Vegyész RC: Tanulási vággyal vágnak bele – tíz esztendő után

Kazincbarcika - Csütörtökön Challenge Kupa mérkőzést játszik a Vegyész RC-Kazincbarcika férfiröplabda-csapata.

Kazincbarcika - Csütörtökön Challenge Kupa mérkőzést játszik a Vegyész RC-Kazincbarcika férfiröplabda-csapata.

A nyáron nagy fába vágták a fejszéjüket az élvonalbeli barcikai röplabdaegyüttesnél, ugyanis hosszú idő után leadták a nevezésüket két nemzetközi kupára is: egyrészt az európai szövetség, a CEV által működtett harmadik számú kontinentális sorozatra, a Challenge Kupára, másrészt a 2005-ben létrehozott, bécsi központú Közép-Európai Ligára, a MEVZA-ra. Utóbbiban már lejátszott egy kört Toma Sándor vezetőedző alakulata, október közepén a zágrábi csoportkörben két vereséget szenvedtek. Csütörtökön pedig következik a másik megméretés, a 16 közé jutásért zajló párharc első felvonását a cseh Jihostroj Ceske Budejovice ellen vívják Toronyaiék, 18 órától a Don Bosco sportközpontban.

Széles körű összefogás

Kárpáti László klubelnöktől először azt kérdeztük: miért érezték úgy hónapokkal ezelőtt, hogy ismét belevágnak a nemzetközi kalandba, ráadásul mindjárt nem is egybe?

– A kétezres évek elején, közepén elég jól csengett klubunk neve a magyar férfi röplabdában, sikereket értünk el, egy ideig folyamatosan ott voltunk a nemzetközi porondon is, ahol értünk el jó eredményeket – emlékeztetett a szakember. – Aztán jöttek változások, nehezebb korszak, a termünk sem volt alkalmas a kupaszereplésre, de most úgy éreztük, hogy lépnünk kell előre, s el kell kezdeni újra a kapaszkodást, oda, abba az irányba, ahol voltunk. Tudjuk, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, beletelik majd pár évbe, de ha nem kezdjük el, akkor… Tisztában vagyunk azzal is, hogy ez egyedül nem fog menni, elengedhetetlen a széles körű összefogás. Annak, hogy a Challenge Kupára és a MEVZA-ra is jelentkeztünk, viszonylag egyszerű a magyarázata: előbbiben erős ellenfelek vannak, a cseh klub is ilyen, úgyhogy bár nagyon drukkolok magunknak, a srácoknak, lehet, hogy nem tudunk bekerülni a következő körbe, márpedig komoly felmérőkből, mérkőzésekből több kell, nem csak – adott esetben – kettő. De az elsődleges cél, mint már azt jeleztem, a tanulás, hogy lássuk, hol jár Európa, a többiek. Illetve ezzel mutatunk egyfajta célt, utat azon fiatalok számára, akik Kazincbarcikán vagy máshol a megyében szeretik a röplabdát.

Hatvan és húsz-húsz

Az elnök megjegyezte: a városban mindig olyan szinten volt az utánpótlás, hogy szezononként egy-két fiatalt ki tudott „termelni” magának a sportág.

– Valóban, elég hosszú lenne a névsor, ha most elkezdenék mindenkit felsorolni. Emiatt, ezért most sem állunk rosszul ezen a téren, ha minden évben az utánpótlásból fel tudnánk hozni egy, már a keretben lévő, és tehetséges Budai Balázs szintű fiatalt, akkor azzal nagyot lépnénk előre – fogalmazott Kárpáti László.

A nemzetközi szereplésekhez nyilván szükségesek bizonyos anyagi források, és egy-másfél évtizeddel ezelőtt annyiban könnyebb volt a helyzet ezen a téren, hogy a helyi vegyipari „gyáróriás” a klub mellett, mögött állt.

– Ebben a pillanatban úgy adódik össze a költségvetésünk, hogy 60 százalékát Kazincbarcika önkormányzata biztosítja, és nagyjából 20-20 százalék a Magyar Röplabda Szövetség központi támogatása, valamint a külső támogatók szponzori összege, melyek közül kiemelkedő helyen van a DonauChem.

Természetesen dolgozunk azon, hogy ezen „tábort” bővíteni, szélesíteni tudjuk. Igazából akkor lehetne látványosabb a mi fejlődésünk, a röplabda fejlődése, ha a sportág bekerülne a TAO-s körbe, vagy ha más lesz a neve, akkor abba a kedvezményezetti körbe – árulta el Kárpáti László.

Komoly itthoni feladatok

A klubvezető a szakmai lépésekről is szót ejtett:

– Az anyagi háttér mellett szükség van minőségi játékosokra is az előrelépéshez. Az előző évadban fogadásban nem voltunk elég stabilak, így itt kellett tennünk lépéseket. A másik kulcsdolog a röplabdában a feladó poszt, s azzal, hogy Kecskeméti Péter hosszú idő után visszajött hozzánk, bővültek Toma Sándor edző variációs lehetőségei. Szabó Dávid távozása után szét kellett néznünk, hogy miként tudjuk az ő helyét pótolni, így ezért került sor a két szerb játékos leigazolására. Itthon komoly feladataink vannak, a Magyar Kupában szeretnénk most túljutni a következő fordulón, a Szolnokon, aztán a bajnokságban hasonlóan döntőznénk, mint az előző szezonban. Nagyon keménynek ígérkezik a január és a február, hol heti kettő, hol három mérkőzéssel, amit csak bő kerettel lehet szakmailag végigcsinálni – zárta ezzel Kárpáti László.

Már Kazincbarcikán a csehek

A csehek kedden este megérkeztek Kazincbarcikára. Szerdán előbb kondiedzést tartanak, míg délután 15.30-tól a meccs helyszínén tréningeznek – aztán csütörtökön reggel 10 órától újra. Előzetesen úgy volt, hogy a mérkőzést közvetítheti a köztelevízió sportcsatornája, ám mivel a fenntartó nem tudott megegyezni a CEV-vel a közvetítési jogokról, így a meccs csak a helyszínen lesz látható. A belépődíj egységesen 500 forint.


Múltidéző

A legutóbbi szereplés CEV-sorozatban

Élcsapatok Kupája (2006/2007)

Nyolcaddöntő, 1. mérkőzés (2007. január 10., Miskolc)

  • Vegyész RC-Kazincbarcika – Azovstal Mariupol (ukrán) 2:3 (21, -16, 17, -21, -18)
  • Nyolcaddöntő, visszavágó (2007. január 17., Mariupol)

  • Azovstal Mariupol (ukrán) – Vegyész RC-Kazincbarcika 3:1 (23, -23, 20, 12)

  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!