BOON - Sport - DVTK

2017.06.09. 12:00

A Múzeumok Éjszakáján felidézik a régi DVTK Stadiont

Miskolc - A Besiktas elleni 5–0-ra megnyert KEK-meccs labdája is látható lesz a kiállításon.

Miskolc - A Besiktas elleni 5–0-ra megnyert KEK-meccs labdája is látható lesz a kiállításon.

Volt egyszer egy stadion. Ezzel a címmel nyílik június 24-én este 6-kor az a kiállítás a Herman Ottó Múzeum Papszeri Öreg Kiállítási Épületében, ami a régi DVTK-stadion bontását megelőzően összegyűjtött történeti emlékeit igyekszik majd a látogatók elé tárni.

Összeállt egy szép gyűjtemény, amiből színvonalas kiállítást lehet rendezni." Nagy Attila

– Ennek a kiállításnak a megszervezését a stadion bontását megelőzően egy értékmentés előzte meg, amit az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kezdeményezett – nyilatkozta lapunknak Nagy Attila, a Herman Ottó Múzeum történésze, a kiállítás kurátora. – Körbejárták a stadiont, majd készítettek egy beszámolót arról, hogy mik azok az unikumok a stadionban, amiket kimentésre méltónak találtak. Ezt az anyagot elküldték a miskolci városházára, mi pedig ott kapcsolódtunk be a folyamatba mint szakavatott intézmény, hogy dr. Kiss János alpolgármester egy találkozón egy „értékmentő csapat” felállítását kezdeményezte. Ez később a közgyűlés határozati formába is öntötte, így kérték fel intézményünket a gyűjtés koordinálására. Mi a rendszerezést követően eljuttattunk egy szakmai beszámolót a város felé arról, hogy miket sikerült megmenteni, ugyanakkor felhívást intéztünk a szurkolók felé, hogy bármilyen relikviával rendelkeznek, ami a stadion történetéhez kapcsolódik, azt szívesen fogadjuk.

Fontos volt a múzeum szerepe a projektben, hiszen nagyon sokan úgy keresték meg aztán az intézményt, hogy „másnak nem, de a múzeumnak szívesen” odaadják féltve őrzött emlékeiket.

– A kiállítás idejére – többek között – kaptuk meg azt labdát, amellyel a mára legendás DVTK – Besiktas KEK-mérkőzést játszották 1977-ben – tudtuk meg Nagy Attilától, aki hozzátette: nagyon sok fotó és újságcikk mellett összeállt egy szép gyűjtemény, amiből színvonalas kiállítást lehet rendezni, amelyet a napokban el is kezdtek felépíteni.

Filmpremier is lesz aznap

A kiállított relikviákat múzeumi és magángyűjteményekkel, valamint olyan ikonikus személyek visszaemlékezéseivel egészítették ki, akik az elmúlt évtizedekben második otthonuknak tekintették az Andrássy úti sporttelepet. Tervezett program: 18.00 Megnyitó, 22.00 DVTK Aranycsapat – DVD-film­premier. A rendezvény ideje alatt kézműves programok várják az érdeklődőket, de a szervezők további meglepetéssel is készülnek. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.



Pincelelet a DVTK Stadionban: ital miatt eltanácsolták

Az első fázis véget ért, következik a második a Diósgyőri stadion értékmentésében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!