boon-sportoldal

2008.06.05. 15:42

A siófoki örökséget nyögi a Diósgyőr

<p>A ligahitele még ketyeg a Diósgyőrnek, de nem tudni, hogy pontosan mennyi a tartozás.</p>

Két éve még végrehajtást akart kérni a DFC Kft. ellen a DVTK-t működtető gazdasági társaságnak hitelt nyújtó Profi Liga Kft. azért, mert a sportszervezet nem fizette vissza a vállalt határidőre a tartozását. Azt a pénzt, amelyet a magyar állam bocsátott a magyar labdarúgó vállalkozások részére, kölcsön formájában, és amelyből a futballkluboknak a hitelkihelyezést a Profi Liga Kft. végezte.

A diósgyőri labdarúgást jelenleg szervezeti keretek között működtető sportvállalkozás – mint arra bizonyára sokan emlékeznek – 2004 nyarán a Siófokról Miskolcra költöző gazdasági társaságban folytatta kalandos életét. Azonban ez a kft., amelyik ide költözött, nem csak NB I-es indulási jogot, hanem hiteltartozást is magával hozott. Ugyanis a korlátolt felelősségű társaság abban az időszakban, amikor Siófokon Sallói István töltötte be az ügyvezetői posztot, 75 millió forintos hitelt vett fel a Prof Liga Kft.-től, és ezt a mai napig nem nullázta le.

Két éve

Két évvel ezelőtt, a Profi Liga Kft. ügyvezetője, Mohácsi László nyilatkozott lapunknak, azok után, hogy kiderült: a 2006/07-es szezonra nem kapta meg egyből a licencet a diósgyőri gazdasági társaság, mégpedig azért, mert a Profi Liga Kft. által nyújtott kölcsön visszafizetéséről nem volt megállapodás a felek között. Akkor erről, 2006. június 27-én, a köbvetkezőket mondta Mohácsi László, a Profi Liga Kft. ügyvezetője:

,,Egyrészt volt egy egyeztetésem az Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga vezetôivel, amely szervezet ugye a Profi Liga Kft. százszázalékos tulajdonosa. Nos, ott az a határozat született, hogy egy hétre függesszük fel a bírósági eljárást a Diósgyôrrel kapcsolatban. A klubot működtetô gazdasági társaság ellen ugyanis végrehajtást kezdeményeztünk korábban, és a határidô 26-a volt a fizetésre. A felfüggesztést a két fél, mi és a DVTK kértük közösen, úgyhogy az a bizonyos óra hétfôtôl ketyeg. Ezen felül ma, kedden (2006. június 27-én - a szerk.) délelôtt ismét volt egy összejövetel, amelyen rajtam kívül Sallói István és Tarsoly CsabaMHLL-elnök vett részt. Az elkövetkezendô napok teendôit beszéltük át, ha ügyesek a Diósgyôrnél, meg tudják lépni a megfelelô intézkedéseket, amelynek az lehet a vége, hogy a Profi Liga Kft. visszavonhatja a bírósági eljárást. Ha minden jól alakul, a következô bajnokság alatt a miskolci egyesület megszabadulhat ezen adósságától, de legkésôbb 2007 júniusáig vissza kell fizetni a pénzt."

Ma

Ma már tudjuk: a Diósgyőr indulhatott, de utóbbit nem sikerült teljesíteni, ugyanis a Magyar Távirati Iroda szerdai információja szerint négy sportszervezet, a Fehérvár, a Ferencváros, az Újpest és a Diósgyőr még mindig tartozik a Profi Liga Kft.-nek, együttesen, valamivel több, mint 300 millió forinttal. Ez utóbbi azért lett téma, mert néhány héttel ezelőtt egy nyíregyházi székhelyű cég egy kormányhatározat alapján lehetőséget kapott arra, hogy többmilliárdos hitelfelvételével, amelynek kezese a magyar állam, visszafizesse a magyar államnak azt a 3,1 milliárd forintos összeget amelyet 1999-ben kölcsön formájában a magyar labdarúgásnak jutatott, a Profi Liga Kft.-n keresztül.
Szerettük volna megkérdezni a diósgyőri csapatot működtető cég ügyvezető igazgatóját Dlusztus Imrét, hogy pontosan mennyivel tartozik a DFC Kft. a Profi Liga Kft.-nek, de az ügyvezető csupán ennyit volt hajlandó mondani erről az ügyről:

– A különböző szervezetek, a Magyar Labdarúgó Liga, a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Profi Liga Kft. közötti elszámolási nehézségek miatt szerintem senki nem tudja megmondani pontosan, hogy ki mennyivel tartozik.

Ligahitel történet
– A Siófokról 2004 nyarán Miskolcra költözött kft. még siófoki gazdasági társaságként vett fel 75 000 000 forint hitelt a Profi Liga Kft.-től.
– Ebből az összegből 18 750 000 forint jóváírásra került 2005 nyarán (mivel a siófoki csapat az azt megelôzô bajnokságban negyedik volt).
– 2006 nyarán a már Miskolcon székelő kft. tőkeadóssága 56 250 000 forint volt, illetve ennek az összegnek a kamataival tartozott, ami nagyjából plusz 14-15 000 000 millió forint volt.
– A két évvel ezelőtti tervek szerint, az akkori tőke- és kamat tartozást kitevő 80 millió forintos adósságnak a visszafizetését a 2006/2007-es bajnokság központi marketingbevételéből (ami az akkori számítások szerint évi 36 millió forint lett volna), illetve egy másik meg nem nevezett forrásból kívánták fedezni.
– Információnk szerint – amelyet a kft. jelenlegi ügyvezetője nem kívánt megerősíteni – az elmúlt két évben csupán 25 millió forinttal csökkent a sportszervezet adóssága, amely jelenleg – a tőke- és kamat tartozásokkal együtt – kb. 55 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!