Vegyész RC: a csehek ellen térnek vissza a ,,térképre”

Kazincbarcika - Több mint 9 év után játszik újra nemzetközi kupameccseket a VRCK férfi röplabdacsapata.

Kazincbarcika - Több mint 9 év után játszik újra nemzetközi kupameccseket a VRCK férfi röplabdacsapata.

Mint arról korábban már beszámoltunk: az észak-borsodi férfi röplabdacsapat azzal, hogy az előző bajnokságot a második helyen fejezte be, jogot szerzett arra, hogy résztvevője legyen a Challenge Kupa 2016/2017-es küzdelemsorozatának. A Vegyész RC Kazincbarcika vezetése élt a nevezés, az indulás lehetőségével, és az eseménnyel kapcsolatos első jelentős nap csütörtökön érkezett el, amikor a bulgáriai Várnában kisorsolták az első forduló párosításait. Ennek alapján a Toma Sándor vezetőedző által trenírozott alakulat a cseh Jihostroj Ceske Budejovice ellen játszik, az első összecsapást Kazincbarcikán rendezik meg (vélhetően a szeptember 2-án átadásra kerülő új sportcsarnokban, december 6. és 8. között), míg a visszavágót Budejovicében játsszák (december 20–22.). A Vegyész legutóbb az Élcsapatok Kupája 2006/2007-es sorozatában vívott nemzetközi találkozót, akkor, 2007. január 10-én Miskolcon (mert a barcikai létesítmény nem volt megfelelő) 3:2-re kikapott az ukrán Azovstal Mariupoltól, míg az egy héttel későbbi visszavágót 3:1-re nyerték meg az ukránok. A VRCK-t akkor Daniel Oravec edzette, és tagja volt a keretnek a még mindig aktív Toronyai Miklós, valamint Szabó Dávid.

Zajlik a keretkialakítás

A kék-sárgák szakvezetője így kommentálta a sorsolást.

– Egy cseh élklubról van szó, ugyan velük a VRCK eddig még soha nem találkozott, de az Ostravával már igen, és akkor kiderült, hogy milyen erős is az ottani röplabda – mondta lapunknak Toma Sándor. – A szláv iskolát viszik, amelynek alapjait a magasság, illetve a kifogástalan fizikai állapot jellemzi, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk. Egy biztos: nagyon fel kell készülnünk.

Bár még csak a nyár közepén tartunk, és a csapat is csupán augusztus elején lát munkához, megkérdeztük Dudás András ügyvezetőt, hogy miként áll a keret kialakítás?

– Dolgozunk, tárgyalunk, próbáljuk összerakni azokat a bizonyos kockákat – nyilatkozta a klub vezetője. – Az egyik legfontosabb kérdés Szabó Dávid helyzete, ha őt itthon tudjuk ismét tartani, akkor egy fontos poszt megoldódik, ha nem, akkor az egy más szituáció lesz. Ezenkívül keresünk játékost feladó, illetve négyes ütő posztra.

Felkapaszkodás, csökkentés

Arról is írtunk már, hogy a Vegyész nemcsak a Challenge Kupára adta le indulási szándékát, hanem a Közép-Európa Kupára, a MEVZA-ra is. A legutóbbi megbeszélést a résztvevők hétfőn Bécsben tartották, a borsodiakat Kárpáti László elnök képviselte.

– Négy osztrák, három szlovén, két szlovák, két horvát csapat és mi veszünk részt a 2016/2017-es sorozatban – közölte Kárpáti László. – A szervezők két hatos csoportra osztják az indulókat, és egy csoporton belül, egy időben két torna lesz, 3-3 együttessel. Összesen öt fordulót terveznek, illetve a Final Fourt, ahová majd a két csoport 1-2. helyezettjei jutnak be. Egy tornát mi is szeretnénk tető alá hozni, reméljük, sikerül elnyerni a házigazda-szerepet. Kezdés októberben. Mi a cél itthon, valamint a két nemzetközi kupában? Itthon az, hogy maradjunk az élbolyban, a határon túl pedig az, hogy kezdjük meg a felkapaszkodást, csökkentsük a hátrányunkat az európai középmezőnyhöz képest.

ÉM-MI

Challenge Kupa, 1. forduló

  • Vegyész RC Kazincbarcika (magyar) – Jihostroj Ceske Budejovice (cseh)
  • Maccabi Tel-Aviv (izraeli) – KV Luboteni Ferizaj (koszovói)
  • Shakhtior Soligorsk (fehérorosz) – Fakel Novy Urengoy (orosz)
  • Nyborg Bergen (norvég) – City of Edinburgh (skót)
  • Medimurje Centrometal (horvát) – OK SIP Sempeter (szlovén)
  • Volei Municipal Zalau (román) – MOK Jedinstvo Brcko (bosnyák)
  • Studenti Tirana (albán) – Ziraat Bankasi Ankara (török)
  • RSR Walfer (luxemburgi) – Chaumont VB 52 (francia)
  • Benfica Lisboa (portugál) – Biogas Volley Nafels (svájci)
  • Spartak Myjava (szlovák) – VCA Amstetten NÖ (osztrák)
  • Mladost Zagreb (horvát) – Union Raiffeisen Waldviertel (osztrák)
  • Draisma Dynamo Apeldoorn (holland) – Lausanne UC (svájci)
  • Pafiakos Pafos (ciprusi) – BVA Kupa-győztes (Balkán Kupa)
  • Pokka A.E. Karava (ciprusi)/Fino Kaposvár (magyar) – IBB Polonia London (angol)
  • Anorthosis Famagusta (ciprusi)/Legion Obuhovo (fehérorosz) – BATE-BGU Borisov (fehérorosz)
  • Forde VBK (norvég)/Fonte Bastardo Azores (portugál) – Tricolorul LMV Ploiesti (román)
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!