BOON - Sport - DVTK

2016.11.11. 21:37

Pincelelet a DVTK Stadionban: ital miatt eltanácsolták

Miskolc - Az első fázis véget ért, következik a második a Diósgyőri stadion értékmentésében.

Miskolc - Az első fázis véget ért, következik a második a Diósgyőri stadion értékmentésében.

Miskolc önkormányzata október 6-i ülésén elfogadta azon sürgősségi indítványt, amely a „Javaslat a DVTK Stadionban található sporttörténeti szempontból jelentős emléktárgyak megőrzésével kapcsolatos döntések meghozatalára” címet viselte. Az anyag lényege az volt, hogy a diósgyőri labdarúgás 106 éves múltja idején felgyűlt emléktárgyakat (valamint azokat is, amelyek a többi volt DVTK-s szakosztályhoz kötődnek) megőrizzék az utókor számára, és majdan azokat a 2018-ra megépülő új létesítményben helyezzék el. A közgyűlés egyúttal felkérte a Herman Ottó Múzeumot, hogy – a felkutatásban eddig is jelentős szerepet játszó Észak-keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Közhasznú Egyesület, valamint a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. bevonásával – irányítsa, koordinálja ezen feladatot.

Semminek sincs gazdája

Az eddig történtekről, illetve a munkafolyamatról Nagy Attila, a Herman Ottó Múzeum munkatársa beszélt lapunknak:

– Az Észak-keleti Átjáró Egyesület tagjai másfél évvel ezelőtt már tartottak stadionbejárást, erről készült is egy anyag, amit eljuttattak az önkormányzathoz – kezdte a történész. – Ebben leírták, melyek azok a mozgatható, illetve a bontáskor kimenthető elemek, relikviák, amikről úgy gondolják, nem szabad veszni hagyni. Mivel az Átjáró Egyesületnek nem profilja a kiállításszervezés, így ők leginkább a megmentendő relikviákra fókuszálva készítették el az anyagukat. Szeptember 27-én volt egy összejövetel, amelyen többek között önkormányzati képviselők is részt vettek, és amelyen átbeszéltünk bizonyos dolgokat, ezen a klub, a DVTK képviselője nem volt jelen. A következő ilyen jellegű ülésen, nagyjából két hete – amelyet én kezdeményeztem immár az önkormányzati döntés után – azonban már igen. Sietni kellett megszervezni egy gyors bejárást, mert köztudott volt, hogy a kivitelező hivatalosan november 1-jével átveszi a területet. Azt tapasztaltuk, hogy ahhoz a listához képest, amit az „átjárósok” csináltak, jó pár dolog eltűnt, leginkább utánpótláskupák, amik – mint később kiderült – az utánpótlásközpontba kerültek át. Fontos itt megemlíteni: a rendszerváltás környéki szabad rablás és a rengeteg tulajdonosváltás következménye miatt temérdek ereklyének lába kelt. Az elbeszélésekből tudjuk, hogy amikor jött egy új tulajdonos, és megtetszett neki valami, akkor elvitte, igazából semminek sem volt gazdája.

Használható futballcipők

A múzeum munkatársa elmondta: az önkormányzat felé jelezték, jelenleg nincs arra kapacitásuk, hogy ezeket a kisebb-nagyobb ereklyéket elhelyezzék, ezért kaptak egy MIK-es ingatlant, egy iskolának az egyik tornatermében gyűjtötték össze az anyagokat. Arra a kérdésre, hogy miket találtak, Nagy Attila ezt válaszolta:

– Az „átjárósok” találtak olyan táblákat, amelyekről kevesen tudták, hogy léteznek, vannak – nyilatkozta a szakember. – Például egy 1968-as emléktáblát, amelyet a bástyaszerű szektorok építésekor helyeztek el, illetve az elhunyt atlétaedzők emlékére valamikor felhelyezett táblát. Aztán: ismerik sokan a klubházat, a felvezető lépcsőnél megépített rézkorlátot, amit az összes itt játszó játékos megérintett az évtizedek alatt. Ezt is szeretnénk, ha megmaradna. Nemrégiben jártunk a nem messze lévő faház melletti pincében, ahová évekkel, évtizedekkel ezelőtt mindent elraktak. Futballcipőket, amiket mosás után használni lehetne, polcokat, a volt DVTK összes szakosztályának dokumentációját, meghívókat, igazolásokat, levelezéseket nagyjából 1960-tól 1990-ig. Belelapoztunk egy-kettőbe, olvastunk olyat is, hogy valaki ittasan ment edzésre és eltanácsolták. Ezeket sajnos nem lehet katalogizálni, mert annyira szennyezettek, annak megtisztítása több száz ezer forint, és még akkor sem biztos, hogy minden szennyeződést ki lehet belőle ölni. Még arra vagyunk kíváncsiak, hogy mit találunk, találhatunk akkor, amikor sor kerül a munkálatok során a föld alatti játékoskijáró kibontására, amit az egyik stadionrekonstrukció alkalmával bebetonoztak.

Még négy-öt elem

Nagy Attila azt is elmondta, hogy az első fázist befejezték, kimentették, amit ki lehetett, egyúttal köszöni minden érintettnek – kiváltképp a DSM munkatársainak és az „átjárósoknak” – az eddigi önzetlen segítséget. Még négy-öt olyan elem van a stadionban, amit a kivitelezővel együtt le-, kiszednek: ilyen a „DVTK Sporttelep” felirat, a tribünön lévő régi hangfalak, az olimpiai lángtartó, a vendégszektor 1968-as ajtaja, amely tele van a különböző ellenfelek matricáival. Megkérdeztük még a történésztől, hogy információi szerint milyen nagyságú lesz, lehet az új stadionba tervezett múzeum.

