BOON - Sport - NB III.

2016.06.07. 20:53

Labdarúgó NB III: még 10 hely kiadó

Miskolc - Kiderülhet, hogy hány csapat jelentkezik a megyei bajnokok közül az NB III-as osztályozóra.

Miskolc - Kiderülhet, hogy hány csapat jelentkezik a megyei bajnokok közül az NB III-as osztályozóra.

Azzal, hogy a labdarúgó NB II 2015/16-os évadjának utolsó fordulója a múlt vasárnap választ adott a még utolsó nyitott kérdésre is, hogy a Mezőkövesd Zsóry FC együttese lép eggyel feljebb, az élvonalba, a Zalaegerszegi TE FC pedig marad ott, ahol volt, az NB I és az NB II mezőnye is teljessé vált. Mivel azok a sportszervezetek, amelyeknek csapatai a pályán elért eredményeikkel jogot szereztek az egyik vagy a másik osztályban való szereplésre, az adott osztályra érvényes licenccel is rendelkeznek, egyértelmű, hogy kik alkotják majd a 2016/17-es évad 12 csapatos NB I-es mezőnyét, illetve hogy kik játszanak majd a 20 csapatos NB II-ben.

Még nem ismert

A Nemzeti Bajnokság harmadik vonalában viszont még nem egyértelmű a helyzet. A 2016/17-es évadban 54 csapat szerepelhet az NB III-ban, és van ugyan 44 együttes, amelyik a pályán elért eredményével jogot szerzett arra, hogy itt játsszon augusztustól, de az még nem ismert, hogy az ezeket működtető sportszervezetek rendelkeznek-e érvényes licenccel a harmadosztályra. Az biztos, hogy a mezőnyben 10 kiadó hely van, amelyet a megyei I. osztályú bajnokok tölthetnek be. A versenykiírás szerint a 19 megye és a Budapest bajnokság legjobbja osztályozón vehet részt, a 10 párba sorsolt csapat június 11-én és június 18-án egy oda-visszavágós párharcban dönthet a kiadó helyek sorsáról.

Érdekesség, hogy a visszavágókat azon a napon játsszák, amikor Magyarország labdarúgó válogatottja a franciaországi Európa-bajnokság csoportkörének második meccsén szerepel Marseille-ben Izland ellen, és mivel ez a mérkőzés 18.00-kor kezdődik, így az osztályozókat vagy előtte kell befejezni, vagy utána kezdődnek (június 19-én elvileg nem kötelezhetőek meccsre a csapatok, mivel nincs területi kiemelés az osztályozó sorsolásakor, így az ország egyik végének bajnoka szembe kerülhet az ország másik végének megyei I-es elsőjével, és mivel június 20-a munkanap, így a vasárnap esti kezdés nem lehetséges).

Nem kértek

Persze, az sem elképzelhetetlen, hogy osztályozók sem lesznek, ahogy tavaly sem voltak, ugyanis a 2015/16-os évad végén a 20 megyei I. osztályú bajnok közül csak 10 csapat, vagyis éppen annyi vállalta az NB III-as szereplést, ahány kiadó hely volt a megyei elitből érkezőknek. Az biztos – ahogy arról már korábban írtunk –, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei I. osztály bajnoka, az Edelény FC nem lesz a harmadik vonal tagja, hiszen nem kértek licencet, így nem is kaptak az NB III-ra, így az osztályozón sem vehetnek részt. Ez ugyanis – az országos szövetségtől kapott tájékoztatás szerint – feltétele az osztályozón való szereplésnek, ahogy az is, hogy csak megyei I-es bajnokok vehetnek részt, a mögöttük végzett csapatok nem, függetlenül attól, hogy van érvényes licencük az NB III-ra. Az MLSZ kommunikációs osztályán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a megyei I-es bajnokoktól hétfőn szándéknyilatkozatokat kértek arra vonatkozóan, hogy részt kívánnak-e venni az NB III-ért kiírt osztályozókon, és ennek kedd délre lehet meg az eredménye.

