Újra a legjobbak a Jegesmedvék

Miskolc - Telt ház előtt, hazai pályán védte meg Mol Liga elsőségét a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata.

Miskolc - Telt ház előtt, hazai pályán védte meg Mol Liga elsőségét a DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata.

A két csapat összeállítása teljesen megegyezett a legutóbbival, senki nem sérült meg, mindenki rendelkezésre állt. Már fél órával a meccs előtt óriási tömeg kígyózott a jégcsarnokban és környékén, kezdéskor pedig nézőcsúcsot jelentettek az intézmény vezetői, még az egyik kapu mögött is álltak vagy százan.

Focival melegítettek a mérkőzés előtt

Akik hetven perccel a korongejtést megelőzően érkeztek a jégcsarnokba, és sok sikert akartak kívánni a Maciknak, megijedtek. A játékosok ugyanis nem voltak sehol, elhagyták a házat. Feszültségoldónak kimentek a Vigadó előtti parkolóba, kört alkottak, majd labdát ragadtak és futballoztak.

Produkciójukat érdemes volt szemrevételezni, úgy eltüntették a játékszert, mintha mondjuk a Real Madrid milliárdokat kereső játékosai lettek volna. A nézelődő nézte az óráját, arra volt kíváncsi, hogy mikor esik le a gömb. Nos, pontosan két perc ötvenegy másodperc kellett ahhoz, hogy a laszti földet érjen. A játékosok nagyokat nevettek, miközben fejjel, mellel, combbal, térddel és lábfejjel emelgettek egymáshoz. Csak egy fiú hiányzott a táncból: az eltiltott Magosi Bálint, aki az öltözőfolyosón magányosan kerékpározott, miközben bizonyára marcangolta önmagát.

Többször tilosra

Az első kiállítást a 3. perc elején Vokla kapta gáncsolásért, a vezető gólt azonban nem tudta összehozni a DVTK az emberelőnyből. Négy minutával később Johnston közelről emelt az égbe. A korongot a hazaiak vitték fel gyorsabban, adogattak tervszerűbben, a vendégek nehezen jutottak el a támadó harmadig, és ha ez sikerült nekik, hamar megadták magukat. A Macik csatárai kitörésre játszottak, és egyszer-kétszer majdnem sikerült is meglógniuk.

A 13. percben Leppanen passzát Sági nem tudta kapásból belőni, mivel rosszul találta el a korongot. A vonalbírók gyakran fújtak tilos felszabadítást, ezek a hosszú, de pontatlan hosszú indítások talán az idegeskedés számlájára voltak írhatók. Az első harmadban ugyan nem esett gól, de a játék magával ragadta a publikumot. A fegyelmezettségre pedig az volt a bizonyíték, hogy csak egy kisbüntetés történt.

Felszívták magukat

A 22. percben Tóth A. közelről kétszer is piszkált, de csak Bálizsig jutott. A Jegesmedvék először a 27. percben fogyatkoztak négy főre, de túlélték a kritikus másodperceket. Hajós egyszer lest reklamált, a nézők nyomban mellé álltak és hosszú ideig fütyültek. A MAC nagyon felszívta magát, a piros-fehérek beszorultak és foggal-körömmel védekeztek. A 32. percben Gőz is kicsücsült a büntetőpadra, és ez olaj volt a tűzre, de a budapestiek ezzel a fórjukkal sem tudtak élni. A 34. percben elcsendesedett a jégcsarnok. Vokla átadásából Terbócs addig lopta a távolságot, amíg Adorjánnal találta magát szemben. Felnézett, majd 6 méterről a kapu bal oldalába bombázott (0-1). Tuominen újabb szabálytalansága után meleg perceket éltek át Galaniszék, de nem lett 0-2.

Fordítottak

Mivel negyven perc játék után a vendégek vezettek, a DVTK Jegesmedvéknek húsz percük maradt arra, hogy fordítsanak és véget vessenek a finálénak. Keserves küzdelem alakult ki, sokáig a jobb oldalon vezette akcióit a fővárosi alakulat. A 46. percben Galanisz és Sági alakításai kecseg­tettek egyenlítéssel, de ami nem sikerült nekik, bejött Hajósnak néhány másodperccel később. A korong a kapu előtt gurult, senki nem tudott felszabadítani, Hajós lecsapott rá, balról, közelről egalizált (1-1).

