boon-sportoldal

2010.07.27. 13:04

Rali vb: Kankkunen Finnországban!

<p>Két héttel a Rali Világbajnokságban debütáló Bulgár Ralit követően egy tradicionális helyszínre érkezik meg a mezőny, a Finn Ralira. Ez az északi rali egyike azon kevés murvás raliknak, ahol nagyon gyors sebességre kapcsol a mezőny.</p>

Egyenletes útjai és számtalan ugratója révén, melyet szinte vakon vesznek be a pilóták, teljes koncentrációt, összpontosítást és figyelmet követel meg a világbajnoki ralimezőnytől. 2003-ban Markko Märtin és 2008-ban Sebastien Loeb révén nem skandináv pilóta vitte haza a győztes trófeát, mégis idén északi győzelem várható.

Annak ellenére finn győzelem várható, hogy a világbajnokságban magasan vezető Sebastien Loeb nagyon jó formában van. Mikko Hirvonen ugyanis nagyon készül hazai versenyére, amelyről tavaly ő vihette haza a győztesnek járó trófeát. Egy biztos, a Ford biztosan közelebb végez a dobogóhoz Finnországban, mint Bulgáriában.

„Azt mondtam a győzelmem után (2008-ban), hogy még egyszer nem kockáztatnék ekkorát Finnországban. Ezt éreztem a ralit követően, de mikor harcban állsz, ismét kockáztatsz. Ahogy idén Új-Zélandon is, ahol úgy hajtottam, mint egy őrült. Minden attól függ, hogy hogyan érzem magam a rali közben, de itt ülve azt mondom, hogy nem kockáztatok ismét akkorát. Az elkövetkező három murvás rali előtt nem hiszem, hogy nagy nyomás lenne rajtam. Nincs szükségem azokra a győzelmekre.” – szögezte le a címvédő Loeb.

Mint tavaly


Finnországban számolni kell a norvég Petter Solberggel is, aki szintén nagyot nyújthat ezen a ralin. Loeb új csapattársat kap erre a ralira Sebastien Ogier személyében, akinek a Portugál Ralin megszerzett győzelmét követően bizalmat szavaztak a Citroennél, s ezúttal nem a junior csapat színeiben, hanem a gyári csapatnál mutathatja meg mit tud. Ily csekély tapasztalattal egy olyan ralin, amin nagyon fontos a tapasztalat, nem várható győzelem a fiatal franciától.

Egy nagy öreget üdvözölhetünk ismét Finnországban, hiszen Juha Kankkunen ismét (22.-szerre) rajtol el ezen a versenyen. Bár várhatóan aranyérmes helyre nem ér célba, de az első tízbe tart Stobartos Fordjával a legendás raliversenyző. Idén egyedülálló módon szombaton fejeződik be a versengés, s gyakorlatilag két nap alatt zajlik majd a verseny. A csütörtöki egyetlen gyorsasági szakaszt követően pénteken és szombaton folyik a versengés a Finn Rali győztes kupájáért. Bár az időponton változtattak a szervezők, az utak nagyjából ugyanazok lesznek, mint tavaly.

A rali


A hétvégén megrendezésre kerülő rali a szezon „legőrültebb” ralija címet is kivívta magának azzal, hogy – a nézők és fotósok nem kis örömére – a pilóták majdnem többet tartózkodnak a levegőben, mint az úton, s ha már ott vannak, akkor több mint 200 km/órás sebességgel hajtanak.

A ralinak otthont adó egyetemi város, Jyvaskyla körüli gyorsasági szakaszok a világbajnokság leggyorsabbjai. A 2005-ös Finn Rali tartja az eddigi leggyorsabb rali rekordját, hiszen az átlagsebesség 122,86 km/óra volt. A főhadiszállás tehát Jyvaskylában lesz, ahogy az első rali idején, 1951-ben is.

A skandináv rali három napon át tart, s a gyorsasági szakaszok 308,94 km-t tesznek majd ki. A rali teljes hossza: 1316,22 km.

Az elmúlt évek Finn Rali győztesei:
2009        M Hirvonen (Ford)
2008        S Loeb (Citroën)
2007        M Grönholm (Ford)
2006        M Grönholm (Ford)
2005        M Grönholm (Peugeot)
2004        M Grönholm (Peugeot)
2003        M Märtin (Ford)
2002        M Grönholm (Peugeot)
2001        M Grönholm (Peugeot)
2000        M Grönholm (Peugeot)
1999        J Kankkunen (Subaru)
1998        T Mäkinen (Mitsubishi)
1997        T Mäkinen (Mitsubishi)
1996        T Mäkinen (Mitsubishi)
1995        T Mäkinen (Mitsubishi)
1994        T Mäkinen (Ford)
1993        J Kankkunen (Toyota)
1992        D Auriol (Lancia)
1991        J Kankkunen (Lancia)

A világbajnokság állása a Bulgár Rali után:
Pilóták
1. S Loeb 151 pont
2. S Ogier 100 pont
3. M Hirvonen 86 pont
4. J-M Latvala 80 pont
5. P Solberg 78 pont
6. D Sordo 67 pont
7. M Wilson 40 pont
8. F Villagra 26 pont
9. H Solberg 25 pont
10. K Räikkönen 15 pont
Konstruktőrök
1. Citroën 232 pont
2. Ford 185 pont
3. Citroën Junior Rally Team 125 pont
4. Stobart 98 pont
5. Munchi’s 40 pont

(Forrás: Amber PR)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!