Ha 10 vagy ennél kevesebb megyei bajnok „jelentkezik” az NB III-ra, akkor nem lesz osztályozó, ha ennél több, akkor igen. Viszont utóbbi esetben az osztályozók vesztesei nem reménykedhetnek abban, hogy a már most harmad­osztályú indulási joggal rendelkező csapatok közül egyik vagy másik nem tud (például licenc híján), vagy nem akar indulni (például anyagi okok miatt), azt ugyanis már korábban deklarálta az MLSZ elnöksége, hogy nem töltik fel a mezőnyt, vagyis nem ragaszkodnak ahhoz, hogy 54 csapat legyen ott a rajton.


Az NB-s osztályokról

NB I-es indulási joggal és licenccel rendelkező csapatok (12): Ferencvárosi TC, Videoton FC, Debreceni VSC-Teva, MTK Budapest, Szombathelyi Haladás, Újpest FC, Paksi FC, Budapest Honvéd, Diósgyőri VTK, Vasas, Gyirmót FC Győr, Mezőkövesd Zsóry FC.

NB II-es indulási joggal és licenccel rendelkező csapatok (20): Puskás AFC, Békéscsaba 1912 Előre, Zalaegerszegi TE FC, Kisvárda MG, Balmazújvárosi FC, FC Csákvár, Soroksár SC, Budaörsi SC, BFC Siófok, Szeged 2011, Vác FC, Soproni VSE, Szolnoki MÁV FC, Nyíregyháza SFC, Kozármisleny, Mosonmagyaróvári TE, Ceglédi VSE, Szegedi EOL SC, Dorogi FC, Cigánd SE.

NB III-as indulási joggal rendelkező csapatok (54): Szigetszentmiklósi TK, Dunaújváros-PASE, FC Ajka, Ferencvárosi TC tartalék, ETO FC Győr, Tatabánya FC, Videoton FC tartalék, Andráshida SC, BKV Előre, MTK Budapest tartalék, Érdi VSE, Puskás Akadémia FC tartalék, III. Kerületi TVE, Diósdi TC, Csepel FC, Csornai SE, Sárvár FC, FC Dabas, Budafoki MTE, Pénzügyőr SE, Komlói Bányász, Dunaharaszti MTK, Szentlőrinc SE, Paksi FC tartalék, Budapest Honvéd tartalék, Erzsébetvárosi SMTK, Monori SE, Gyulai TFC, Békéscsaba 1912 Előre tartalék, Hódmezővásárhelyi FC, Szekszárdi UFC, Putnok FC, FC Hatvan, Kazincbarcikai SC, Rákosmente KSK, Jászberényi FC, Somos SE, Újpest FC tartalék, Debreceni VSC tartalék, Diósgyőri VTK tartalék, Tállya KSE, Nyírbátori FC, Termálfürdő FC Tiszaújváros, Rákospalotai EAC + 10 megyei I. osztály bajnok, a 20 bajnoki első közül: Pécsi MFC (Baranya), Kiskunfélegyházi HTK (Bács-Kiskun), Méhkereki SE (Békés), Edelényi FC (Borsod-Abaúj-Zemplén), ASR Gázgyár (Budapest), Mórahalom VSE (Csongrád), Iváncsa SE (Fejér), Gyirmót FC Győr tartalék (Győr-Moson-Sopron), Hajdúböszörményi TE (Hajdú-Bihar), Gyöngyösi AK (Heves), Tiszafüred VSE (Jász-Nagykun-Szolnok), Komárom VSE (Komárom-Esztergom), Cered VSE (Nógrád), Dabas-Gyón FC (Pest), Kaposvári Rákóczi (Somogy), Ibrány SE (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Bonyhád VLC (Tolna), Körmendi FC (Vas), VLS KFT Veszprém (Veszprém), Hévíz SK (Zala).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!