– Először olyan tájékoztatást kaptam, hogy 80 négyzetméter, aztán olyat, hogy 50 négyzetméter, ugyanakkor lesz egy nagyobb közösségi tér is, ahol szintén lehet majd kiállítani tárgyakat. Ide tervezzük majd a bontás során kimentett, nagyobb tárgyak kiállítását a kivitelezőkkel együttműködve – mondta Nagy Attila.

Várják a relikviákat

Nagy Attila hozzátette: a tapasztalatok és a tények alapján kiderült számukra, a múzeum nem tárgyközpontú lesz, kupákkal, serlegekkel, hanem a szurkolók fogják megtölteni élettel, történeteikkel, ereklyéikkel.

– Azt szeretnénk elérni, hogy a szurkolók „rendezzék be” a múzeumot, ami egyedülálló lehet az országban, de mint tudjuk, a DVTK közösségi szinten a legerősebb klub itthon, ezért is bízom ennek a sikerében. Most következik a második fázis, amikor különböző csatornákon keresztül megkeressük a drukkereket. Minden felajánlást szívesen fogadunk, és személyesen engem kell ez ügyben keresni. Lehet szó letétbe helyezésről, amikor a felajánló a kiállítás idejére adja át tárgyát, ajándékozásról, illetve eladásról. Ez utóbbi esetben a múzeum vezetése szakmailag értékeli az adott ereklyét, s mérlegeli, hogy megvételre érdemes-e.



Mentik az értéket a DVTK Stadionból - már amit még nem hordtak szét belőle

Miskolc - "A legfőbb cél, hogy a régi stadion elbontásával ne vesszenek oda pótolhatatlan sport- és kultúrtörténeti értékek, hogy azok a későbbiekben mind az új DVTK Stadionban lévő sportmúzeumban, mind más kiállításokon, illetve az új stadion körülvevő közösségi tereken kiállíthatóak legyenek" - olvasható az amigeleken.hu-n a Diósgyőri Stadion értékmentő projektjéről.


Fotók: Eltűntek az ülőhelyek a DVTK Stadionból

Miskolc - Szűk egy hét alatt látványos változáson ment keresztül a bontásra ítélt Diósgyőri Stadion.

 

 

 

DVTK Stadion: A székek egy része felszedve

Miskolc - Stadionrekonstrukció: Diósgyőrben már bontanak, az MVSC-pályát még csak őrzik, ott munka még nem folyik.

 

 

 

Gyöngy a sárban

„Üssed azt a dobot, fiam!” Nem volt mese, Csáki Jóska bá baritonja szólt. Ha nem volt kezed, akkor is bele kellett adni mindent, de nem csak a lelátón, a pályán is. A csapat olyan tisztelettel beszélt az öreggel, mint valami szicíliai donnal. „Úgy lesz, Jóska bá!” Kis híján kezet is csókoltak, ami abban az időben nem is lett volna feltűnő. „Tam-tam! Akidiósgyőri! Diii-jjjóóss-győőőőr!” Juhász-Léhi Isván jegyzete.

 

DVTK Stadion: Lélegzetelállító videó a búcsúmeccsről

Miskolc - A stadionbúcsúztató mérkőzésen a DVTK TV felküldött egy drónt a magasba, hogy évek múltán az unokáinknak is meg tudjuk majd mutatni, milyen volt a szentély, ahol annyi megható és oly sok felejthetetlen pillanatot éltünk át együtt. Nézd meg az elmúlt évek egyik legszebb kisfilmjét!

 

Fotók: Bontják a DVTK klubházát

Miskolc - A kivitelező szakemberei megkezdték a bontási munkálatokat a Diósgyőri Stadion 1939-ben épült klubházában.

 

 

 

Épül a "konténerváros" a DVTK Stadionnál

Miskolc - A kivitelező átvette a területet, már a biztonsági emberek is megjelentek a helyszínen, csütörtökön reggel pedig elkezdték építeni a "konténervárost" a Napos oldal melletti parkolónál.

 

 

DVTK Stadion: A Kerekdombtól a 15 ezres fedett arénáig

Miskolc - Diósgyőri Stadion kronológia: a DVTK labdarúgócsapata létesítményhelyzetének alakulása 1910-től napjainkig.

 

 

Videó: Varázslatos felvételt készített a drón a búcsúzó DVTK Stadionról

Miskolc - A diósgyőri szíveket megdobogtató, lenyűgöző videó készült a Diósgyőr - Ferencváros stadionbúcsúztató mérkőzésen, amelyen természetesen látható felülnézetből a DVTK szurkolók látványos élőképe is.

 

A sor végén a DVTK, az élvonalból tizenegyedikként jut új stadionhoz

Miskolc - Az élvonalbeli labdarúgó­csapatok stadionépítési sorában a diósgyőri létesítmény lehet a tizenegyedik.

 

 

Vandálbiztos és fenntartható - Ilyen lesz az új Diósgyőri Stadion

Miskolc - A fenntarthatóság jegyében épülő és a klub szellemiségéhez illő létesítményt ígérnek Diósgyőrbe. A tervező építész osztotta meg elképzeléseit az új arénáról.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!