boon-sportoldal

2008.07.16. 14:44

„Nem lenne szabad megtörténnie”

<p>Dr. Szabó Csaba szerint a jövőben nagyobb összefogásra lenne szükség az érintettek között.</p>

Kétszeres olimpiai bajnok kenusunk, Kolonics György kedd délelőtt gyakorlás közben lett rosszul Csepelen és hiába küzdöttek egy órát az életéért, elhunyt. A 36 esztendős bajnokot minden jel szerint a szíve vitte el. A tragédiával kapcsolatban Dr. Szabó Csaba megyei sportfőorvost kérdeztük.

Személyesen is

– Mivel a Miskolci VSC-ben kajakoztam, talán mondhatom, hogy személyesen is megérintett Kolonics Gyuri halálhíre. Döbbenet... – mondta a szakember. – A televízióból értesültem arról, hogy nemrég teljes kivizsgáláson volt a kenus a Sportkórházban. Minden lelete negatív lett. Sportorvosi vizsgálaton „sima” EKG és vizeletvizsgálat is van, míg élsportolók esetén terheléses vizsgálaton is át kell esnie a versenyzőknek. Ők egyébként extrém, nagy terhelést kaptak és kapnak. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy nem lehet elhárítani a bajt. Igaz, ha tényleg szívritmuszavar okozta Kolonics Gyuri halálát, akkor segítség lehetett volna, ha van defibrillátor a helyszínen. Mind az orvostársadalomnak, mind az sportolóknak érdemes lenne elgondolkozni a vizsgálati eredmények után azon, hogyan miként lehetne megelőzni a hasonló tragédiákat. Nagyobb együttműködésre lenne szükség a klubok, a sportolók és a szakemberek között, mivel rendkívül összetett a dolog. Nem lenne szabad ilyen tragédiának megtörténnie.
Dr. Szabó Csaba ugyanakkor zárszóként hozzátette: a hirtelen halálok száma rendkívül ritka, a környékünkön szerencsére nem fordult még elő.

Segítene(?)

Az Egyesült Államokban a fiatal sportolók hirtelen szívhalála legtöbbször visszafordíthatatlannak bizonyult, de ebben sokszor szerepet játszott a nem megfelelő újraélesztési kísérlet is. A mellkas ritmusos nyomogatása, a szívmasszázs mellett a defibrillátor használata szükség esetén fontos eleme az újraélesztésnek. Előfordult, hogy a hirtelen halál színhelyén volt defibrillátor, de bezárták az orvosi rendelőbe. A mai korszerű defibrillátorok, melyek áramütéssel megszüntetik a halálos szívritmuszavart, a kamrafibrillációt, félautomata eszközök. Az aktatáska méretű műszer kinyitásakor érthetően elmondja, hogyan kell használni. Az Egyesült Államokban még mindig nincs olyan kötelező, részletes sportorvosi vizsgálat, mint amilyet Európa szinte mindegyik országában minden fiatal sportoló esetén elvégeznek. Gregg C. Fonarow kaliforniai professzor emlékeztetett arra, hogy amikor Olaszországban bevezették a sportolók EKG-vizsgálatát, a hirtelen szívhalál előfordulása ebben a csoportban 90 százalékkal csökkent.

SZÍVRITMUSZAVAR (ARITMIA)
Az egészséges szív teljesítőképességére jellemző, hogy négy üregének ritmusos, erőteljes összehúzódásaival percenként mintegy öt liter vért keringet a szervezet érrendszerében. Minden egyes általunk észlelt szívösszehúzódás két szívütésből áll, az egyik a felső szívüregek, vagyis a pitvarok, a másik az alsó szívüregek, a kamrák összehúzódása. A szívizom összehúzódásait elektromos impulzusok váltják ki, amelyek a jobb pitvar speciális sejtcsoportjából, a sinuscsomóból indulnak ki. A normális szívtevékenység bármilyen eredetű és természetű zavarát ritmuszavarnak, aritmiának, vagy irreguláris szívműködésnek nevezzük. Gyakorlatilag mindenki megfigyelhet magán időnként aritmiás, szabálytalan szívműködést, többnyire enyhe szívdobogás vagy szívdobbanások formájában, ez utóbbi esetben úgy érezzük, mintha kimaradna egy szívütésünk. Valójában ilyenkor az történik, hogy először egy korai ütés jelentkezik, amely túlságosan gyenge ahhoz, hogy megérezzük, majd egy-két másodperc múlva ezt egy szokatlanul erős szívütés követi, amit viszont nagy szívdobbanásként észlelünk, és a két ütés közötti hosszabb szünetet éljük meg úgy, mintha kimaradna egy szívütésünk. Az ilyen jellegű, enyhe, egyszeri zavarnak nincsen különösebb jelentősége, ártalmatlan jelenség. Ha viszont gyakran ismétlődik, ajánlatos orvoshoz fordulni.
Forrás: MédiCentrum

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!