BOON - Sport - DVTK

2017.12.14. 15:46

DVTK: A rövidpályás gyorskorcsolya és a női hoki is családtag lett

Miskolc - Újabb két sportággal bővült a Diósgyőri VTK, de ez még nem a vége.

Miskolc - Újabb két sportággal bővült a Diósgyőri VTK, de ez még nem a vége.

A férfi nagypályás labdarúgás, a női kosárlabda, a birkózás, a sakk, a férfijégkorong, a férfiasztalitenisz, a női nagypályás labdarúgás, az E-sport, a női röplabda, a férfikézilabda (bár a hazai pálya és a szakmai központ továbbra is Eger lesz) után szerdán újabb két szakággal bővült a DVTK sportszakmai palettája: a rövidpályás gyorskorcsolyával, illetve a női jégkoronggal.

Régen, diákolimpián

Szabó Tamás, a DVTK stratégiai igazgatója – aki az integrációért felel a klubnál – a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: néhány éve kezdtek el új stratégia mentén dolgozni Diósgyőrben, melynek lényege, hogy egy multi sportklubot hoznak létre, amely regionális szerepet is betölt, s folyamatosan csatlakoznak olyan sportágak, amelyek hozzátesznek, új színt hoznak. „A rövidpályás gyorskorcsolya esetében jó pillanatban jött ez a lépés, hiszen az a téli sportág, amely Magyarországon dinamikusan fejlődik, és amelyben jó esélyekkel indulunk a jövő februári téli olimpián. A női jégkorong nem teljesen új, hiszen a Jegesmedvék kötelékében volt már korábban csapat” – jelentette ki a szakember. Amint azt Egri István, a felnőtt férfi hokicsapatot működtető gazdasági társaság, a Miskolci Jegesmedve Sportszervező Kft. (amelynek többségi tulajdonosa a Miskolci Jegesmedve Jégkorong Sportegyesület) egyik ügyvezetője, jelezte: az utóbbi 30 évben voltak olyanok, akik miskolciként, szervezett keretek között elindultak gyorskorcsolya-versenyeken, leginkább diák­olimpiákon, és szereztek ezeken a viadalokon érmeket. Elhangzott Egri István részéről, hogy részben amiatt indulhatott újra a szakág, mert a népkerti II-es pályát befedték, de volt szülői ráhatás is azoknak a részéről, akiknek a gyermekei korábban a Havasszépe SE-n belül gyorskoriztak. Egyelőre tíz, 6–16 esztendős gyerekkel indult el a short trackes csapat, az edzéseket pedig Sajó Márton vezeti. Az egyesületet, az MJJSE-t egyébként nemrégiben, november 28-i dátummal vette fel tagjai sorába a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, amely szakmai anyagokkal segíti az új tagot, és vélhetően (a saját forrás mellett) lesz anyagi támogatás is, ugyanúgy, mint más, ezzel a szakággal foglalkozó klubnak.

Jövőre bajnokságban?

A női jégkorong, amikor volt (anno MJJSE-Démonok néven), nem kapott olyan hangsúlyt azért, mert ahogyan Egri István – aki szerint a magyar női jégkorong a világ élvonalába tartozik – fogalmazott: „Elvette az energiákat a férficsapat”. Ugyanakkor mostanára megérett a helyzet az újraélesztésére, merthogy sok hölgy, lány jár a férfiak találkozóira, és kérés volt a részükről, hogy szeretnének játszani – erről már Bíró Ignác utánpótlás szakmai igazgató ejtett szót. Persze, közülük szinte mindenki tud már korcsolyázni, mivel megkapta ezen alapokat a miskolci Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskolában. Egyelőre tizenöten vannak a keretben, akiknek Popovics Patrik, a Jegesmedvék korábbi korongosa tart tréningeket. A DVTK hölgyei, a tervek alapján, jövőre elindulhatnak az OB II-es küzdelmekben.

Állami százmilliók is jöhetnek

Lapunk még két témát hozott szóba Szabó Tamásnak. Az egyik, hogy lehet-e a következő csatlakozó sportág a kerékpár, amely szakosztályba már folyik a toborzás a közösségi oldalon, illetve hogy miután a DVTK már vidéki „mega” klubbá nőtte ki magát, jogot formálhat-e arra, hogy ugyanolyan több száz milliós állami támogatásban részesüljön, mint a nagy fővárosi egyesületek, a Ferencváros, a Vasas, az Újpest vagy éppen az MTK? A stratégiai igazgató elismerte, hogy a következő egyik új belépő valóban a kerékpár lesz, míg a másik felvetésről úgy nyilatkozott: remélik, az állam részéről előbb-utóbb megkapják a megfelelő elismerést azért, hogy ilyen sokat tesznek a sportért.

Jégkorongos díj

Egri István egy kupát is bemutatott az összejövetelen, ezt a hokicsapat egyik szponzora, Koch Péter miskolci vállalkozó alapította. A szezon végén, az utolsó meccset követően majd az a jégkorongozó kapja (a kicsinyített mását), akit a 6 tagú bírálóbizottság az évad legjobb játékosának talál. Az elismeréssel pénzdíj is jár, méghozzá 100 000 forint.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!