boon-sportoldal

2010.10.30. 08:09

Az első edzésnapon Talmácsi volt a leggyorsabb

<p>Már csak két verseny van hátra az idei szezonból és sokak nagy bánatára hosszú szünetre megy a MotoGP sorozata, azonban ez a versenyhétvége több szempontból is kiemelt jelentőségű.</p>

Most dőlnek el az átigazolások körüli kérdések, a csapatok nevezéseinek kérdése, valamint Talmácsi Gábor is megkapta az új vázat, amitől a megváltást remélte, hiszen az ausztrál verseny után úgy gondolta, hogy az állandó és megoldhatatlannak tűnő problémákat csak is az okozhatja, hogy megsérülhetett a váz az aragoni futam után, de mérnökei a telemetria adatai alapján úgy vélték, hogy nincs szükség cserére.

Ki sem mentek

Jóllehet a mínuszok nem fenyegetnek Portugáliában - hiszen tegnap is nagyon kellemes 22 fok körüli napsütés idő volt - ma azonban akkora eső érkezett a pályára és környékére, hogy a Moto2 géposztály első szabadedzést szinte teljesen elmosta. Több pilóta ki sem merészkedett a boxból, jobbnak látták, ha nem kockáztatnak.

Talmácsi Gábor nem ijedt meg az esőtől és azon versenyzők között volt, akik feltették a motorra az esőgumikat, felhúzták a kesztyűt és kimentek a pályára. Úgy vélte szükséges kipróbálnia a motort vizes körülmények között is, hiszen a meteorológiai előrejelzés alapján erősen benne van a pakliban egy vasárnapi esős futam lehetősége. Az edzést végül az 5. helyen zárta.

Délutánra 180 fokot fordult az időjárás és bár még néhány víztócsa emlékeztetett, hogy nem olyan rég komoly zivatar áztatta a környéket, a második szabadedzésen már a slick gumik is előkerültek, ami azt jelezte, hogy az aszfalt száraz.

Több mint 2 másodperccel

Talmácsi Gábor jól indított, majd egy hosszabb boxkiállást követően a 13. helyről kezdte a tréning utolsó 15 percét. Szemmel láthatóan engedelmeskedett a motorja és könnyedén, görcsölés és küzdés nélkül tudott körről körre javítani és parádés köridőket produkált a hajrában. Volt, hogy több, mint 2 másodperces előnnyel lépett el a mezőnytől. A legvégén Simon és Elias is rákapcsolt még, de nem veszélyeztették a magyar világbajnok edzéselsőségét, akinél a mai nap folyamán senki sem tudott gyorsabb lenni.

Talmácsi Gábor nyilatkozata

Jól kezdtünk, de ez még egy percre sem jelentheti azt, hogy hátra dőlhetünk, hiszen sok munka vár még ránk és a verseny vasárnap lesz. Délelőtt sokáig gondolkodtunk, hogy kimenjek-e a pályára vagy sem, mert sok vízátfolyás volt, de aztán döntöttem és motorra ültem. A TV-n keresztül sokkal veszélyesebbnek tűnt a helyzet, mint végül a motoron ülve és nem is zártam rossz helyen, 5. lettem. Délután vizes gumikkal vágtunk neki a második szabadedzésnek, de nem volt már jó a tapadásuk, így lecseréltük slick gumikra, amikkel viszonylag sok kört sikerült megtennem és folyamatosan javítottam. Idén még nem nyertem egyetlen edzést sem és persze tudom, hogy nem is az edzéseket kell megnyerni, hanem a versenyt, de azért örülök, hogy most én vághattam zsebre ezt az elsőséget, ami plusz lendületet ad.


Portugália, Estoril – második szabadedzés eredménye

1.  Talmácsi Gábor             1.50.916
2.  Julian Simon                  1.51.304
3.  Toni Elias                        1.51.359
4.  Kenan Sofuoglu             1.51.949

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!