Jót tett a meccsnek az egál, óriási energiák szabadultak fel a játékosokból, akik mindkét oldalon a vezetésért harcoltak. A 49. percben Nagy G. kiugrott, elfektette Adorjánt, majd eldobta az ütőjét, a kaput elmozdították a hazaiak, ezért Babic büntetőt ítélt. A sértett vezette rá a félpályáról a korongot, majd csinált néhány kört, aztán szemből lőtt, a játékszer azonban elzúgott a kapu mellett, ezt tehát megúszták a Macik.

A folytatásban erősen csipkedték egymást a sportolók, hogy elkerüljék a hosszabbítást. Az 58. percben a miskolciak mellé szegődött a szerencse: Leppanen a kékvonal előtt megfogta a korongot, megfordult, középre adott, Pavuk pedig a kapu jobb oldalába passzolt (2-1). Alig több, mint másfél perc volt hátra, időt kért a MAC, majd levitte kapusát. Játékosaik lövöldöztek, de egyenlíteni nem tudtak, sőt Pavuk az üres kapuba lőtt, de közben letelt a játékidő.

Győzelmével zsinórban harmadszor lett első a Jegesmedvék csapata, és ezzel összefüggésben hatalmas ünneplés kezdődött a jégen és a lelátókon is.


Jegyzőkönyv

DVTK Jegesmedvék – MAC Budapest

2-1 (0-0, 0-1, 2-0)

Miskolc, 2000 néző. V.: Babic, Kincses (Kókai, Nagy A.).

DVTK Jegesmedvék: Adorján – Láda B., Leppanen (1), Pavuk 1, Galanisz, Sági – Gőz, Vojtkó Miskolczi (1), Tóth A. (1), Hajós 1 – Colin, Tuominen, Sakaris, Johnston, Toulmin – Karda, Laczkó, Szopos, Ritó, Popovics – Kiss B. (kapus). Vezetőedző: Douglas Bradley.

MAC Budapest: Bálizs – Escobedo, Kovács B., Nagy G., Booras, Nikiforov – Pozsgai, Olson, Jubinville, Nagy K., Terbócs 1 – Vokla (1), Ruikka, Kovács Cs., Könczei, Somogyi – Silló, Mestyán, Keresztury, Roczanov, Tóth R. – Arany (kapus). Vezetőedző: Majoross Gergely.

Kállítások: 6 perc, ill. 2 perc.

Douglas Bradley: – Hatalmas megtiszteltetés volt a csapattal dolgozni és kiharcolni a végső győzelmet. A játékosoknak az első pillanattól kezdve jó volt a hozzáállásuk a munkához. Az alapszakaszban és a rájátszásban is mi nyújtottuk a legjobb teljesítményt. Ezen a meccsen azt mondtam a fiúknak 1-1 után, hogy egy, csak egy jó lövés is elég ahhoz, hogy nyerjünk. Nem tévedtem.

Majoross Gergely: – Változtattunk a játékunkon, remekül tartottuk is magunkat, de mégsem sikerült nyernünk. Az ezüstérem jutott nekünk, ezt kell megemésztenünk. Jó úton járunk, dolgozunk tovább, hogy elsők is legyünk.

Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4-1 a DVTK Jegesmedvék javára.


A Macik kerete

A DVTK Jegesmedvék Mol Liga-győztes, magyar bajnokcsapata

Kapusok: Adorján Attila, Kiss Bence, Aleks Zakirov.

Védők: Gőz Balázs, Láda Balázs, Vojtkó Mátyás, Laczkó Ákos, Bernáth Milán, Joni Tuominen, Colin Joe, Jarkko Leppanen, Nicholas Kuqali, Paul Cianfrini.

Csatárok: Magosi Bálint, Galanisz Nikandrosz, Pavuk Attila, Tóth Adrián, Hajós Roland, Miskolczi Márk, Albert Tibor, Sági Martin, Popovics Patrik, Ritó László, Szopos Ottó, Benedek Roland, Karda Milán, Szeszák Martin, Peter Sakaris, Andrew Johnston, Grant Toulmin.

