boon-sportoldal

2010.10.05. 11:28

Ami a BEK-döntő második helye mögött van

<p>Ami 2007-ben sikerült az nem jött össze a múlt szombaton, elmaradt az SM BEK-győzelme.</p>

Nagyon szerette volna másodszor is elnyerni a salakmotoros Bajnokcsapatok Európa Kupája elsőségét a Speedway Miskolc csapata. Ennek érdekében a szombaton Miskolcon megrendezett négycsapatos csata előtt Rune Holta és Nicki Pedersen személyében világsztárokat szerződtetett erre a napra. De mint kiderült a két csillag nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket, ketten együtt, összesen 7 futamban álltak rajthoz és a megszerezhető 21 pontból csupán 8-at gyűjtöttek be. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy az orosz SK Turbina Balakovó fölényes győzelme után csalódottan távozott a publikum hazaiakért szorító, mintegy kétezer fős tábora.

Pedersen és Holta

Pedersen és Holta egyértelműen csalódást okozott a mutatott teljesítményével – jelentette ki Jacsó Tibor. – A két sztárpilótánk a pálya állapotát kifogásolva teljesített úgy, ahogy, de erre csak azt tudom mondani, hogy minden versenyzőnek egyforma volt a salak ovál, ahol az oroszok tudtak jól menni, és hogy haza is beszéljek, csapatunk magyar versenyzői is, Magosi Norbi és Tabaka Józsika is, akik tényleg kitettek magukért. Ennek ismeretében talán Holtának és Pedersennek is lehetett volna rajta jól teljesíteni, azzal együtt is, hogy a pálya kanyarjaiban a belső ívek nem voltak tökéletesek. Furcsállom ezt az egészet, mert Holtát nem ilyennek ismertem meg, Pedersenről annyit, hogy fix összegért vállalta a rajthoz állást, vagyis nem a megszerzett pontok számának függvényében került díjazásra az ő teljesítménye, és lehet, hogy ez volt a baj, ezért volt olyan a hozzáállása, amilyen, ezért mondtam neki az első futama után, hogy inkább ki se menjen...

A hozzáállásról

A sztárpilóták hozzáállását tovább boncolgatva Jacsó Tibor, a következőkkel egészítette ki az eddig elmondottakat.

– Tudom, hogy a sztárok ahhoz vannak hozzászokva, hogy minden porszem a helyén van, például egy Grand Prix versenyen, de az időjárást sajnos nem tudjuk befolyásolni – mondta Jacsó Tibor. – Márpedig az őszi hónapokban, mint amilyen az október is, bizony előfordul, hogy esik az eső. És mivel a pálya kiszáradását nem volt módunkban felgyorsítani, siettetni, így ezekkel a körülményekkel kellett volna megbirkózniuk. Nekik nem sikerült, azok a versenyzők pedig, akik nem a legideálisabb körülményekhez vannak hozzászokva, mentek, harcoltak, küzdelmük pedig pontokat ért.

A felsoroltakon kívül a pálya mellett még egy okot említett a Speedway Miskolc elnöke, ami lenyomatot hagyott a BEK-döntőn.

– A versenyzőknek a saját technikájukkal is meg kellett birkózniuk – mondta Jacsó Tibor. – Ugyanis a BEK-döntőt kiíró európai szövetség előírásait figyelembe véve már az új kipufogórendszert kellett használniuk a versenyzőknek. Ez a zajkibocsátás szempontjából kedvezőbb technikai újítás, a motor teljesítményét egy picit visszafogja, lefojtja, és nehezebb vele menni, különösen a puhább talajon, mert nem húz annyira a gép. Ezzel a helyzettel ebben az évben még csak ritkán találkoztak a versenyzők, ugyanis például a lengyel liga erre az évre még felmentést adott a bevezetéséről, de tudomásom szerint a következő évben erre már nincs lehetőség. Szóval az új kipufogórendszerrel kapcsolatban azt tapasztaltam a depóban, hogy nem minden versenyző találta még meg az ehhez illő ideális motorbeállítást, és többen emiatt küszködtek a pályán.

Az utolsó verseny

Jacsó Tibor az idei utolsó hazai versenyt övező érdeklődéssel kapcsolatos felvetésünkre a következőket mondta: ,,Őszintén szólva több nézőre számítottunk, szerettük volna ha többen jönnek, ha megtelik a népkerti aréna. Mivel ezen várakozásaink elmaradtak, és nagy támogatót erre a viadalra sem sikerült találnunk, ezért a számvetésnél kiderült, hogy a bevételek nem fedezték a kiadásainkat... Csak annak örülhetünk, hogy végre vége van ennek a vacak évnek, és most nyalogathatjuk a sebeinket, közben pedig majd kiderül, hogy lesz-e salakmotor  Miskolcon, változnak-e kedvező irányban ránk ható külső körülmények, mert ezt így, ahogy ebben az évben csináltuk nem lehet tovább folytatni.”

ÉM-BCS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!