kis híján bukott, de végül ura maradt a gépének, és Zengotával (FZG) vívott nagy csatát Povazhny (TB) mögött. Ebben a harcban Zengota mindent bedobott, meg is billentette a második helyre feljött magyar fiút, és így sikerült visszaelőznie. A negyedik helyre Suchescki (SC) jött be (1. TB 51 pont, 2. SM 30 pont, 3. FZG 24 pont, 4. SC 15 pont).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!