BOON - Sport - DVTK

2017.12.08. 13:33

Jövőre kezdik az új diósgyőri sportcsarnok építését

Miskolc - 600 négyzetmétert kapnak a birkózók az új diósgyőri sportkomplexumban.

Miskolc - 600 négyzetmétert kapnak a birkózók az új diósgyőri sportkomplexumban.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) pénteken kihelyezett elnökségi ülést tartott Felsőzsolcán, a Pokol Csárdában. A 12 napirendi pont közül, az első három sajtó nyilvános volt. A rendezvényen elsőként a szervezet elnöke, Németh Szilárd köszöntette a megjelenteket, az ülésnek helyet adó vállalkozás vezetőjét, és a házigazdák szerepét betöltő megyei szövetség vezetőjét, Rónai Kálmán elnököt, Orbán Győző elnök-helyettest, dr. Szinay Attilát, a diósgyőri birkózó klub felügyelő bizottságának elnökét, valamint Deák-Bárdos Mihályt, az MBSZ miskolci elnökségi tagját.

Az országos szövetség ülésének első napirendi pontjaként Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke számolt be a grémium előző összejövetele után történtekről, megemlítve az első U23-as világbajnokságon aranyérmet nyert Szilvásssy Erik és az ezüstérmet szerzett Fritsch Róbert nevét. A folytatásban Rónai Kálmán a megyei szövetséget 27. éve vezető elnök adott képet a Borsod-Abaúj-Zemplén birkózás jelenéről, felsorolva a működő klubokat (Diósgyőr, Téglagyár Miskolc, Bekecs, Kazincbarcika, Szerencs, Mezőcsát, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Hidasnémeti, Mályi, Abaújszántó), a gyereklétszámokat, illetve megemlítve azt, hogy a Mr. Tus Akadémiához tartozó klubok nem tartják a kapcsolatot a megyei szövetséggel.

A diósgyőri csarnok helyzetéról dr. Szinay Attila számolt be, bevezetőként a sportág több mint 100 éves helyi történetének létesítményhelyzetét felelevenítve. Mint mondta: 2014-től keresik a megoldást arra, hogy a diósgyőri stadionrekonstrukció miatt, a klubházból történt kiköltözésük után hol lesz az új bázisuk. A diósgyőri klub egyik motorja arról is szót ejtett, hogy semmiképpen sem szerettek volna szakítani az évszázados múlttal, hogy ne Diósgyőrben folytassák a munkát, és ezt az idén július 25-én született kormányhatározat deklarálta, amely többek között azt tartalmazza, hogy a stadion mögött épülő multifunkcionális csarnokban a birkózóknak is helyet kell kapniuk. Prezentációjában dr. Szinay Attila arról is szót ejtett, hogy kormányhatározat kedvezményezettje, a Borsodsport Invest Kft. (a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó cég többek között a diósgyőri labdarúgó- és kosárlabdacsapatot is működtető gazdasági társaságok tulajdonosa) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány napja megkötötte a projekt, a multifunkcionális csarnok állami finanszírozásáról szóló szerződést, és azt is elmondta az MBSZ elnökségi ülésén résztvevőknek, hogy a tervek szerint 2018 őszén kezdődik az építkezés, és 2019-ben fejeződik be. A prezentáció során látványterv és funkcionális rajz is bemutatásra került, továbbá elhangzott, hogy a létesítmény emeleti részén, a kosárlabdacsarnok felett kapnak új otthont a birkózók, 600 négyzetméteren, amelynek a fele lesz küzdőtér, ahol a szőnyegeket helyezhetik el. A diósgyőri birkózó klub felügyelő bizottságának elnöke azt is közölte, hogy jelenleg az ingatlanhasználatra vonatkozó jogi garanciák kidolgozása van folyamatban, 20-25 évre kapnák meg a használati jogot a birkózók, és csak a rezsiköltségek fizetése terhelné őket. Mivel a 600 négyzetméterük albérletbe is adható lesz, nem kizárt, hogy más küzdősportoknak is átengedik majd, és az így befolyó bérleti díjból az üzemeltetés költségét csökkentik.

– Bízom benne, hogy a használatbavétel után a diósgyőri, az egész megyei birkózás nagy lendület kap, és ez gyereklétszámban is megmutatkozik majd. Továbbá nem mellékes, hogy a beköltözés után versenyszerű körülmények között tarthatnánk edzéseket, ami előrelépés lenne – jegyezte meg dr. Szinay Attila.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!