boon-sportoldal

2010.06.02. 18:28

A zöld asztalnál is veszítettek

<p>Ősszel nem a labdarúgó NB I-ben, hanem az NB II Keleti csoportjában csap össze a Diósgyőr és a Nyíregyháza – jelen állás szerint.</p>

A labdarúgó NB I 2009/2010-es szezonjának végén a Nyíregyháza SFC és a Diósgyőri VTK csapatai nem tudták kiharcolni a bennmaradást. A két kieső csapat adaminisztratív úton próbált meg visszakerülni a legjobbak közé úgy, hogy az NB I létszámának felemelését szerették volna elérni. A már korábban elfogadott 16 csapatos bajnokság helyett 18 csapatosra szerették volna bővíteni az NB I mezőnyét, de ez utóbbi verzióra – amelyet Tarsoly Csabának, a Győri ETO FC tulajdonosának a javaslatára tűztek napirendre –  nemet mondott az élvonalbeli csapatok tulajdonosait tömörítő Profi Bizottság.

Feljutni nehezebb

– Bár nem voltam jelen ezen az összejövetelen, de úgy tudom, hogy a tanácskozás végén a csapatok jelentős többsége amellett tette le a voksát, hogy ne bővüljön a mezőny, de a lényeg az, hogy nem akarták a 18 csapatot – válaszolta Nagy Béla, a DVTK-t működtető cég ügyvezetője arra a kérdésünkre, tudja-e pontosan hogy miként zárult az ezzel kapcsolatos voksolás. – Egy illúzióval kevesebb, mert nem változott a besorolásunk, NB II-es csapat vagyunk, de ez szinte semmin nem változtat, ugyanúgy kell készülnünk, mintha első osztályúak lennénk, mert feljutni általában nehezebb, mint a bennmaradást kiharcolni, vagyis erős játékoskeretet kell kialakítanunk.

Információnk szerint az NB I-es csapatok képviselőinek többsége elsősorban anyagi érdekek miatt nem támogatta a a létszámemelést, ugyanis a központi bevételeket jelentő ,,tortát” – amely a televíziós közvetítési jogdíjakból és egyéb központi reklámbevételekből áll  – két szelettel többre kellett volna felvágni, vagyis a Diósgyőr és a Nyíregyháza visszavételével nem 16, hanem 18 részre kellett volna osztani. Ez utóbbi esetben pedig a pályán élvonalbeli tagságot kiharcoló minden egyes csapat konyhájára éves szinten kb. 9 millió forinttal kevesebb pénz jutott volna.

– Nem tudom, hogy ez volt-e a fő probléma, ugyanis mi azt az az üzenetet is eljuttattuk a tanácskozás résztvevőinek, a Nyíregyházával együtt, hogy nem tartunk igényt ezekre a központi bevételekre – tudtuk meg Nagy Bélától. – De kár is erről több szót ejteni, ezen a vonalon nem jártunk sikerrel.

Az MLSZ elnökségin sem

Egyes hírforrások szerint más vonalon is próbálkozott a két klub, az MLSZ elnökségének tagjait szerették volna meggyőzni a Diósgyőrrel és a Nyíregyházával kiegészülő 18 csapatos mezőny előnyeiről, ez azonban szerdáig nem járt sikerrel. Ugyanis bár ezen a napon rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége, a tagság napirendjén nem szerepelt az NB I létszámbővítésének témája, a grémium elsősorban a szövetség alapszabályának módosításával, annak előkészítésével foglalatoskodott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!