Szakmai stáb: Douglas Bradley (vezetőedző), Nikola Glavonjic (másodedző), Farkas Tamás (kapusedző), Rastislav Stana (kapusedző), Nagy Ádám (csapatvezető), Nagy József (felszerelés menedzser), Szakos Norbert (masszőr).

A díjátadás

Az érmeket dr. Kolbenheyer Zsuzsanna, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere osztotta ki, a kupát pedig Egri István, a miskolci hokisport első embere adta Hajós Roland csapatkapitány kezébe, aki aztán a magasba emelte.

A városvezető miután lejött a jégről diadalittasan ennyit mondott: "Ezt a győzelmet egyszerűen kiszurkoltuk."

Testvérek

A mérkőzést az emeleti üvegablak mögül szemlélte Láda Péter, akitől azt kérdeztük, hogy milyen érzés immáron nézőként egykori csapattársainak szurkolni.

– Természetesen ünnepre számítok. Azért, mert sokkal dinamikusabban és jobban játszunk, mint az alapszakaszban.

A Láda-család tagjai közül Balázs a pályán szorgoskodott, a szülők pedig a lelátón szorítottak a DVTK Jegesmedvéknek.

Főtitkári szavak

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára a hosszú szezon során számtalanszor megfordult Miskolcon. A Mol Liga mindent eldöntő találkozóján is jelen volt és mint mindig, ezúttal is higgadt véleményt formált:

– Az egész szezon jó volt, a Mol Liga mezőnye kiegyenlített küzdelmet vívott, már nem csak egy, vagy két kiváló gárda harcolt az érmekért, hanem több is. A finálé ötödik meccse beillett egy igazi döntőnek. Telt ház, nagy izgalmak, óriási hajtás, színvonalas csata, remek egyéni párharcok, ezek jellemezték a 60 percet. Gratulálok a miskolciaknak, megérdemelten diadalmaskodtak, hiszen az alapszakaszban és a rájátszásban is a legjobbnak bizonyultak.

A harmadik aranyérem

Egri Istvánnal, a jégkorongcsapatot működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosának a képviselőjével madarat lehetett fogatni. Az ünnepélyes ceremónia után a jégen nyilatkozott lapunknak:

– Három ligaaranyérem, hát kell ennél nagyobb boldogság nekem, akiről mindenki tudja, hogy a jégkorong a szívem csücske. Az a csapat lett a legsikeresebb a Mol Ligában, amelyik a legtöbbet tett érte. Még akkor is így van, ha ez sok embernek nem tetszik, de a jóisten mindent lerendez... A fiúknak gratulálok, megemelem előttük a kalapomat.

A MOL Liga döntő:

1. mérkőzés

  • 2017. március 14., kedd (Miskolc), 17:00: DVTK Jegesmedvék - MAC Budapest 5-4 (1-1, 2-1, 1-2, 1-0)
  • 2. mérkőzés

  • 2017. március 16., csütörtök, 19:45: MAC Budapest - DVTK Jegesmedvék 3-0 (2-0, 1-0, 0-0)
  • 3. mérkőzés

  • 2017. március 18., szombat (Miskolc), 19:00: DVTK Jegesmedvék - MAC Budapest 4-3 (2-0, 1-0, 1-3)
  • 4. mérkőzés

  • 2017. március 20., hétfő (Budapest, Tüskecsarnok), 18:00: MAC Budapest - DVTK Jegesmedvék 3-4 (1-2, 0-0, 2-2)
  • 5. mérkőzés

  • 2017. március 22., szerda (Miskolc), 17:00: DVTK Jegesmedvék - MAC Budapest 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)


  • A jégkorong MOL Liga eddigi bajnokai:

    2008/09: HC Csíkszereda (román)

    2009/10: Vasas Bp. Stars

    2010/11: HSC Csíkszereda (román)

    2011/12: Dab.Docler

    2012/13: Dab.Docler

    2013/14: HC Nové Zámky (szlovák)

    2014/15: Miskolci Jegesmedvék

    2015/16: DVTK Jegesmedvék

    2016/17: DVTK Jegesmedvék


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!