boon-sportoldal

2007.12.07. 14:30

Gulyás László: a FINA nem véleményezheti a MACS munkáját

<p>A Magyar Antidopping Csoport (MACS) munkáját csak a magyar állam és a WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség véleményezheti - mondta a Független Hírügynökségnek a MACS elnöke.</p>

Gulyás László a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szerda esti határozatára reagált, amelyet a Magyar Úszó Szövetségnek küldtek, azt kérve ebben, hogy aggodalmaikat továbbítsák az antidopping csoportnak is.

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója szerdán levelében leszögezte: elvárható lett volna, hogy egy kísérőt nevezzenek ki Kovács Ágnes mellé, aki a programja után visszakíséri őt a mintavételi eljárás színhelyére. Mindezt a nemzetközi mintavételi szabvány rögzíti. Ugyanakkor leszögezte: az eset semmiképpen sem szolgálhat precedensként. A FINA a továbbiakban is szigorúan elvárja, hogy a mintavételt mindenkor fejezzék be, és annak időleges megszakítását csak különleges esetekben tartják elfogadhatónak.

Marculescu arra kérte a Magyar Úszó Szövetséget, hogy a fent említett aggodalmakat továbbítsa a Magyar Antidopping Csoporthoz.

Gulyás László szerint a MACS minden munkatársa örül annak, hogy Kovács Ágnes úszónő versenyezhet. Céljuk, hogy a magyar sportolók tisztán mehessenek ki Pekingbe, és ne fordulhasson elő olyan botrány, mint a 2004-es olimpián Athénban. A MACS minden munkatársa tisztességesen, az előírásoknak megfelelően végzi a munkáját, a jegyzőkönyvek is erről tanúskodnak. A MACS már akkor lezártnak tekintette az ügyet, amikor átadták az első, úgynevezett "botrányos" mintavétel után az öt magyarországi szervezetnek a jegyzőkönyveket.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) hivatalosan tájékoztatta a Magyar Úszó Szövetséget, hogy elfogadja a Magyar Úszó Szövetség fegyelmi bizottságának döntését, miszerint Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget, és a határozat ellen a FINA a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál nem fellebbez.

A FINA levele után a hazai úszó szövetség is lezártnak tekinti Kovács Ágnes "doppingügyét", aki most már nyugodtan készülhet a jövő csütörtökön kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságra.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!