BOON - Sport - NB II.

2016.07.29. 14:32

Cigánd SE: Egyelőre az utolsó vagonban szoronganak és nincs ülőhelyük

Cigánd - A hétvégén Dorogon elkezdi történelmének első NB II-es szezonját a Cigánd SE labdarúgó­csapata.

Cigánd - A hétvégén Dorogon elkezdi történelmének első NB II-es szezonját a Cigánd SE labdarúgó­csapata.

A bodrogköziek azzal vívták ki a másodosztályú tagságot, hogy az NB III három csoportjának összevetésében a legjobb harmadikok lettek (a létszámbővítés miatt a bajnokok mellett a második helyezettek, valamint a legjobb bronzérmes nyert arra jogot, hogy feljebb lépjen, a cigándiak a Keleti csoportban végeztek a dobogó legalsó fokán). Még most is olyan hihetetlen, hogy a Cigánd SE ott van az NB II-ben. Ön, illetve a csapat feldolgozta már ezt a tényt? – tettük fel ezt a kérdést Fogarasi Zoltán vezetőedzőnek.

Nincs szükségem negatív beállítottságú egyénekre... Fogarasi Zoltán

– Az ünneplésre volt időnk bőven, hiszen három héttel az előző bajnokság befejezése előtt már nyilvánvaló volt a klub életében történelminek mondható feljutásunk – kezdte a szakvezető. – Éppen ezért a rövid nyári szünet alatt már tudatosult mindenkiben, hogy mire készülünk. Ennek szellemében kezdtük el a felkészülést és természetesen most is bízunk abban, hogy helyt tudunk állni a magasabb osztályban és meg tudunk felelni majd az ezzel járó magasabb szintű követelményeknek is.

Magasabb pulzus

Mennyire van Önben, illetve a játékosokban egészséges drukk, hogy azért végül is ez egy történelmi másodosztályú szezon lesz? – érdeklődtünk erről is.

– Nagy várakozással tekintünk az új szezon elé, tudjuk, hogy ebben a mezőnyben gyenge csapat már nincs, minden mérkőzés egy „háború” lesz számunkra – fogalmazott Fogarasi Zoltán. – Nemcsak a csapat újonc a mezőnyben, hanem én is az első másodosztályú mérkőzésemre készülök, ami most még nem jelent izgalmat számomra, de vasárnap, a dorogi találkozó előtt biztos magasabb lesz a pulzusom az átlagosnál. A fiúkon azt érzem, hogy már nagyon várják a debütálást, szeretnék bizonyítani, hogy van helyük a második vonalban. Nagyon sokat dolgoztunk azért az elmúlt hetekben, hogy sikeres legyen a bemutatkozásunk.

A vezetőedző elárulta, milyen szempontok alapján kerestek játékosokat az „új” csapatba.

– Minden posztra kialakítottam egy profilt, ami illeszkedett ahhoz játékhoz és játékrendszerhez, amit a csapatnak elképzeltem – mondta a bodrogköziek trénere. – Utólag azt mondom, hogy ez nem minden esetben valósult meg, hiszen nem vagyunk magas csapat, márpedig ismerve a mezőnyt ez nem feltétlenül jelent majd előnyt számunkra. Ettől függetlenül az a tervem sikerült, hogy az anyagi lehetőségeinkhez igazodva minden posztra legalább két egyforma képességű játékos álljon majd rendelkezésemre. Azt azért meg kell jegyeznem, hogy csak olyan játékosokban gondolkodtunk, akik azonosulni tudtak céljainkkal, a klubunk filozófiájával és nem levezetésnek vagy átjáróháznak gondolták a csapatunkat. Mivel megfelelő számú mérkőzést láttam a tavalyi másodosztályú bajnokságból, amiből azt szűrtem le nagy átlagban, hogy – az eltérő anyagi lehetőségek mellett – azok a csapatok végeztek előrébb a tabellán, amelyek nagyon jó mentalitású játékosokat foglalkoztattak. Ez is döntő szempont volt a keret kialakításánál. Nincs szükségem negatív beállítottságú egyénekre, akik a kritikus helyzetekben nem képesek előretolni a csapat szekerét és az esetleges kudarcélményeket rosszul kezelik. Mivel a tavalyi sikerünk is elsősorban a győztes mentalitásnak volt köszönhető, így ezen elvemből semmit sem engedtem. Na, ebből a szempontból igen jól állunk a rajt előtt.

A mag maradt

Azért maradt jó pár játékos a tavalyi együttesből is, ez az összeszokottság azért sokat számíthat pozitív értelemben… – fogalmaztuk meg.

– Mindenképpen így gondolom én is, bár az új játékosok is hamar beilleszkedtek a csapatba mind mentálisan, mind pedig szakmailag – nyilatkozta Fogarasi Zoltán. – Volt ugyan több távozó a csapatból, de valóban csak két játékos elvesztését sajnálom igazán, akik komoly húzóemberei voltak a csapatunknak, és azok lettek volna az új idényben is. De: a régi mag megmaradt, ami azért nagy előnyt jelent majd a játékunkban.

Milyen játékot vár el a csapatától, mi az, amiben úgy érzi, erősek lesznek? Hiszen az NB III-ban nagyon gólerősek voltak… – faggattuk erről is a szakmai vezetőt.

