BOON - Sport - DVTK

2017.09.06. 12:45

DVTK: Az MLSZ kilátásba helyezett szankciója „elmúlóban” van

Miskolc - A szövetségbe beérkeztek a DFC Kft. saját tőkéjének rendezését bemutató dokumentumok.

Miskolc - A szövetségbe beérkeztek a DFC Kft. saját tőkéjének rendezését bemutató dokumentumok.

A Magyar Labdarúgó Szövetségbe (MLSZ) a múlt héten pénteken beérkeztek azok a dokumentumok a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, amelyek a DFC Kft. tőkehelyzetének rendezését célzó lépéseket igazolják, és ez alapján úgy tűnik, hogy nem kerül sor szankciókra a sportszervezettel szemben – tudta meg lapunk az MLSZ sajtóosztályától.

Megállapították

A Borsod Online-on korábban már beszámoltunk arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség 2017. július 7-én levélben értesítette a Diósgyőr FC Kft.-t, hogy a szövetség Pénzügyi Monitoring Rendszerének vizsgálata során az nyert megállapítást, hogy a társaság saját tőkéjének értéke mínusz 585,511 millió forint volt a tavalyi év végén, amely elmarad az MLSZ által 2016. december 31-re elvárt 200 millió forintos szinttől. A szövetség tájékoztatása szerint a DFC Kft.-nek 2017. augusztus 31-ig volt lehetősége a saját tőkéjének rendezésére, ennek elmaradása esetén szankciókat helyezett kilátásba a bajnokság kiírója (melynek során először pénzbüntetés, nem utolsósorban a csapatot sújtó pontlevonás is szóba jöhetett volna).

Ezt megelőzendő Miskolc Megyei Jogú Város önkormányzatának képviselő-testülete 2017. augusztus 14-én rendkívüli ülést tartott, amelyen a DFC Kft. eseti támogatásáról döntöttek, felhatalmazva az önkormányzati tulajdonban lévő céget, a Miskolc Holding Zrt.-t, hogy mint a DFC Kft. 47,93 százalékos résztulajdonosa 250 millió forintot fordítson a sportszervezetként működő gazdasági társaság tőkehelyzetének rendezésére.

550 millióval

Két nappal később a DVTK internetes oldalán jelentette be, hogy a DFC Kft. többségi tulajdonosa, a Borsodsport Invest Kft. több mint 550 millió forinttal járul hozzá az NB I-es labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság tőkehelyzetének rendezésére. Ez a két pénzügyi vállalás járul hozzá ahhoz, hogy a szövetség által elvárt pénzügyi helyzettől, a tavaly év végén 785,511 millió forintos mínuszban lévő DFC Kft. tőkehelyzete rendeződhessen – információnk szerint azok után, hogy a szövetségbe beérkezett dokumentumokban leírtak szerint a több részletben vállalt pénzügyi teljesítések megtörténnek.

A Pénzügyi Monitoring Rendszerről

A Pénzügyi Monitoring Rendszer keretein belül az első és másodosztályban csapatokat működtető sportszervezeteknek rendszeresen kell készíteniük különféle pénzügyi jelentéseket a vagyoni, pénzügyi helyzetükre vonatkozóan. Ez az egyik feltétele a vagyoni értékű jogok központi bevételeiből juttatott pénzek átutalásának. A kapcsolódó eljárásrend szerint a sportszervezeteknek különféle pénzügyi küszöbértékeket kell teljesíteniük, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az MLSZ meggyőződjön arról, hogy a gazdasági társaságok pénzügyi szempontból a megfelelő növekedési pályán haladnak. Az egyik vizsgált fontos mutató a számviteli mérleg szerinti saját tőke, amely a klub saját vagyonát jelképezi. Az eljárásrend szerint 2016. december 31-én ennek elvárt szintje az első osztályban 200 millió forint volt. Azonban ezen érték kiszámításánál nem veszik figyelembe az értékelési tartalék összegét, amely számviteli szempontból ugyan a saját tőke része, de nem jelent pénzbeli vagy tárgyiasult eszközben megtestesülő és könnyen pénzzé tehető hozzájárulást, mert ez a társaság eszközeinek értéknövekedését hivatott számszerűen bemutatni.



[related-post post_id="3585131"]

[related-post post_id="3582636"]

[related-post post_id="3581761"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!