– Újonccsapatként azért egy kicsit át kellett alakítanom a játékunkat, ami azonban nem fogja nélkülözni azt a bátor, kezdeményező támadójátékot sem, ami a három csoport összevetésében a legtöbb gólt szerezve a feljutásunkat is eredményezte – emlékeztetett Fogarasi Zoltán. – Arra készülünk, hogy ellenfeleink nyomást próbálnak majd gyakorolni ránk, így a biztonságos védekezésből igyekszünk majd hatékonyan támadni. Azt megígérhetem, hogy nem fogjuk „betolni a buszt” a kapunk elé. Ez eddig sem volt a stílusunk, személy szerint ettől azért sokkal vagányabb játékot várok majd el a csapattól. Ehhez megvannak azok a játékosaink, akik ezt végre tudják majd hajtani. Ha pedig nem így lesz egy-egy mérkőzésen, akkor fejet fogunk hajtani ellenfeleink előtt, gratulálva a sikerükhöz. A mi erősségünk a mentalitásunkban, a küzdeni tudásunkban és a kitűzött célokhoz igazított szenvedélyünkben lesz.

Motiválttá vannak téve

A cél egy újonc számára a bennmaradás kiharcolása lehet, vagy azért gondolnak többre is?

– Ismerjük ugyan a mezőnyt, de tisztában vagyunk a saját képességeinkkel is. Nem szeretnénk átszállójegyet venni a másodosztályba, éppen ezért a vezetőség reális célt tűzött ki a csapat elé, ahol elsődleges szempont a bennmaradás, de motiválttá és érdekeltté van téve a gárda az esetleges jobb helyezés elérésében is. Úgy vagyok vele, hogy felszálltunk egy olyan vonatra, aminek jelenleg még az utolsó vagonjában szorongunk és nincs ülőhelyünk, szeretnénk majd egyszer a mozdonyhoz közelebb eső vagonokba átjutni, ahol már le is ülhetünk. De bárhol is áll meg ez a vonat, nem szeretnénk még leszállni róla…

Próbáltak hozzászokni

A cigándiak pályája átépítés alatt áll, így jó pár hazai találkozót nem játszhatnak otthon, ami azért nehezíti, nehezítheti a szereplést...

– A pályarekonstrukció jól halad Cigándon, de még várni kell a hazai debütálásra – tette hozzá az edző. – Mivel az egész felkészülésünk idegenben zajlott le, így próbáltunk hozzászokni a hazai pálya hiányához. Az, hogy ez milyen mértékben jelentkezik majd a bajnoki mérkőzéseinken, az előre nem jósolható meg ugyan, de újonccsapatként biztos, hogy nem fog előnyt jelenteni számunkra. Ismerjük a saját pályánk miliőjét, hozzánk eddig azért nem nyerni jártak a csapatok, úgyhogy ez a pszichés előny mindenképpen hiányozni fog a hazai első meccsünkig.


A Cigánd SE kerete, 2016/17 (zárójelben a mezszám)

 • Kapusok: Vereckei Dániel (1), Bákonyi Norbert (13), Egyed Balázs (35).
 • Védők: Molnár Róbert (2), Raducu, Sorin (3), Csicsvári Milán (4), Varga Krisztián (14), Berecki Sándor (15), Sipos Tamás (16), Oltean, Sergiu (18), Kinczel Ervin (23), Szilágyi Lóránd (24)
 • Középpályások: Kis Szabolcs (5), Katona György (7), Baksa Zoltán (8), Horváth Attila (12), Jóni Gábor (17), Kasza Dániel (19), Oláh Levente (20), Gönczi Zoltán (21), Barcsay Márk (22).
 • Csatárok: Angyal Norbert (6), Balogh Alex (10), Nagy Róbert (11), Roszel Róbert (9), Popescu, Robert (25).
 • Stáb: Szénay Péter (szakmai igazgató), Fogarasi Zoltán (vezetőedző), Makay Robin (pályaedző), Imrő László (kapusedző), Tuska János (kapusedző), Blaner Attila (masszőr), Révész Zoltán (masszőr), Dócs Károly (szertáros), Fodor Balázs (csapatfotós), Terjék Sándor (technikai vezető).
 • Nyári változások

 • Új igazolások: Angyal Norbert (Tiszaújváros), Balogh Alex (Diósgyőri VTK), Berecki Sándor (Pécs), Csicsvári Milán (Diósgyőri VTK), Egyed Balázs (Diósgyőri VTK, kölcsönbe), Gönczi Zoltán (TJ Cicarovce, szlovákiai), Kasza Dániel (REAC), Molnár Róbert (Kisvárda, kölcsönbe), Nagy Róbert (Kisvárda), Oltean, Sergiu (FCM Baia Mare, romániai), Pataki Zalán (FK Csíkszereda, romániai), Szilágyi Lóránd (Budapest Honvéd), Vereckei Dániel (Budapest Honvéd).
 • Távozók: Albert István (Cegléd), Burics András (Kazincbarcika), Eisenberger Tamás (?), Fekete Tamás (Kazincbarcika), Félegyházi Viktor (Sényő), Kovács Gergő (Hajdúböszörmény, kölcsönbe), Németh Szabolcs (?), Pataki Zalán (Tállya, kölcsönbe), Ribarics Roland (Ajka), Sánta Tibor (Salgótarján), Ur László (Nyíregyháza).
 • Balmazújvárosban otthon

  A cigándiak hazai mérkőzéseiket Balmazújvárosban rendezik addig, amíg nem végeznek sporttelepük rekonstrukciójával. Amennyiben a projekt nem csúszik, úgy szeptember 11-én már saját környezetükben fogadnák a Puskás Akadémia FC-t. A klub igyekszik segíteni a szurkolók utazását a „hazai-idegenbeli” meccsekre.


  A Magyar Labdarúgó Szövetségben elkészítették a labdarúgó NB II órarendjét.


  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!